hirdetés

GPS-nyakörv örökmozgó ebeknek: életet menthet ez a befektetés!

Buzgó Csilla

2021. augusztus 24

Ugyan a legtöbb nyilvános helyen csak pórázon lehet kutyát sétáltatni, balesetek mindig történhetnek. Négylábú szabadulóművészek számára alkották meg a nyakörvre vagy hámra erősíthető GPS-nyomkövetőket.

hirdetés

A kutyusok és gazdik számára kínált nyomkövetőknek több fajtája létezik. Van, aki a bluetooth-technológiára esküszik, de a legszélesebb körben a GPS-nyakörveket alkalmazzák a gondos kisállattulajdonosok.

Hogy működik ez a kutyakütyü?

A GPS-nyomkövetőt a mozaikszó alapjául szolgáló globális nyomkövető rendszer (Global Positioning System) 24 műholdja, illetve a hozzájuk kapcsolódó földfelszíni állomások működtetik. Ezek a műholdak egyedi jeleket továbbítanak a vevőkészülékek, azaz a GPS-nyomkövetők felé, így egészen pontosan, akár valós időben is meghatározhatják a felhasználók a ketyerét viselő jármű, személy, vagy állat helyét, sebességét, valamint korábbi mozgási adatait.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a nyomkövetőhöz mellékelt applikáció segítségével a gazdi ellenőrizheti kedvence hollétét. Emellett vezérelheti a nyomkövető készülék működését is. Adott távolságon belül beállíthat például egy láthatatlan kerítést, melyet ha átlép a kutya vagy a macska, a telefon, táblagép vagy számítógép automatikusan értesíti a felhasználót.

A nyomkövető tölthető akkumulátorral működik. Ennek készenléti ideje normál használat mellett kb. 1-2 hét. Maga a nyomkövetés általában havi- vagy éves díjcsomag ellenében vehető igénybe, de a készülék ára ezeket a költségeket többnyire magában foglalja.

A szerkezet viselése nem okoz kényelmetlenséget a háziállatnak. De érdemes olyat választani számára, mely testsúlyához és életviteléhez alkalmazkodik. Alapvetően minden, házi kedvencek részére készült GPS-nyomkövető ellenáll a természetben tapasztalható viszontagságoknak, por-, ütés- és vízálló borítással rendelkezik.

Miért van szükség nyomkövetőre, ha a kutya chipeltetve van?

A chip nem sugároz és nem képes befogadni olyan jeleket, melyek által meghatározható az állat pontos helyzete. A mikrochip arra jó, hogy egy chipolvasóval leolvashassák a kutya alapadatait, s ezek alapján visszajuttassák őt a gazdájához.

Ha azonban a házi kedvenc véletlenül eltéved, csak akkor van esélye a hazajutásra, ha valaki megtalálja, és elviszi egy chipolvasóval rendelkező helyszínre. Ez sajnos nem minden esetben kivitelezhető. Így szökdösős kutya esetében érdemes elgondolkodni ezen a befektetésen.

A készülék ára nagyjából 15 ezer forintról indul. Ám ez az összeg a gyártótól, a funkcióktól, valamint a nyomkövető szolgáltatás árától függően mindenképp magasabb lesz a beüzemelés végére.

Milyen esetekben lehet szükség a GPS-nyakörvre?

Még ha mindent meg is teszel kutyusod testi épségéért, azaz csak biztonságos helyen engeded el, a kerted védelmi rendszerén nem keletkezhet rés, illetve a szilveszteri petárdázás idején is gondosan bezársz minden nyílászárót, balesetek sajnos mindig történhetnek.

Egy hirtelen megriadó, vagy egy erdei túrán eliramodó állat esetében jól jöhet az extra védelem, mert esetenként akár életet is menthet. Sokan abban bíznak, hogy kedvencük szimata segítségével könnyedén hazatalál, de mi van akkor, ha például olyan helyen reked, ahonnan segítség nélkül nem tud kimászni? Esetleg tisztességtelen embereknek tetszik meg a fajtája által képviselt anyagi értéke, s ők tartják fogva szegényt?

Az aggasztó szituációknak csak a képzelet szabhat határt. Épp ezért döntött úgy az egyik hazai mobilszolgáltató, hogy a szilveszteri hangzavar miatt elszökő házi kedvencek kedvéért piacra dob egy nyomkövető csomagot. A nyár végén egyre hamarabb megérkező esti sötétség miatt lehet érdemes okosnyakörvet adni a kutyára. A kánikulai napok elvonultával a legtöbb állat aktívabbá válik. Ha kedvenced szeret felfedezőutakra indulni, jól jöhet, ha tudod, pontosan honnan hozd haza.

(Képek: Getty Images Hungary)

gps nyakörv kutyáknak gps nyomkövető kutyáknak okos nyakörv

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!