hirdetés

5+1 vitamin, amiben kutyád sosem szenvedhet hiányt: a tiéd mindet megkapja?

Buzgó Csilla

2021. május 2

Vajon a kutyáknak is szükségük van táplálékkiegészítőkre, ahogy az embereknek? Egyes élethelyzetekben ők is igényelhetik a speciális termékeket.

hirdetés

A macskákkal ellentétben a kutyáknak nem csupán húsra és más állati részekre, illetve minimális mennyiségű rostos gabonára van szükségük egészségük megőrzéséhez. A vadon élő kutyafélék eredendően a macskaféléktől kissé eltérően táplálkoznak, illetve az ebek emésztése és anyagcseréje is idomult a mi életstílusunkhoz a háziasítás során.

Sok állatdietetikus és orvos azonban laikusoknak nem javasolja az otthoni főzést a kutyusok számára, mert a házikosztot szakértelem nélkül nehéz úgy összeállítani, hogy minden esszenciális tápanyagot biztosítson. Ha mégis úgy döntesz, hogy szakítasz a megszokott bolti eledelekkel, és kipróbálsz valami újat, mindig alaposan nézz utána kutyusod szükségleteinek, és legalább az elején konzultálj egy szakemberrel! Ezekre a vitaminokra ugyanis mindenképp szüksége van kedvencednek az egészségmegőrzés érdekében:

A-vitamin

Forrásai: sárgarépa, spenót, sütőtök, édesburgonya, halolaj, tojás, hús, belsőségek
Funkciói: túlsúlyos kutyáknak segíthet a fogyásban, támogatja a gyógyulást, illetve a bőr, valamint a szemek egészségét

B-vitamin

Forrásai: teljes kiőrlésű gabona, leveles zöldek, hüvelyesek, hús, belsőségek
Funkciói: a B-vitaminok optimalizálják a sejtek, az idegrendszer, illetve az anyagcsere működését

D-vitamin

Forrásai: halolaj és zsíros halak, borjúmáj, tojássárgája, túró
Funkciói: elengedhetetlen a csontok és a fogazat épségének megőrzéséhez, illetve a megfelelő idegrendszeri és izomműködéshez

E-vitamin

Forrásai: leveles zöldek, magvak és teljes kiőrlésű gabonafélék, növényi olaj, lazac, máj
Funkciói: erős antioxidáns hatásai révén betegség esetén segít a felépülésben, valamint védi a szemek és a bőr egészségét

K-vitamin

Forrásai: leveles zöldek, káposzta, halak, paradicsom, áfonya
Funkciói: támogatja a csontokat és a véralvadást (véralvadásgátló méreganyagok véletlen elfogyasztása esetén gyakran alkalmazzák terápiás jelleggel)

+1: C-vitamin

Forrásai: sárgadinnye, citrusfélék, mangó, bogyós gyümölcsök, kivi, belsőségek
Funkciói: C-vitamint alapvetően a kutya szervezete is elő tud állítani, ám legyengült immunrendszer vagy betegség esetén nem árt belőle egy kis plusz mennyiség

Szüksége van-e a kutyádnak külön táplálékkiegészítőre?

Ha jó minőségű, és az eb életvitelének, korának, nemének (vagy épp ivartalanított állapotának) megfelelő eledelt biztosítasz számára, vitaminpótlásra valószínűleg nem lesz szüksége. Azonban előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor kedvenced bizonyos tápanyagokból nagyobb mennyiséget igényel, mert beteg, vagy felszívódási zavarokkal küzd. A vitaminhiány kezdeti, szabad szemmel látható tünetei:

  • levertség
  • gyors kimerülés
  • a szőrzet minőségének leromlása
  • különböző bőrproblémák

Természetesen nem csak vitaminokban szenvedhet hiányt a kutya. Előfordulhat, hogy más jótékony táplálékkiegészítőre van szüksége életminősége fenntartásához.

Ilyenek például az ízületvédők, az emésztésjavító enzimek és pro-, illetve prebiotikumok, az allergiás tüneteket enyhítő természetes szerek, valamint a növényi alapú nyugtatók vagy émelygéscsökkentők.

Mielőtt azonban bármilyen vény nélkül kapható terméket bevezetnél kedvenced diétájába, konzultálj az állatorvossal!

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya táplálékkiegészítő kutya vitamin csepp legjobb kutya vitamin legjobb probiotikum kutyának

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink