hirdetés

Lógó has és zsírfelhalmozódás: a Cushing-kór egyértelmű tünetei kutyáknál

László Enikő

2021. január 23

A Cushing-kór egy embereknél és kutyáknál is előforduló betegség. Jellemzően idősebb korban alakul ki, de a fiatal ebeket is veszélyeztetheti. Hogyan ismerheted fel?

hirdetés

A vesetúlműködésként is nevezett Cushing-kórt viszonylag kevés gazda ismeri, pedig fontos, hogy időben azonosítsd a ráutaló jeleket. Ritkán életveszélyes, de nagy mértékben rontja az állat életminőségét. Emellett rombolja az immunrendszert, ami által a kutya más betegségekre fogékonyabb lehet.

Cushing-szindrómás kutya.

Mi az a Cushing-szindróma?

A kór előfordulhat macskáknál, lovaknál és vadászgörényeknél is, de leggyakrabban a kutyákat veszélyezteti. Jellemzően 6-7 éves kor felett alakul ki, de megjelenhet fiatalabb egyedeknél is. Egy endokrin, azaz hormonális betegség, aminek eredményeként a szervezet rendellenesen nagy mennyiségben termel kortikoszteroid hormonokat. Ezt pedig a túlzottan aktív mellékvese okozza.

Tünetek

A betegség tünetei igen sokszínűek lehetnek, attól függően, hogy mely hormonok, szervek érintettek. A krónikusan emelkedett szteroidszint miatt a kutyában klinikai tünetek és hiányállapotok kombinációja jelentkezik. A Cushing-szindróma lassan fejlődik ki, éppen ezért korai stádiumban nehezen vehető észre. Emiatt sokszor a gazda kedvence öregedésének tudja be a furcsa tüneteket.

Megnövekedett vízfogyasztás, vizelés

Ez a szimptóma a legtöbb esetben jelentkezik egy Cushing-kórban szenvedő ebnél. Viszonylag könnyen észrevehető, mivel a korábban szobatiszta ebek a házon belül kezdenek el könnyíteni magukon, illetve feltűnően sokat isznak.

Megnövekedett étvágy

Szintén gyakori tünet, hogy a kutya gyakrabban kuncsorog finom falatokért, sokkal többet enne, mint korábban. Ezt a legtöbb eb esetében nehezebb felismerni, hiszen sokuk szeret az asztalnál pitizni.

Szőrhullás, bőrproblémák

A szőrhullás szintén egy tipikus Cushing-szindróma tünet. Jellemzően a kiálló területeken jelentkezik először, mint a könyök. A szimmetrikus, kétoldali szőrhullás is igen gyakori szimptóma. Idővel a bőr elvékonyodik, hámlani és sötétedni kezd.

Lógó has

A Cushing-kórban szenvedő kutyák hasa jellegzetes körte formát ölt, a túlzott zsírszövet felhalmozódás pedig a meggyengült hasizomfal következtében lógni kezd.

Egyéb tünetek

  • bőrben létrejövő kemény csomók, gócok
  • lihegés
  • nemzőképesség elvesztése
  • másodlagos húgyúti fertőzések
  • hűvös helyre húzódás
  • vöröses nyálkahártya
  • izmok gyengülése
  • görcsös rohamok
  • magas vérnyomás

Mi a teendő?

Ha a fenti tünetekből néhányat észreveszel kutyádon, keress fel vele egy állatorvost. Mivel a Cushing-kórnak több formája is létezik, ezért a kezelés is eltérő. A diagnózis vérvizsgálattal és speciális tesztekkel állítható fel. Ha a mellékvese daganatos megbetegedése okozza a kórt, akkor nagy valószínűséggel műtéti beavatkozásra lesz szükség. A gyakoribb, agyalapi mirigyből kiinduló betegséget általában gyógyszerekkel kezelik.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: Cushing-szindróma)

betegség tünetei bőrbetegség cushing-szindróma kutya betegségei kutya cushing-kór kutya túl sok vizet iszik lógó has szőrhullás túlélő csodakutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink