hirdetés

A flexi póráz hátrányai: fontos tudnivalók, miért ne használd

László Enikő

2020. szeptember 21

Az automata póráz használata egyre több vitát szül. Egyesek szerint jó, mert szabadságérzetet ad a kutyának, a kiképzők viszont ellenzik.

hirdetés

A flexi, más néven automata póráz néhány évvel ezelőtt nagyon népszerű termék volt a kutyatartók körében. Zsinórja igen hosszú, vékony, s egyre messzebbre engedi az ebet, ha húzza. A gazdi a fék segítségével bármikor megakadályozhatja, hogy kedvence távolabb menjen. Ám nem véletlenül nem látunk egy hivatásos kiképző kezében sem ilyen eszközt.

Az ehhez hasonló póráz sokkal biztonságosabb.

Égési sérülések

Gyakori filmes klisé, hogy sétáltatás közben két kutya összegabalyodik, gazdáik pedig így ismerkednek össze. A valóságban ez nem ilyen romantikus, sőt veszélyes is lehet. Egyrészt azért, mert ha a kutyák összekapnak, nagyon nehéz szétválasztani őket. Másrészt a bokára nagy sebességgel rátekeredő zsinór akár égési sérüléseket is okozhat embereknél és kutyáknál is. Számtalan ilyen esetet dokumentáltak már Amerikában, 2007-ben több, mint 16.000-et. Egy 66 éves angol nő ujjpercét hasonló módon vágta le egy automata póráz, amikor labradorját sétáltatta.

A flexi póráz nagyon könnyen összecsomózódik.

Árthat kutyádnak

A flexi póráz egyik legnagyobb hátránya, hogy az eb nem tudja, hogy hol vannak a határok. Ha hirtelen megiramodik, szaladni kezd, de te ezt nem szeretnéd, a gombot megnyomva megállítod a zsinórt. A póráz hirtelen befékezése erős rántásnak teszi ki kutyád nyakát. Főleg akkor, ha nyakörvet és nem hámot használsz. Sérülhet a nyak, a nyaki erek, ezáltal a gerinc is, emellett a pajzsmirigy is károsodhat.

Nevelés

Ez a póráz nem csak fizikai károkat okozhat. Használata során a kutya nem a gazda mellett, hanem előtte sétál. Az alapvető tréningnek azonban része, hogy az állat az ember mellett haladjon. Ezt minden négylábúnak meg kell tanítani. Ha nem így tesz, normál esetben még nem akkora baj. De néhány rosszul szocializált eb olykor arra használja fel a helyzetet, hogy nekirontson egy másik négylábúnak. A gazda ugyan megnyomhatja a féket, de a megállás mindig időt vesz igénybe. Egy másodperc töredéke alatt is megtörténhet a baj.

Sétálás közben a póráz nem feszülhet.

Elszökés

Kölyökkutyáknál előfordulhat, hogy egy pillanatra nem figyelsz oda, és lerágják magukat a pórázról. A vékony zsinór nem áll ellen sokáig a tűhegyes fogaknak és hamar meglóghat róla kedvenced. Egy kölyökkutya pedig nem feltétlenül tudja még, hogy nem szabad elszaladnia és akár baleset is érheti.

Egy átlagos, nem automata pórázzal sokkal jobban kontrollálhatod az állatot. Ez neked is éppúgy hasznos, mint kedvencednek. Sosem tudhatod, mikor következik be egy váratlan esemény, ami azonnali beavatkozást, cselekedetet igényel.

A kölykök gyakran megpróbálják elrágni a pórázt.

A flexit csak akkor érdemes használni, ha olyan területen sétáltatod kutyádat, ahol nem valószínű, hogy találkozik másokkal. Így tud kicsit szaladni anélkül, hogy attól kellene félned, hogy elszökik. Erre célra azonban hasznosabbak lehetnek a kutyafuttatók, ahol kedvenced póráz nélkül vezetheti le felesleges energiáit.

Minden gazdának végig kell gondolnia, hogy a látszólagos szabadság valóban megéri-e a rengeteg veszélyt, amit ennek az eszköznek a használata magában hordoz.

(Képek: Getty Images Hungary)

flexi póráz kutya kisokos póráz sétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink