hirdetés

Amikor kényszeresen vakarózik a kutya: a rühesség tünetei és kezelése

Buzgó Csilla

2020. szeptember 19

Bár egy tiszta, igényes háztartásban élő kutya sokkal kisebb eséllyel kapja el ezt a rendkívül kellemetlen fertőzést, mint szerencsétlenebb társai, nem árt az óvatosság. Egy rövid játék egy rühes fajtárssal, vagy akár egy elhullott állat tetemének megvizsgálása is elég lehet a baj bekövetkeztéhez.

hirdetés

A kutyák rühességét a Sarcoptes scabiei var. canis nevű mikroszkopikus, 0,2-0,4 mm-es nagyságú atka okozza. Ez az élősködő ugyan a bőrfelszínen szaporodik, élettevékenységeit a hámrétegbe vájt alagutakban végzi. Itt fogyasztja a táplálékául szolgáló hámtörmelékeket, s ugyanide üríti végtermékeit is nyálával, illetve egyéb testanyagaival egyetemben. Ezek okozzák a viszketéssel járó allergiás reakciót és egyéb bőrtüneteket.

A rühesség tünetei

A betegség az alábbi jelek alapján azonosítható be:

  • intenzív viszketés (10-es skálán 9-es, 10-es erősségű), amit az állat vakarózással, nyalogatással, rágcsálással igyekszik enyhíteni
  • vöröslő göbök, hámlás, szőrhullás, irritáció a könyök, a csánk, a fülkagylók, a szem és az arc többi részén
  • esetenként gombás, bakteriális felülfertőződés a már gyulladt bőrön
  • az ún, norvég rühesség egy immunhiányos, többnyire idős vagy legyengült egyedeknél megfigyelhető tünetegyüttest produkál, azaz vastag, sárgásfehér pörkösödés jön létre a bőrön, mely csak enyhén, vagy egyáltalán nem viszket

A helyes kezelési terv felállításához fontos a pontos diagnózis, mert gyakran még az orvosok is nehezen különböztetik meg az általános allergiás szimptómákat a rühesség által kiváltott tünetektől.

 

Hogyan terjed a fertőzés?

Ugyan minden gazdaállatnak megvan a maga rühességet okozó parazitája, az atkák gyakran más fajokról, például macskáról is átterjedhetnek a kutyára. Minden esetben direkt bőr-érintkezés szükséges a fertőzés kialakulásához. A gyakran szabadon engedett, kóbor ebekkel is barátkozó kedvencek vagy a vadászkutyák esetében életbevágó a gondos megelőzés, hisz ők a legveszélyeztetettebbek.

Meglepő, de általában csak 10-15 db rühatka van jelen egyetlen állat testén, de súlyosan allergén hatású végtermékeik és nyáluk heves immunválaszt okoz a gazdaszervezetben, emiatt mutatkoznak a tipikus tünetek.

Átmászhat rád a rühatka a kedvencedről?

Sajnos igen, bár szaporodni képtelen. Ugyan az ebek kórokozói néhány napnál tovább nem maradnak életben eredeti gazdaszervezetük nélkül, az a pár óra vagy nap is igen kellemetlenné válhat, ha átkerül rád néhány rühatka. Csípése az embernél is erőteljes viszketést okoz, főként a gyerekek és az idősek vannak kitéve ennek a veszélynek.

Hogyan kezelhető a rühesség?

Ha az orvos már felállította a diagnózist, krémeket, samponokat, de akár injekciót vagy szájon át beszedhető készítményeket is javasolhat. Gyógyítás és megelőzés céljából széles körben elterjedtek az ún. spot-on, azaz a rácseppentős hatásmechanizmusú termékek. Ezek a bőrön át felszívódva “megmérgezik” az atkák számára táplálékul szolgáló hámtörmeléket, mely az elfogyasztást követően elpusztítja őket.

Nagyon fontos, hogy ha az adott háztartásban több kutya vagy macska él, az összes állatot el kell vinni kontrollra, és az orvos utasításához mérten kezelésre is szükség lehet, mert a betegség rendkívül ragályos.

(Képek: Getty Images Hungary)

bőrbetegség élősködők kutya rüh emberre kutya rühesség rühesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!