hirdetés

Kutyád gyakran a lógatja a fejét és a fal felé fordul? Súlyos problémára utalhat ez a viselkedés!

László Enikő

2022. február 1 - Képek: Getty Images Hungary, Suttogó Állatorvosi Rendelő

Amennyiben gyakran kapod azon kutyádat, hogy a sarokban, a fal felé fordulva lógatja fejét, és látszólag teljesen elbambul, érdemes felkeresned vele állatorvosodat.

hirdetés

A kutyák betegségének első jele gyakran a kóros viselkedés. Letargia, gyengeség vagy személyiségváltozások jelezhetik, hogy valami nincs rendben, még mielőtt más tünetek megjelennének. Az egyik ilyen abnormális viselkedés a „fejlógatás- támasztás”, amelynek során az állat fal vagy sarok közelében áll, fejét alacsonyan lógatja, és nem mozdul. Az is előfordulhat, hogy az eb a falhoz nyomja a fejét. A szokatlan viselkedés gyakran azt jelzi, hogy valami nincs rendben az idegrendszerrel. Ez lehet idegrendszer-specifikus betegség, vagy egy meglévő állapot, amely neurológiai érintettségig fejlődött. Ez a viselkedés nem normális. A lehető leghamarabb keresd fel az állatorvost, ha kedvenced rendellenes viselkedést mutat. Te ismered a legjobban a kutyádat, és te vagy az egyetlen, aki észreveheti rajta az efféle problémákat.

A fejlógatás, fejtámasztás (angolul head pressing) az olyan állatok viselkedése, akik neurológiai károsodást szenvedtek vagy bizonyos toxinok hatása alatt állnak. Az érintett eb gyakran a sarokban vagy a fal közelében áll, lehajtott fejjel, vagy fizikailag nekinyomja a fejét a tárgyaknak.

Tünetek

 • a fej stabil tárgyakhoz való nyomása nyilvánvaló ok nélkül (azaz nem azért dörgölőzik neki, mert viszket),
 • lassuló reflex,
 • kényszeres viselkedés,
 • rohamok,
 • komoly viselkedésbeli változások,
 • vizuális problémák, például tárgyak azonosítása

Kiváltó okok

 • szopornyica,
 • neurológiai betegség,
 • anyagcserezavarok, beleértve a hyponatraemiát,
 • hepaticus encephalopathia (egy olyan agyi betegség, ami májkárosodás következtében jön létre),
 • agydaganat vagy más tumorok,
 • az idegrendszer daganatai,
 • az idegrendszer fertőzései (például veszettség),
 • agyhártyagyulladás/myelitis,
 • mérgezés,
 • degeneratív betegség,
 • sérülés

Ha azt veszed észre, hogy kutyád a falnak nyomja a fejét, vagy lógatja azt, illetve huzamosabb ideig a sarok felé fordulva áll, azonnal fordulj állatorvoshoz. Ha kedvencednek neurológiai betegsége van, azonnali kezelésre szorul a maradandó károsodások elkerülése érdekében. Készülj fel háziállatod részletes kórtörténetének megadására, beleértve a gyógyszereket, a sebészeti beavatkozásokat vagy a közelmúltbeli panzióban tett látogatásokat. Feltétlenül tájékoztasd az állatorvost, ha mérgezésre gyanakszol (például, ha a kutya hányt). Ebben az esetben azonnal meg kell tenni az életmentő intézkedéseket.

Ha úgy tűnik, hogy a kutya beteg, és nem mérgezett, számos vizsgálatot rendelhet el az állatorvos. Az egyik elsődleges diagnosztikai eljárás a retina és a szem hátsó részén található struktúrák vizsgálata, amely fertőző vagy gyulladásos betegségekre, valamint agyi rendellenességekre utalhat. A teljes vérkép is gyakran a vizsgálat első lépései közé tartozik, mivel felfedi a különböző vérsejtek mennyiségének rendellenességeit. A megnövekedett fehérvérsejtszám például gyakran azt jelenti, hogy a kutya fertőzéssel küzd.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

Más tünetek, mint például a láz, a tüsszögés és a folyadék a tüdőben, olyan betegségek jelei lehetnek, mint a szopornyica vagy az agyhártyagyulladás. A májkárosodás hepaticus encephalopathia néven ismert állapotot okozhat, ami neurológiai tüneteket, például a máj által kibocsátott méreganyagok miatti fejlógatást eredményezhet. Ha nem jelentkezik nyilvánvaló betegség vagy mérgezés, az állatorvos egy állatkórházba utalhatja kutyádat, például MRI-re, röntgenre vagy CT-re.

A probléma kezelése

A fejlógatás, fejtámasztás csak az alapbetegség kezelésével oldható meg. Ha a kutyádat megmérgezték, az állatorvos megkísérli azonosítani a méreganyagot és annak megfelelően kezelni az állatot. Ez számos módszert foglalhat magában, például folyadékok biztosítását a kiszáradás leküzdésére, aktív szenet a toxinok felszívására, vagy olyan gyógyszereket, amelyek megakadályozzák, hogy a szervezet mérgező melléktermékekké alakítsa az anyagot (például fagyálló mérgezés esetén). Az állatorvos tájékoztatása az otthonodban és annak közelében lévő mérgező veszélyekről (például növények) gyakran kulcsfontosságú kutyád életének megmentéséhez.

A lilaakác termése, virága különösen mérgező a kutyák számára.

Az olyan neurológiai betegségek, mint az agyhártyagyulladás, az agy-gerincvelői folyadék tenyésztésével és a megfelelő antibiotikum kiválasztásával azonosíthatók. Az antibiotikumot az utasításoknak megfelelően kell beadni, még a tünetek enyhülése után is. Ez biztosítja azt, hogy kutyád problémája nem fog kiújulni, és nem alakul ki antibiotikum-rezisztens fertőzés. Az antibiotikumok általában biztonságosak, de egyes háziállatok gyomrát irritálhatják.

A rákot helyük, típusuk és progressziójuk szerint kezelik. Sugárkezelésre, kemoterápiára vagy műtétre lehet szükség.

Felépülés

Házi kedvenced felépülése a fejtámasztás okától függ. Mivel a neurológiai tünetek súlyosak, az állatorvos több mint valószínű, hogy kontrollra rendszeresen visszahívja kutyádat, hogy ellenőrizhesse állapotát. Hagyd pihenni kedvencedet, amennyire csak lehetséges, és adj neki ételt, vizet és gyógyszert az utasításoknak megfelelően. Lehetőleg ne izgasd fel vagy ne stresszeld (például porszívózással). A mérgezés vagy fertőzés okozta neurológiai tünetek általában gyorsan megszűnnek a megfelelő kezelés után. A degeneratív és rákos megbetegedések okozta fejlógatás gyakran sokkal hosszabb ideig tart, vagy bizonyos esetekben egyáltalán nem kezelhető sikeresen.

agydaganat agytumor betegség tünetei daganat fejlógatás fejtámasztás idegrendszeri betegség kutya betegségei májbetegség mérgezés tumor

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink