hirdetés

Kutyasétáltatás vidéken: miért bosszantja a szomszédot, ha van kerted, mégis kihordod kedvencedet?

Szénási Szimonetta

2022. december 6 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák sétáltatása számos vitás kérdést vet fel, falun, illetve kertes házaknál ráadásul abban sincs egyetértés, ki kell-e vinni a négylábút a telekhatáron túlra.

hirdetés

A kutyasétáltatás számos okot ad a konfliktusra. Parázs viták robbannak ki a póráz, a szájkosár vagy az ugrabugráló ebek miatt. Vidéken ehhez egy sajátos szemlélet is társul, mégpedig a kertes háznál tartott jószágokra vonatkozóan, akiket sokak szerint nem kell(ene) kivinni a kerítésen kívülre.

Rossz tapasztalatok

A településen, ahol élek, számos alkalommal futottam bele a fentebb vázolt problémakörbe: helyiek feszültek egymásnak a virtuális térben, ki a négylábúját sétáltató gazdát marasztalta el, más a kutya igényeire fittyet hányó illetőt.

Nemrég annak kapcsán „csaptak fel a lángok”, hogy egy kedvencét sétáltató kislányra rontott rá egy, a nyitott kapun kiszaladó kutya. A másik tipikus ellenérv a sétapárti gazdák ellen, hogy miattuk nagyon ugat a többi házőrző.

Lehet-e sétáltatni a kutyát?

Meglátásom szerint a szabályok betartásával bárhol lehet kutyát sétáltatni, ahol azt amúgy engedélyezik. Így falun, kistelepülésen vagy a város kertes házas övezeteiben éppúgy, mint a nagyvárosokban.

Több mint mozgás

A sétának a szükségletek elvégzése és a napi mozgás biztosítása mellet számos pozitív hozadéka van. Biztosítja a mentális és lelki jóllétet, erősíti a gazda-kutya kapcsolatot, a kíváncsi eb pedig számos ingerrel találkozik az út során. Emellett az állat szocializációjának is a része, hogy kölyökként találkozzon más négylábúakkal. Erre is alkalmat kínálnak ezek a csatangolások.

Ráadásul sosem tudhatjuk, milyen feltételek adottak a kerítésen belül. Lehet, hogy a kutyasétáltatás oka, hogy a kertet éppen átépítik, vagy eleve nem elegendő a szabad terület az adott fajtának, esetleg egy aktívabb fajtánál szükség van a lemozgatásra. Mindezek miatt sem ildomos senkin számon kérni, miért indult útnak kedvencével!

Fontos a biztonság

A fentebb vázolt szituáció inkább a támadó kutya szempontjából problémás, hiszen törvény írja elő, hogy a gazda köteles a birtokán belül tartani az állatot, vagy közterületen pórázra kötni.

A nevelés az alap

A másik gyakran elhangzó ellenérv, mégpedig a kimenőn lévő blöki miatt tomboló kutyakórus kapcsán érdemes kitérni az ebek nevelésére. Megfelelő képzéssel le lehet szoktatni a jószágot arról, hogy mindent és mindenkit fejvesztve megugasson.

Már csak a békés együttélés miatt is érdemes időt fordítani erre, és ha egyedül nem megy, szakértői segítséget kérni.

falu jogszabály konfliktus kutya és ember kutyasétáltatás kutyasétáltatás előnyei kutyaugatás póráz séta sétáltatás szabály szabályok szájkosár ugat ugatás ugatós kutya vidék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink