hirdetés

Mikor érdemes probiotikumot adni kutyádnak? Megkönnyíti a lábadozást is

Buzgó Csilla

2021. január 12

Széles körben elterjedt, hogy antibiotikumos kezelést követően érdemes az emésztőrendszer jótékony flóráját pótolni. Vajon a kutyák is rendelkeznek ilyen baktériumokkal, és nekik is szükségük van táplálékkiegészítőre gyógyszerszedést követően?

hirdetés

Probiotikumnak neveznek minden olyan, jótékony mikroorganizmusokat tartalmazó étrendkiegészítőt, amely az egészséges bélflórát hivatott helyreállítani vagy megőrizni.

Léteznek ezek mellett prebiotikumok is, azaz olyan élelmiszerek, melyek ezeket a segítő mikroorganizmusokat táplálják, hogy gyorsabban szaporodjanak. Kutyádnak mindkettőre szüksége lehet egy-egy antibiotikumos kezelést vagy betegséget követően.

A kutya számára is fontos az erős bélflóra

Kedvenced immunrendszerének egyik legfontosabb szereplője a bélrendszer. Ha az itt tevékenykedő jótékony baktériumok egyensúlya megborul, az dominóeffektus-szerűen egy sor egészségügyi problémát indíthat el. A bélrendszert támogató mikrobiom, azaz a jó baktériumok alkotta ökológiai rendszer az alábbi tényezők hatására sérülhet:

  • antibiotikum szedése
  • különböző gyógyszerek mellékhatásai
  • a belek perisztaltikus mozgásának csökkenése idegi probléma, paraziták, elzáródás, vagy egyéb szervi elégtelenség miatt
  • időskori elgyengülés
  • méreganyagok jelenléte
  • helytelen táplálkozás

Problémákat okozhat továbbá a káros baktériumok elszaporodása is, melyek irritálják, roncsolják a bélnyálkahártyát. Ez gyakorta béláteresztő szindrómához vezet. Ennek során azok az élelemmolekulák vagy méreganyagok, amelyek normál esetben a beleken belül maradnak, a keringésbe kerülnek.

Ez egy idő után a fokozott immunválasz következtében gyulladásos folyamatokat idéz elő a kutya szervezetében. Ezek elősegítik a szív- és érrendszer megbetegedéseit, a cukorbetegség, az elhízás, a viselkedési zavarok és az autoimmun rendellenességek kialakulását.

Egyes kártékony mikroorganizmusok a bélben túlszaporodva lecsökkentik a jótékony epesavak szintjét, ezzel akadályozzák a kórokozók féken tartását. Az epesavak a jó bélbaktériumok anyagcseretermékei, melyek hiánya megzavarhatja az epeáramlás folyamatát, és anyagcsere-zavarokhoz, így csökkent immunitáshoz és hiányállapotokhoz vezethet a kutyánál.

Minden esetben a probiotikum a megoldás?

A kutya bélflórája ugyanabból a hat baktériumcsaládból épül fel, mint az emberé, ám összetétele természetesen egyedenként változó. Anyagcseretermékeik segítenek egészségesen tartani a beleket, és támogatják a tápanyagok optimális felszívódását. A tudomány jelenlegi állása szerint három fő probiotikum-típusból érdemes pótolni őket szükség esetén.

Lactobacillus vagy Bifidobacterium: tejsavbaktériumok, melyek ellenállnak az emésztőnedveknek és gyorsan kifejtik hatásukat

Saccharomyces boulardii: jótékony élesztőgomba, melyet antibiotikummal párhuzamosan is lehet szedni, valamint hatékony segítséget nyújt a különböző gombafertőzések kezelésében

Földalapú probiotikumok: a talajban és a természetes vizekben megtalálható, szuperellenálló mikroorganizmusok, melyek képesek önmagukat védőburokkal ellátni, így fokozzák saját ellenállóképességüket és csak ott telepszenek meg, ahol valóban szükség van rájuk. Hogy miért fontos ez?

SIBO – egy ritka betegség, amikor a legtöbb probiotikum inkább árt, mint használ

A kontaminált vékonybél szindróma (angolul Small Intestinal Bacterial Overgrowth – innen a mozaikszó) hasonló tünetekkel jár, mint azok a bélfertőzések, melyekre gyakran ajánlják a probiotikus készítményeket. Ebben az esetben azonban éppen a vastagbél jótékony flórája szaporodik el a vékonybélben, ahol viszont semmi keresnivalója. A tejsavbaktériumokat tartalmazó termékek csak rontanak a helyzeten. Ezért miután az állatorvos kikezelte kedvencedet, beszélj vele a talajalapú probiotikumok használatáról – ezek SIBO esetében is biztonsággal adagolhatóak.

(Képek: Getty Images Hungary)

bélflóra bélrendszer emésztés kutya antibiotikum után kutya hasmenés probiotikum

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!