hirdetés

Miért viselkedik úgy a kutyám, mintha állandóan éhes lenne? 4 lehetséges ok az áléhezés hátterében

Hangai Lilla

2022. augusztus 18 - Képek: Getty Images Hungary

Elismerjük, hogy rendkívül kellemetlen tud lenni egy gazdi számára, amikor a kedvence úgy viselkedik, mintha éhes lenne. Ugyan csak most kapott enni, máris jelzi, hogy többet akar. És akkor felmerülnek benned a kérdések, hogy talán kicsi az adag, nincs elég tápanyag az eledelben? Biztos nem árt, ha adok még neki egy kicsit, igaz? Csakhogy a túletetésnek hatalmas egészségügyi kockázata van.

hirdetés

A kutyákkal kapcsolatban él egy klisé, miszerint bármennyit is ettek, ha lehetőségük van bekebelezni még egy kis finomságot, nem fognak nemet mondani; megkockáztatva akár egy gyomorrontást vagy hányást is. De vajon mi okozhatja ezt a fajta torkosságot?

Kellemetlen örökség

Általában jellemző az ebekre, hogy ha jelen van az étel, akkor esznek. Ösztönöktől vezérelt viselkedés ez, aminek semmi köze a jó modorhoz vagy a falánksághoz. Négylábú barátaink ősei, a farkasok, olykor napokat is kénytelenek voltak eltölteni élelem nélkül, ha a vadászatok sikertelenül zajlottak. Így amikor rendelkezésre állt a préda, és ezáltal az étel is, annyit ettek, amennyit csak tudtak, számolva azzal a lehetőséggel, hogy talán újra napokat kell várniuk a következő lakomáig. Ez lehet tehát az egyik oka, ha azt vetted észre, kutyusod folyton az ételért könyörög.

Az is lehet, hogy a mi hibánk?

Sajnos úgy tűnik, hogy ennek a zavarbaejtő viselkedésnek akár a gazdi is lehet az okozója, természetesen a legjobb szándéka ellenére. Tapasztaltál már olyat, hogy kutyusod nem a főétkezésért, hanem csak egy kis csemegéért, jutalomfalatért könyörög? Vagy a tányérodon lévő csirkemellel szemez úgy, mint Julia Roberts és Hugh Grant a Notting Hill csókjelentében?

Tudjuk, hogy szinte csodával határos lenne azoknak az óriási kutyaszemeknek nemet mondani, de hosszútávon ezzel tehetsz jót kedvencednek és önmagadnak is. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a jutalomfalattal való oktatás, vagy az alkalmanként a főétkezés mellett adott csemege rossz. Egyedül arra szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy az étel nem szeretet, így azt tanácsoljuk, inkább más módon fejezd ki ragaszkodásodat. Egy nagyobb közös séta, hosszabb játékidő vagy több összebújás mindkettőtökre sokkal jobb hatással lesz, mint néhány falat étel.

Előfordulhat, hogy egészségügyi probléma áll a háttérben

Ha aggódsz kedvenced miatt és szeretnél biztosra menni, érdemes egyeztetned az állatorvossal, hogy kiszűrjétek, biztosan nem betegség áll a túlzott falánkság hátterében. Erre különösen akkor bíztatunk, ha a falánkság hirtelen áll be az addig problémamentes kedvencednél.

A diabétesz egyik tünete lehet a megemelkedett étvágy, de okozhatja a tünetet Cushing-szindróma is, főleg idősebb állatok esetében. Ha a falánksághoz társul hasmenés és hányás, lehetséges, hogy valamilyen felszívódási zavart okozó állapotról van szó; ilyen például a hasnyálmirigy-elégtelenség vagy bakteriális fertőzés az emésztőrendszerben.

De nem szabad megfeledkezni a pszichés okokról sem. Történt változás a körülményeitekben az utóbbi időben? Új családtag érkezése, költözés, hozzátartozó vagy társ elvesztése, esetleg az új munkahelyed miatt kevesebb időt tudsz otthon tölteni? Ezek a változások mind hatással vannak kutyusodra, aki ha nem tudja a felgyülemlett stresszt megfelelően levezetni, az ételben kereshet vigaszt.

Így kezeld az éhesnek tűnő kutyát

Ha kizártad az esetleges orvosi problémákat, akkor itt az idő, hogy átvedd az irányítást. Ha eddig nem lett volna etetési rutin, azt mindenképpen érdemes kialakítani, így kiiktathatod az étkezés körül megjelenő feszültséget. Ne engedd, hogy bárki a családból vagy a barátok közül emberi táplálékot adjon a kutyának és a jutalomfalatokat is tartogasd azokra a pillanatokra, amikor kedvenced munkájával vagy viselkedésével kiérdemelte azt.

Ha négylábúd túl gyorsan eszik és úgy érzed, emiatt telíti el kevésbé a táplálék, válassz olyan etetőtálat, amelyben különböző akadályok vannak, amik így nem csak lassúbbá, de szórakoztatóbbá is teszik az étkezés élményét.

betegségek egészség egészségtelen táplálkozás emésztés emésztési problémák étel mennyiség etetés etetőtál kunyerálás kunyeráló kutya kutya cukorbetegség kutya egészség kutya étel kutya etetése kutya mentális egészség kutyaeledel tréning túletetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink