hirdetés

Tornóczky Anita a póráz nélküli sétáltatásról: az, hogy megengedett, még nem azt jelenti, hogy kutyád alkalmas rá

Tornóczky Anita

2022. április 10 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyasétáltatás szabályai hazánkban teljesen egyértelműek, mégis nagyon kevesen figyelnek oda rájuk. Pedig nagyon fontos, hogy ne kerüljünk összetűzésbe kutyás és nem kutyás emberekkel sem.

hirdetés

A kutyák nagy része igényli a napi sétát, ami nem csak ürítésre szolgál, hanem mozgásra, ingerszerzésre, szociális kapcsolatok építésére. Ezek nélkül a kutya nem lehet kiegyensúlyozott. Ami nehezíti ezen szükségletek kielégítését, az a szabad mozgatás lehetőségeinek beszűkülése.

A póráz kötelező!

Magyarországon mindenhol kötelező pórázon sétáltatni a kutyákat, a kivételt az erre kijelölt futtatók képezik. Tehát minden esetben, amikor nem futtatásra kijelölt helyen a póráz hiánya miatt kutyánk bajba kerül, mi leszünk a felelősek érte. Futtató azonban nem csak egy kerítéssel körülzárt terület lehet. Vannak olyan helyek – akár a Duna-parton, vagy a Rákos patak partján, akár egy-egy természetvédelmi területen belül – ahol az adott terület felelőse,
üzemeltetője vagy tulajdonosa engedélyezi, hogy a kutyák póráz nélkül sétáljanak, fussanak. Az azonban, hogy ez megengedett, nem azt jelenti, hogy a kutyánk alkalmas rá, hisz a kontroll itt is fontos.

Kutyával az erdőben

Az erdőben a vadállomány védelme mindig előnyt élvez a kutyánkkal szemben. Amennyiben a kutyánkat nem kontrolláljuk és vadat űz, a vadász le is lőheti őt. Sajnos, ha a vadász ezt teszi, pedig a kutya nem is űzött vadat, de nem volt rajta póráz, tanúk nélkül ezt sosem tudjuk bebizonyítani. Így nagyon oda kell figyelni, hogy a kutyánkat hol és milyen körülmények között engedjük el.

Tisztában kell lenni azzal, hogy a négylábút le tudjuk-e hívni bármilyen felugró vadról, mert ha nem, akkor ebből baj lehet. Vannak különböző eszközök, amelyeket ilyen esetben használhatunk. Ilyen például a 10-15 méter hosszú, úgynevezett nyomkövető póráz, amit a kutya maga után húz. Ha feltűnik egy vad, ezzel még pont nyerünk annyi időt, hogy beavatkozhassunk. Vannak elektromos nyakörvek, amelyek rezegnek, hangot adnak, vagy adott esetben enyhe csípéssel kizökkentik a kutyát az adott ingerből. Nagyon hasznosak a modern GPS nyomkövetők is, amelyekkel lokalizálni tudjuk a kutya tartózkodási helyét. Nagyon sok lehetőségünk van, de a legfontosabb az lenne, ha meg tudnánk akadályozni a kutyát a kontrollálatlan mozgásban.

A kontroll fontossága

A kontroll ugyancsak fontos, ha másokkal találkozunk, legyen az gyerek, felnőtt, vagy eb. Bármennyire is szeretik a kutyáim a gyerekeket, nem fogom odaengedni addig hozzájuk, amíg a szülő nem engedi, vagy kéri. Még így is előfordulhat, hogy a gyerek megijed. Viszont a kutya magától nem futhat oda a gyerekhez és nem szedheti le a szendvicset sem a piknikezők tányérjáról. A megoldás egyszerű: vagy kontrolláljuk megfelelően ebünket, vagy rakjuk pórázra addig, amíg elmegyünk mellettük. A futók és a kerékpárosok szintén nem szeretik, ha sportolásuk közben kószáló kutyák zavarják meg őket. Kutyasétáltatókról nem is beszélve. Én gyakran 10-15 kutyával sétálok, elég zavaró, ha mondjuk egy ivaros kan érkezik közénk, és felkorbácsolja a kedélyeket. Sokszor a gazda pedig több száz méterre található. A hangsúly tehát a kontrollon van, pórázzal, vagy nélküle.

kutya póráz kutya sétáltatása erdőben póráz nélküli kutyasétáltatás póráz szabályok póráz viselése Tornóczky Anita

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink