hirdetés

Ezért liheg a kutya: a melegnél komolyabb oka is lehet

Szénási Szimonetta

2024. május 24 - Képek: Getty Images Hungary

A lihegés egyik oka a hőleadás. Ám van, amikor már nem normális a jelenség, és a következmények is súlyosak.

hirdetés

Valószínűleg azt már tudod, hogy kedvenced veled ellentétben nem izzadással ad le hőt (bár a közhiedelemmel ellentétben izzad is, csak másként, és nem mindenhol. Erről az érdekes témáról itt írtunk. Amikor a kutya liheg, azzal önmagát hűti. Nagyon fontos funkció ez, hiszen a megemelkedett hőmérséklet könnyen hőgutához vezethet. Ám a lihegés hátterében állhatnak egészségügyi problémák is, méghozzá komolyak. Ezeket vesszük most sorra.

Figyelmeztető jel a gyakoriság

Főleg akkor kezdj el gyanakodni, ha kedvenced nemcsak egy kiadós séta vagy játék után kezd lihegni, hanem nyugalmi időszakban is. Mondhatni, állandó jellemzője lesz. Az is legyen gyanús, ha nagyon hangosan liheg.

1.) Szívbetegségek

Ha gyakran liheg a kutya, annak egyik mögöttes oka lehet valamilyen szívbetegség.

2.) Cushing-szindróma

A hormonális eredetű Cushing-szindrómát a mellékvese túlműködése okozza, amely túl sok kortikoszteroidot termel. Ennek következtében jelentős mennyiségű zsír halmozódik fel a has tájékán, jellegzetes körte formát eredményezve. Emellett fokozott szőrhullás, megnövekedett étvágy, magas vérnyomás, valamint a szóban forgó lihegés figyelmeztetnek. Általában gyógyszerrel jól kezelhető.

A Cushing-szindróma egyik tünete a fokozott vízfogyasztás
Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

3.) Túlsúly

A súlyfelesleg önmagában is eredményezheti azt, hogy az eb fáradékonyabb, kevésbé terhelhető, és bizony hamar kifullad akár séta, akár játék közben. Emellett a pluszkilók számos egészségügyi probléma kockázatát növelik, köztük a cukorbetegségét, a szívproblémákat, de a daganatok kialakulása is gyakoribb elhízott kutyák körében. A te felelősséged, hogy kordában tartsd kedvenced súlyát, amiben kérheted az állatorvos segítségét is!

A túletetéssel megrövidíted kedvenced életét

4.) Tüdő- és légúti problémák

Minden, a tüdőt, illetve a légutakat érintő megbetegedés tünetei között szerepelhet a lihegés.

5.) Valami elakadt a légutakban

A légcsőben vagy a nyelőcsőben levő idegen test (játék-, csont- vagy fadarab, étel stb.) következtében is hevesen liheghet, öklendezhet a kutya.

Láz esetén is többet liheghet a kutya

6.) Láz

A lázas állapot is jellemzően lihegéssel párosul, hiszen a kutya így próbálja hűteni magát.

7.) Stressztünet

A szorongó, stresszes kutya zaklatottsága lihegést eredményezhet.

 

8.) Vérszegénység

A vérszegénységgel küzdő ebek esetében a vér az alacsony vörösvérsejtszám miatt kevesebb oxigént szállít, amitől a kutya fáradékonyabb, hamarabb kimerül.

A vérszegény kutya fáradékonyabb

9.) Hőguta

A nyár közeledtével nagyon fontos felismerned a hőguta tüneteit. Ezek lehetnek a kitágult pupillák, a szapora légzés, a lihegés, a hányás, a hasmenés, a besűrűsödött nyál, a vörös nyelv és a sápadt íny, a hirtelen fellépő gyengeség, ájulás vagy a görcsrohamok is.

10.) Fájdalom

A fájdalomérzet egyik általános jele a lihegés.

Fájdalom is állhat a háttérben

11.) Légcsőszűkület

A kis testű fajták gyakori problémája a légcsőszűkület, amelynél a légcsövet alkotó gyűrűk fokozatosan összecsúsznak, míg végül teljesen összeomlanak, az állat fulladását okozva. A genetika és az anatómia mellett megnöveli a kialakulás kockázatát, valamint gyorsítja az állapotromlást az előbb említett túlsúly. A folytonos lihegés mellett az egyre gyakoribb köhécselés is intő jel.

Ebben a cikkben videón mutatjuk, milyen jellegzetes hang kíséri az állapotot. A korai felismerés jelentősen meghosszabbítja az állat életét!

elhízás hőguta hőség láz légcsőszűkület liheg a kutya lihegés meleg szívbetegség túlsúly vérszegénység

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!