hirdetés

Emberre is fertőző betegséget jelezhet, ha sebes a széle a kutya fülének

Hangai Lilla

2023. július 5 - Képek: Getty Images Hungary

Kifejezetten nehéz lehet kezelni, főleg, ha nem tudjuk, hogy mi is okozza valójában. Ugyanakkor egy percet sem érdemes késlekedni, hiszen minél hamarabb belekezdünk a gyógyításba, annál biztosabb, hogy sikereket fogunk elérni.

hirdetés

Mutatjuk, hogy mi miatt lehet a kutya fülének széle sebes és hogyan lehet kezelni.

Apróságnak tűnhet, de általában komoly gondot jelez a fülek sebes széle.

Ha a kutya fülének a széles sebes, varas

A kutya fülének a széle különösen sérülékeny lehet. A varasodás és kéregképződés mellett általában megjelenik a szőrhullás és a fekélyesdés is. A kiváltó októl függően viszkethet és/vagy fájhat a terület.

Amikor állatorvoshoz viszed a kedvencedet a problémával, mindent mondj el neki a kutya tartásával kapcsolatban. Ez azért fontos, mert ennek a jelenségnek számos oka lehet, ezzel pedig segítesz neki felállítani a helyes diagnózist. Az alábbiakban segítségképpen felsorolunk néhány lehetséges okot, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell elvinned a kutyát az állatorvoshoz! Otthon ezeket a betegségeket nem lehet kezelni!

1. Rühesség

A fülek szélein megjelenő varasodás egyik jellegzetes jele lehet a rühnek. Ebben az esetben sebhelyeket valószínűleg felfedezhetünk még az eb hasán, könyökén, csánkján. Ennek az az oka, hogy a rühességet okozó atkák szívesebben élnek olyan területeken, ahol kevés a szőr.

Többször fordul elő olyan négylábúaknál, akik sokat tartózkodnak fajtársaik közelében, de a legyengült immunrendszerű egyedek is könnyebben áldozatául esnek, például akik szteroidot szednek vagy pajzsmirigy-alulműködésben szenvednek.

Rüh a fülben.

2. Hormonális probléma

A pajzsmirigy-alulműködés például gyakran vezet különböző bőrproblémákhoz a kutyáknál. Társtünetként ebben az esetben megjelenhet az elhízás, a zsíros bőr és a szőrhullás is.

A fül pörkösödését alopecia is okozhatja, amelynek több formáját lehet elkülöníteni. A foltos kopaszság jellemző a tacskókra, agarakra és boston terrierekre; a füleket érintő szőrhiány jellegzetesen tacskós betegség. Ha a füle mellett a kutyának a nyaka alja, a hasa, a hátsó combjai is megkopaszodnak, akkor is ezzel a betegséggel állhatunk szemben. Ez a minta leginkább a whippetekre, tacskókra, csivavákra és  olasz agarakra jellemző.

3. Allergia

A kutyák sokféle dologra lehetnek allergiásak; ilyen például a por, a bolha nyála, különböző pollenek, élelmiszerek. Ha ezzel a problémával állunk szemben, a sebek és a viszkető területek mellett észlelhetünk a kutyánál köhögést, megdagadt, piros szemeket, orrfolyást is, ahogy egy átlagos szénanátha esetében is az embereknél.

4. Seborrhea

Érintheti a kutya egész testét, de lehet lokalizált is, ami például csak a fülekre terjed ki. A varasodás ebben az esetben viaszos, sárgásszürke pikkelyként jelenik meg, amely a szőrszálakhoz tapad. Eltávolításuk következtében fényes felületű bőrt hagy maguk után. Kezelni a leghatékonyabban speciális samponokkal lehet. Mivel a fül extrém zsírosodását is okozza, így azok tisztántartására is kiemelt figyelmet kell fordítani.

Seborrheás kutya.

5. Vasculitis

Ez egy viszonylag ritka autoimmun betegség, melynek következtében a szervezet megtámadja a saját érhálózatát, ezzel gyulladást okozva; a szövet akár el is pusztulhat. Leggyakrabban a füleket érinti, de előfordulhat, hogy a lábujjak, a farok vége és az orr is károsodik. Gyakran fordul elő tacskóknál, whippeteknél, olasz agaraknál és csivaváknál. Kezelése gyógyszerrel történik, amely javítja a testben a véráramlást.

6. Legyek

Ha rendszeresen több időt tölt kint vagy kifejezetten kinti a kutyus és sok a légy, előfordulhat, hogy ezek a legyek a kutya szőrébe rakják le a tojásaikat, amik irritációt, a kikelő lárvák pedig fertőzéseket okozhatnak.

A legyekről egyébként sem beszélünk eleget! Egyes fajok csípésükkel kórokozókat, baktériumokat, férgeket is a kutya testébe juttathatnak, így a egyszerre többféle problémát is okozhatnak. Ha sokat van kedvenced a szabadban, mindenképpen érdeklődj az állatorvosodnál, hogy hogyan tudsz hatékonyan védekezni a legyek ellen.

7. Ótvar

Az ótvar egy olyan gombás bőrfertőzés, amely körkörös, piros elváltozásokat okoz a kutya testének különböző területein, beleértve a füleket is. Ezek a körkörös elváltozások pikkelyes, viszkető, kérges foltok, területükön a szőr is kihullik. A fül azért lehet különösen érintett, mert a föl tövénél lévő melegebb terület ideális a gomba szaporodásához.

Kialakulhat annak következtében is, hogy a kutya valamilyen más betegség vagy állapot miatt sokat vakarja a fülét, ami így sebeket hoz létre, ez pedig megkönnyíti a gomba behatolását a bőrbe. Ha gyenge kedvenced immunrendszere, vagy sokat van fajtársak között (például kutyanapközi), az ótvar könnyebben megtámadhatja. Az emberekre is veszélyes, így kezelése ennek sem tűr halasztást!

Ennek a kutyának már az egész testén megjelent az ótvar.

8. Trauma

A varasodás kialakulhat túlzott vakarózás vagy a fej rázása miatt is, hiszen a fül vékony bőre nagyon könnyen megsérül az ilyen erőteljes mozdulatoktól. Ebben az esetben a sebesedés megjelenése másodlagos tünet csak, ugyanis a valódi ok, amiért például vakarja a kutya fülét, egy fülfertőzés lehet.

Ahogy láthattad is, mindegyik ok komoly és nem szabad félvállról venni! Mindenképpen kérj egy időpontot az állatorvoshoz, hogy minél hamarabb el lehessen kezdeni a gyógyítást!

allergia alopecia fül fülbetegség fülek fülfertőzés fülgyulladás kutya füle sebes kutya pajzsmirigy alulműködés kutya rühesség légy ótvar rühesség seb seborrhea trauma vasculitis

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink