hirdetés

Amikor belülről vérzik a kutya: halálos lehet a vérömléses gyomor- és bélgyulladás

Buzgó Csilla

2021. szeptember 27

Ez a tünetegyüttes gyakran még az orvosokat is tanácstalanná teszi, hiszen igen bonyolult diagnosztizálni a probléma kiváltó okát.

hirdetés

Akárcsak az emberek rejtélyes emésztőrendszeri panaszait, a vérömléses gyomor- és bélgyulladást, orvosi nevén haemorrhagiás gastroenteritist (HGE) is számos kiváltó ok idézheti elő. Előfordul, hogy hónapokig, évekig nem jön rá sem az orvos, sem a gazdi, hogy tulajdonképpen mi a bűnös az eb életvitelét illetően.

Egyes érintett ebek vérképe tökéletes, parazita- és egyéb kórokozószűrése negatív, mégis rendszeresen szenvednek ettől a betegségtől.

Mik a HGE tünetei kutyáknál?

A panaszok igen rémisztőek, mind közül a legfeltűnőbb értelemszerűen a bő, véres hasmenés, mely akár eperlekvárra is hasonlíthat a nagy mennyiségű vér jelenlétéből kifolyólag. Ezt kíséri általában a levertség, az étvágytalanság, a hasi fájdalom és esetenként láz.

Mi állhat a HGE hátterében?

Leggyakrabban az alábbi rendellenességekre lehet visszavezetni a vérömléses gyomor- és bélgyulladás kialakulását:

  • emésztőrendszeri fekélyesedés
  • trauma, sérülés
  • emésztőrendszeri tumorok vagy elzáródások
  • lenyelt idegen testek jelenléte
  • fertőző betegségek, például parvovírus
  • véralvadási zavarok
  • belső paraziták vagy kártékony baktériumok jelenléte

A diagnózis és a kezelési terv felállítása egyes esetekben sajnos fejtörést okozhat az állatorvosnak. Hiszen nem mindig lehet elsőre megmondani, hogy mi okozza például az emésztőrendszeri fekélyeket, a jótékony mikroflóra felborulását vagy a különböző ételekre adott rendellenes reakciót.

A tünetek megjelenésekor azonban életbevágó, hogy amilyen gyorsan csak lehet, bevidd a rendelőbe kedvencedet, mert egy súlyos HGE-roham akár halállal is végződhet.

Biztos, hogy a kutya szervezete a hibás?

Ugyan a legtöbb eb teljesen jól funkcionál a nagyüzemi gyártásban készült eledelekkel, mivel minden kutya más, előfordulhatnak érzékenyebb esetek. Major, a labrador retriever kölyökkori ivartalanításától kezdve súlyos emésztőrendszeri bántalmakkal küzdött, gyakorlatilag állandóan fel volt fújódva vagy püffedve, illetve rendszeresen hasmenése volt. Emiatt egészséges testsúlyt sem tudott fenntartani, tehát gazdája, Tina úgy döntött, hogy kipróbálja a természetes, gabonamentes kutyatápokat.

Sajnos ezek nem segítettek, ahogy a holisztikus és a tradicionális nyugati orvos praktikái sem. Major vérképe és teszteredményei tökéletesek voltak, ám akkor a puffadásnak köszönhetően már túl volt egy életveszélyes gyomorcsavarodáson és egy HGE-s epizódon is.

Ezt követően Major gazdája találkozott egy állatdietetikussal, aki azt javasolta, hogy inkább próbálkozzon nedves eledellel száraztáp helyett. Végre valami, ami legalább egy kis változást hozott! Tina ezen felbuzdulva kutatni kezdett a kutyák táplálkozása terén, és elhatározta, hogy kipróbálja a nyers etetést, illetve a gyógyhatású, természetes növényi táplálékkiegészítőket.

Az eredmények szinte azonnal láthatóak voltak. Major hasmenése csaknem teljesen megszűnt, napi szintű előfordulás helyett idővel csak körülbelül heti egyszer, majd néhány havonta jelentkezett.

Tina emellett kiemelt figyelmet fordított arra is, hogy az állat életében csökkentse a stresszt. Így hamarosan a puffadás is nagymértékben csökkent.

A történet tanulsága az, hogy néha nem elég, hogy a gazdi vakon követi egyetlen orvos utasításait. Saját magának kell kézbe vennie kutyája egészségét, és addig kell szakemberről szakemberre járnia, illetve kipróbálnia az alternatív módszereket, amíg javulást nem lát kedvencén.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei hasmenés kutya bélgyulladás diéta kutya bélhurut kutya betegségei kutya diéta hasmenés kutya véres hasmenés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!