hirdetés

Nemcsak borzalmas látvány, de a szaga is szörnyű: a seborrhea kezelése kutyáknál

Hangai Lilla

2022. november 3 - Képek: Getty Images Hungary

A seborrhea kutyáknál egy olyan állapot, amely a bőrben található keratinra van hatással. A keratin egy fehérje, amely formát ad a bőrnek, a hajnak és a szőrnek is. Az ebek seborrheájának esetében a keratin nem megfelelő mennyiségben termelődik. Lehet túl sok, de túl kevés is. Szőrzetük száraz, bőrük fénytelen vagy zsíros lesz.

hirdetés

A kutyák esetében a seborrhea lehet elsődleges vagy másodlagos is. Mutatjuk máris, hogy miről ismerheted fel és hogyan lehet kezelni.

Különbség az elsődleges és a másodlagos seborrhea között

Az elsődleges seborrhea egy genetikai betegség, amely a kutyában minden esetben rendellenes mennyiségű keratint termel. Az amerikai cocker spánielek, a West Highland white terrierek, az angol springer spánielek és a basset houndok a leggyakrabban érintett fajták, de tulajdonképpen bármely kutyánál előfordulhat. Általában már kisebb korban elkezdődik és az életkor előrehaladtával rosszabbodik a helyzet.

Másodlagos seborrhea esetében minden alkalommal egy mögöttes probléma áll, ami a rendellenes mennyiségű keratint termeli. Ilyen lehet például:

Tünetei

Általában a bőr teljes területét érinti a seborrhea, de a lábujjak közötti, a hónaljban, a hason és a perineumban, a kutya farka alatti területen, valamint a nyak alján lévő bőrredőknél rosszabb lehet a helyzet.

A seborrhea lehetséges tünetei a következők a blökik esetében:

Kezelése

A vizsgálati eredmények alapján az állatorvosa megállapítja, hogy mi okozza a kutya seborrheáját. A kezelés legfontosabb eleme a mögöttes betegség kezelése, de természetesen magát a seborrheát is szükséges ápolni, hogy a kutyus minél hamarabb fellélegezhessen.

A terápia alapköve a rendszeres fürdetés megkezdése speciális samponnal. Ez általában azt jelenti, hogy 2-3 naponta szükséges megmosdatni az ebet egy jellemzően kőszénkátrányt és szalicilsavat tartalmazó samponnal. A gyakori fürdést 2-3 hétig vagy tovább kell folytatni, egészen addig, amíg a bőr állapota nem javul. A fürdő célja a felesleges keratin eltávolítása.

Ezenkívül 2-3 naponta meg kell tisztítanod a kutyus fülét gyógyszeres fültisztítóval is. Ha fertőzés van a fülben, az állatorvos fülgyógyszert is fel fog írni. Az orvos általában 1-3 hetente szokta javasolni az ellenőrzést, ugyanis nagyon fontos látni, hogy az eb hogyan reagál a kezelésre.

A gyógyulás folyamata és az otthoni ápolás

Fontos megérteni továbbá, hogy amíg a seborrhea jelen van, addig a tünetek is jelen lesznek, önmagától nem fog elmúlni sem az elsődleges, sem a másodlagos betegség. Általában több hétbe is beletelik, amíg a jelei megszűnnek, és az elsődleges seborrheát egy életen át szükséges lesz kezelni.

Ha úgy érzed, hogy a terápia során a kutya még jobban viszket, vagy újabb tünetek jelennek meg, mindenképpen azonnal lép kapcsolatba az állatorvossal! Még az életen át tartó kezelés mellett is a kutyus élteminősége szuper szinten tartható, ha felelősséggel és konzisztensen ápolod.

A-vitamin állatorvos allergia amerikai cocker spániel angol springer spániel basset hound bőrbetegség cink cukorbetegség cushing-kór faggyúmirigy-daganat fültisztítás genetikai betegség gyógysampon hormonzavar korpás kutya kutya limfóma kutya pajzsmirigy alulműködés kutya vitaminhiány kutyasampon lupus nagy mennyiségű fülzsír seborrhea viszketés west highland white terrier zsíros a kutya bőre zsíros bőr

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!