hirdetés

Szívbetegségre is utalhat, ha így liheg a kutya

Buzgó Csilla

2024. június 25 - Képek: Getty Images Hungary

Ha liheg a kutya, az sokkal több, mint egyszerű hőleadó mechanizmus. Fájdalmat, létfontosságú anyagok hiányát vagy mentális feszültséget is jelezhet.

hirdetés

Ha nem a környezet magas hőmérséklete miatt liheg a kutya, akkor ez a zihálás általában a megszokottnál szaporább, hangosabb, reszelősebb, illetve váratlan időpontokban jelentkezhet. Az alábbi rendellenességek állhatnak a háttérben.

Bajt jelezhet, ha nem a meleg miatt liheg a kutya

Fájdalom- vagy diszkomfortérzet

Az evolúció során az ebek rendkívül jól megtanulták kezelni és takargatni fájdalomérzetüket a túlélés érdekében. Ha azonban elérnek egy pontra, ahol már nem bírják tovább, jellegzetes tüneteket kezdhetnek produkálni, ilyen a lihegés is. Feltűnhet, hogy a kutya olyan időpontban műveli ezt, amikor általában mást szokott csinálni, például éjszaka, alvás helyett.

Ne vedd félvállról ezt a jelzést, mert akár lázas állapotról vagy komoly emésztési bántalomról is árulkodhat, amit a lehető leghamarabb kezeltetni kell az orvossal!

Cushing-kór

E betegség során a kutya mellékveséje több kortizolt termel a kelleténél. Ezt a lihegés mellett az alábbi panaszok kísérhetik:

 • szőrhullás,
 • fokozott étvágy és szomjúságérzet,
 • hordóhas,
 • elvékonyodott bőr,
 • hízás.

Hasonló tüneteket idézhetnek elő az állatorvos által felírt szteroid hormontartalmú gyógyszerek is.

Ha légúti probléma miatt liheg a kutya

A légutakat érintő kóros elváltozások során a lihegés jellegzetesen nehézkessé válhat, felgyorsulhat. Ezt általában tüdőgyulladás, tüdőrák, allergia vagy gégebénulás okozza. Utóbbi egy gégeizmokban található idegeket érintő probléma, mely kialakulhat helyi sérülés, hormonzavar vagy tumorok miatt. Esetleg már születési rendellenességként jelen lehet az állat szervezetében. Gyógyszeres terápiával vagy műtéttel rendszerint orvosolható.

A nyomott orrú kutyafajták, mint például a mopszok vagy a francia bulldogok még különösebben megerőltető testmozgás nélkül is gyakran kapkodják a levegőt. Ezt a jelenséget brachycephal légúti obstrukciós szindrómának nevezi az orvosi szaknyelv. Ideiglenesen gyógyszerrel mérsékelhetőek a kellemetlenségek, de végleges megoldást csak a műtét biztosít.

Stressz

Ha az ebet a belső feszültség készteti lihegésre, az többnyire más viselkedésbeli változásokkal is jár, mint például:

 • nyüszítés,
 • ide-oda járkálás,
 • a fülek hátralapítása,
 • a farok lábak közé csapása,
 • nyáladzás,
 • szájnyalogatás,
 • remegés,
 • étvágytalanság.

Szívelégtelenség

Amikor a szívműködésbe hiba csúszik, a szövetekhez sem jut elég oxigén, ezért igyekszik minél mélyebben vagy szaporábban lélegezni a kutyus. A légszomjat kísérheti még a testmozgástól való idegenkedés, a köhögés és az általános enerváltság. Különösen hajlamossá teheti a szívproblémákra az ebeket az elhízás, illetve az előrehaladott életkor.

Vérszegénység is lehet az oka, ha liheg a kutya

Mivel a vörösvértestek szállítják a szervezeten belül az oxigént, az őket érintő hiányállapotok eme létfontosságú elem kórosan alacsony szintjéhez vezetnek. Ez kialakulhat komoly vérveszteség, a vörösvérsejt-képzés zavara vagy a hemolízis következtében. Utóbbi esetben a sérült sejthártyán keresztül a hemoglobin kioldódik a vörösvértestből, ellehetetlenítve annak oxigénszállító képességét.

Mérgezés

Minden olyan toxikus anyag, mely szívproblémákat okoz, előbb-utóbb oxigénhiányt is generál az eb testében. Ebbe a kategóriába tartoznak az alábbi, kutyák számára káros élelmiszerek vagy vegyszerek:

 • csokoládé (teobromin),
 • csigaölő (metaldehid),
 • D-vitamin-túladagolás,
 • egyes emberi gyógyszerek,
 • patkányméreg (bromadiolon, difenakum, warfarin).

Természetesen bármely méreganyag okozhat fájdalmas tüneteket, melyek hatalmas stresszt rónak az állat szervezetére. Tehát ha észreveszed, hogy kedvenced a megszokottól eltérően szaporábban lélegzik, holott ezt látszólag nem indokolja semmi, a biztonság kedvéért siess vele állatorvoshoz!

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

betegség betegség tünetei cushing-kór kutya betegségei kutya mérgezési tünetek liheg a kutya mérgezés nehéz légzés szívbetegség vérszegénység

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!