hirdetés

Mindent a kutyaürülékről: hogy néz ki, ha bajt jelez, hová dobhatod és mikor bírságolhatnak teljesen jogosan?

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 18 - Képek: Getty Images Hungary

Nemcsak a „kutyások”, de a kutya nélkül élők között is gyakori téma a kutyák széklete. Míg a gazdákat többnyire a végtermék egészségügyi üzenete érdekli, addig a másik csoport gyakran az utcán „felejtett” kupacok miatt bosszankodik, bírsággal fenyegetve a gondatlan állattartókat. Az alábbi cikkben mindkét témakörre kitérünk: mit jelez a kutya széklete, illetve mikor jogos a felháborodás, és milyen büntetést szabhatnak ki, ha valaki nem szedi össze kedvence piszkát.

hirdetés

A kutyák széklete számos fontos információt árul el az állat aktuális egészségi állapotáról, kezdve a hidratáltság mértékétől olyan súlyos problémákig, mint a belső vérzés. Emellett a gazdáknak az sem árt tudni, milyen szabályok vonatkoznak a kutyakaki összeszedésére. Az alábbiakban tisztázunk mindent a kutyaürülékről.

Beszédes végtermék

A kutyák ürüléke több szempontból is beszédes: a mérete, az alakja, a színe és az állaga mind-mind árulkodnak az állat egészségéről. Vegyük sorra, miből mire következtethetsz.

A széklet mérete

A végtermék méretéből következtethetsz arra, megfelelő mennyiségű ételt adsz-e kedvencednek. Ha úgy látod, kutyád túl keveset kakil, lehet, hogy nem eszik eleget. A megnövekedett székletmennyiség a nagyobb rostbevitelre is utalhat.

Az ürülék alakja

Normál esetben a kutya ürüléke hasáb alakú, és megtartja a formáját. Az apró, „bogyószerű” széklet dehidratáltságot jelezhet. Itasd többet a kutyád, és figyeld, segít-e a problémán!

 Az állagról

Az egészséges széklet „egyben van”, nedves, leginkább gyurmához hasonlít, és könnyű felszedni. Ha vizes, hasmenéses, az valamilyen bélproblémára utalhat, míg a túl száraz széklet kiszáradást jelezhet. A zsíros széklet oka pedig könnyen lehet hasnyálmirigy- vagy epeprobléma.

Ha van benne valami

Az is előfordulhat, hogy füvet, esetenként szőrt látsz kedvenced végtermékében. A fű gyomorontásra, hasi problémákra utalhat, de az is lehet, hogy kutyád stresszes.

A szőrnyelés oka lehet a bunda gyakori nyalogatása, amihez fokozott szőrhullás is társulhat. Ennek hátterében bőrgyógyászati probléma húzódhat.

Ha nyálkás a széklet, az vastagbélproblémát jelezhet, ami állatorvosi kivizsgálást indokol! Ugyanígy fordulj orvoshoz akkor is, ha kis fehér darabokat fedezel fel az ürülékben, mert könnyen lehet, hogy kutyád férges.

A szín is sokat elárul

A kutyaürülék színéből rengeteg dolgot megtudhatsz kedvenced belső folyamatairól. A normális széklet csokoládébarna színű. A zöldes árnyalat utalhat epehólyag-problémára, de okozhatja fűevés is. A sárga vagy narancssárga székletet gyakran epe- vagy májbetegség eredményezi. Ha a kutyád végterméke szürkés, zsíros, akkor lehet, hogy baj van a hasnyálmirigyével vagy az epéjével.

Abban az esetben, ha a székletben friss vért látsz, ellenőrizd az állat végbélnyílását, nincs-e berepedve vagy megsérülve. Azonban ha az ürülék fekete, vagy kávézacc-szerű, akkor lehet, hogy kedvencednek belső vérzése van, ami sürgős ellátást igényel!

Figyelj a változásra!

Összegezve tehát az egészséges kutya széklete barna, egy darabban van, puha, de könnyen összeszedhető, mennyiségét tekintve pedig arányos az elfogyasztott táplálékkal.

Ha a megszokott eledel mellett kutyád széklete megváltozik, érdemes beszélned az állatorvosotokkal, aki az elmondottak alapján eldönti, szükség van-e további vizsgálatokra.

Gyakori vita tárgya, és büntetendő is!

A kutyatartás kapcsán talán kevés dolog tud nagyobb vihart kavarni, mint az állat ürüléke, pontosabban az össze nem szedett ürülék. Parázs viták robbannak ki a téma kapcsán, amelyek során jogosan szólalnak fel a felelőtlen gazdák ellen: „tessák már össszeszedni a kutya végtermékét!”

Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság (Nébih) Kutyakötelesség című kiadványában ekképp fogalmaz:

A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről mindenkor köteles eltávolítani. Aki erről nem gondoskodik, köztisztasági szabálysértést követ el. Kutyák iránt közömbös vagy kifejezetten állatbarát embereket is kutyaellenessé tehetünk, ha ezt az egyszerű együttélési szabályt nem tartjuk tiszteletben.

Amellett, hogy zavaró és nem higiénikus – ugyanis a fertőzésveszély miatt veszélyes hulladéknak minősül – úton-útfélen otthagyni a jószág piszkát, büntetendő is!

Pénzbírság

Aki közterületen nem szedi fel kutyája ürülékét, szabálysértést követ el, és szabálysértési bírság róható ki rá. Szabálysértési eljárás esetén a rendőrség jár el. A bírság összege mérlegelés kérdése, 5 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedhet.

Az összeg attól függ, hogy a szabálysértési nyilvántartási rendszerben az elmúlt két évben szerepel-e az állattartó korábbi szabálysértéssel, azaz hányadik szabálysértése az aktuális (a hatóság ugyanis folyamatosan emelkedő összegű bírságot szab ki).

Nagyon rövid fizetési határidő

Fontos tudni, hogy a pénzbírság befizetésének nagyon rövid a határideje, és más közigazgatási szabályszegésekhez képest a szabálysértési bírság meg nem fizetése esetén az összeget nem letiltják a jövedelemből, hanem a büntetést elzárásra változtathatják.

Ha pedig az érintett nem intézkedik időben arról, hogy az elzárás közérdekű munkára módosuljon, úgy végső esetben „le kell ülnie” a bírság összegét.

Hova dobhatod a kutyapiszkot?

Szerencsére egyre több helyen látni, gyakran zacskóval is felszerelt kutyaürülék-gyűjtő szemeteseket. Amennyiben nincs ilyen a közelben, úgy a „sima” szemetesekbe is bele lehet dobni a bezacskózott kutyapiszkot.

A zacskóba szedett székletet elsősorban a kutyaürülék gyűjtése céljából telepített hulladékgyűjtőbe kell elhelyezni, de amennyiben a közelben nincs ilyen, akkor a kommunális hulladékgyűjtőbe is beletehetjük. A kutyaürülék eltávolítása egészségügyi és esztétikai szempontból is fontos.

írja a Budapesti Közművek.

Ezen felül vannak kifejezetten kutyáknak kialakított „illemhelyek” is (ezeket főleg a belvárosi kerületekben láthatjuk, egy kis homokkal felszórt négyzetről van szó az utca szélén, ahol rendszeresen cserélik a homokot).

kutya kakil kutya széklete kutyagumi kutyakaki kutyapiszok zacskó kutyaürülék felszedése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink