hirdetés

Így jelentenek ránk kedvenceink kiberbiztonsági fenyegetést

Hangai Lilla

2023. július 2 - Képek: Getty Images Hungary

Egy új kutatás szerint a házi kedvencekhez kapcsolódó elektronikus eszközök, melyekhez tartoznak applikációk is – mint például a GPS nyomkövetők, pet kamerák és automata etetők – kiberbiztonsági kockázatokat jelenthetnek a gazdik számára.

hirdetés

A Newcastle Egyetem és a Londoni Egyetem, Royal Holloway informatikusai számos biztonsági és adatvédelmi problémát tártak fel a háziállatok számára készült 40 népszerű Android applikáció értékelésével. Lássuk hát, hogy milyen problémát okozhat egy GPS nyakörv, egy kisállat kamera és a hozzájuk tartozó alkalmazás; érdemes végigolvasni, sokat tanulhatunk!

Egy kisállat alkalmazás kiszolgáltatottá tehet, ha nem figyelsz oda!

Tudnak minden lépésedről!

A jelszavas sebezhetőség volt az egyik olyan terület, amelyet a csapat vizsgált. A 40-ből volt 3 olyan alkalmazás, amely lehetővé tette, hogy bárki megtekinthesse a felhasználók internetes forgalmát. Beleértve a bejelentkezési adatokat is!

Továbbá komoly gondot jelentettek a helyadatok és a trackerek (a felhasználók viselkedését és aktivitását figyelő nyomkövetők) használata. Azt azonban tegyük hozzá, hogy ez nem egy egyedi probléma, egy 2017-es felmérés szerint 4 honlapból 3 használ trackereket: „Ezek később folyamatos jelentéssel szolgálnak a felhasználó tevékenységéről, legtöbbször statisztikai célú vagy a hirdetéskiszolgálóknak hasznos információt gyűjtve.” – írta meg a bitport.hu. Ezek miatt a nyomkövetők miatt történik meg az, hogy böngészünk bármilyen online bolt termékei között, majd Facebookon és az e-mail hirdetéseink között is azonnal megtaláljuk ezeket a márkákat vagy termékeket.

A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a legtöbb tesztelt kisállat alkalmazás nagyon gyengén teljesített az adatvédelmi irányelveikről való értesítés tekintetében. Az elemzés azt mutatja, hogy az alkalmazások közül 21 valamilyen módon követi a felhasználót. Mielőtt még az beleegyezett volna, ami megsérti a jelenlegi adatvédelmi előírásokat!

Ezzel védekezhetsz a kisállat-alkalmazások kockázatai ellen

Scott Harper, a tanulmány vezetője, a Newcastle Egyetem PhD hallgatója a következőket mondta:

„Az olyan technológiák, mint az okos nyakörvek és a macskák vagy kutyák számára készült GPS nyomkövetők egy gyorsan növekvő iparág termékei, amelyek új biztonsági és magánéleti kockázatokat hordozhatnak magukban. Bár a gazdik használhatják ezeket az alkalmazásokat arra, hogy ne kelljen aggódniuk kutyájuk egészsége vagy macskájuk holléte miatt, előfordulhat, hogy nem fognak örülni, ha megtudják, milyen rizikót rejtenek magukban, ha a saját kiberbiztonságuk kerül terítékre.

Arra kérünk mindenkit, aki ezeket az alkalmazásokat használja, hogy szánjon időt arra, hogy egyedi jelszót készítsen csak ahhoz az applikációhoz kapcsolódóan, ellenőrizze a beállításokat, és vegye figyelembe, hogy mennyi adatot oszt meg vagy hajlandó megosztani.”

Modern technológiákat használunk életünk számos aspektusának javítására. Mi ebben a több tudományt összevonó projektben olyan megoldásokon dolgozunk, amelyek csökkentik az ilyen kockázatokat. Mi több, lehetővé teszik az állattulajdonosok számára, hogy félelem nélkül alkalmazzák ezeket a technológiákat.” – tette hozzá a társszerző, Dr. Maryam Mehrnezhad, a Londoni Egyetem, Royal Holloway Információbiztonsági Tanszékének munkatársa.

gps nyakörv kutyáknak gps nyomkövető kutyáknak kisállatkamera okos eszközök okos kutyaház okos nyakörv okos póráz okoskészülék okostelefon pet kamera

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink