Kutyasétáltatás vidéken: miért bosszantja a szomszédot, ha van kerted, mégis kihordod kedvencedet?

Szénási Szimonetta, 2022. december 6 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák sétáltatása számos vitás kérdést vet fel, falun, illetve kertes házaknál ráadásul abban sincs egyetértés, ki kell-e vinni a négylábút a telekhatáron túlra.

A kutyasétáltatás számos okot ad a konfliktusra. Parázs viták robbannak ki a póráz, a szájkosár vagy az ugrabugráló ebek miatt. Vidéken ehhez egy sajátos szemlélet is társul, mégpedig a kertes háznál tartott jószágokra vonatkozóan, akiket sokak szerint nem kell(ene) kivinni a kerítésen kívülre.

Rossz tapasztalatok

A településen, ahol élek, számos alkalommal futottam bele a fentebb vázolt problémakörbe: helyiek feszültek egymásnak a virtuális térben, ki a négylábúját sétáltató gazdát marasztalta el, más a kutya igényeire fittyet hányó illetőt.

Nemrég annak kapcsán „csaptak fel a lángok”, hogy egy kedvencét sétáltató kislányra rontott rá egy, a nyitott kapun kiszaladó kutya. A másik tipikus ellenérv a sétapárti gazdák ellen, hogy miattuk nagyon ugat a többi házőrző.

Lehet-e sétáltatni a kutyát?

Meglátásom szerint a szabályok betartásával bárhol lehet kutyát sétáltatni, ahol azt amúgy engedélyezik. Így falun, kistelepülésen vagy a város kertes házas övezeteiben éppúgy, mint a nagyvárosokban.

Több mint mozgás

A sétának a szükségletek elvégzése és a napi mozgás biztosítása mellet számos pozitív hozadéka van. Biztosítja a mentális és lelki jóllétet, erősíti a gazda-kutya kapcsolatot, a kíváncsi eb pedig számos ingerrel találkozik az út során. Emellett az állat szocializációjának is a része, hogy kölyökként találkozzon más négylábúakkal. Erre is alkalmat kínálnak ezek a csatangolások.

Ráadásul sosem tudhatjuk, milyen feltételek adottak a kerítésen belül. Lehet, hogy a kutyasétáltatás oka, hogy a kertet éppen átépítik, vagy eleve nem elegendő a szabad terület az adott fajtának, esetleg egy aktívabb fajtánál szükség van a lemozgatásra. Mindezek miatt sem ildomos senkin számon kérni, miért indult útnak kedvencével!

Fontos a biztonság

A fentebb vázolt szituáció inkább a támadó kutya szempontjából problémás, hiszen törvény írja elő, hogy a gazda köteles a birtokán belül tartani az állatot, vagy közterületen pórázra kötni.

A nevelés az alap

A másik gyakran elhangzó ellenérv, mégpedig a kimenőn lévő blöki miatt tomboló kutyakórus kapcsán érdemes kitérni az ebek nevelésére. Megfelelő képzéssel le lehet szoktatni a jószágot arról, hogy mindent és mindenkit fejvesztve megugasson.

Már csak a békés együttélés miatt is érdemes időt fordítani erre, és ha egyedül nem megy, szakértői segítséget kérni.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon