hirdetés

Mire figyelj egy kölyökkutya táplálásánál? Ezeket a hibákat követik el gyakran

László Enikő

2022. augusztus 30

Egy kölyökkutya esetében számos dologra szükséges odafigyelni. Ezek közül az egyik legfontosabb a megfelelő táplálás. A következőkben segítünk eligazodni, hogyan tedd ezt helyesen, illetve milyen hibák elkerülésére figyelj.

hirdetés

Ha egy kölyökkutya etetése nem megfelelően történik, az súlyos egészségügyi gondokhoz vezethet, ami az eb egész életére hatással lesz. Ez pedig nem feltétlen csak az alultápláltság kérdésköre lehet, hiszen előfordulhat, hogy a gazdi csak jót akar, mégis árt vele. Íme néhány tanács, amik megfogadásával elkerülhetőek ezek a problémák.

Hirtelen átállás az anyatejről

Egy felnőtt kutya emésztését is jelentősen megviselheti a hirtelen tápváltás. Egy kölyök esetében pedig ez akár végzetes is lehet. Ha valamilyen váratlan esemény bekövetkeztével a 4-6 hetes kicsik hirtelen az anyatejről eledelre váltanak, súlyos gyomorrontás léphet fel náluk. A gyakori hasmenés pedig akár az életükbe is kerülhet. Ez azonban szerencsére ritka eset, hiszen a kölykök ideális esetben nyolchetes korukig anyjuk mellett vannak, az átállás pedig egy természetes folyamat része. A kicsik ebben az időszakban érdeklődni kezdenek anyjuk eledele után, próbálják megkóstolni azt, miközben az anyatej mennyisége folyamatosan csökkenni kezd.

A gazdi, látva a kölykök érdeklődését elkezdheti fokozatosan hozzászoktatni a kicsiket a szilárd táplálékhoz. Eleinte kissé pépesített, vízbe áztatott junior szárazeledelt kóstoltathat meg a kölykökkel, akik általában ilyenkor cuppogva, maszatolva elfogyasztják azt. Az anyatej megcsappanásával arányosan pedig az eledel mennyiségét is növelhető idővel.

A teljesen szilárd etetésre való áttérés általában 3 hónapos kor körül történik meg. Fél éves korukig napi három, egy éves korukig kettő alkalommal kell őket etetni. Ezután később áttérhetsz a napi egyszeri etetésre, de sok gazdi, főleg a kisebb testű ebek esetében a kétszeri étkezést választja.

Óvatosan a vitaminokkal

Egy minőségi eledel éppen annyi vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, amennyire kedvencednek szüksége van. Ezért nem kell ilyenkor plusz étrendkiegészítőt adni neki, csupán akkor, ha valamilyen probléma folytán állatorvosod mást nem tanácsol. A túlzott vitamin pedig súlyos egészségügyi gondokhoz is vezethet. Ezek közül az egyik leggyakoribb a túl sok kalcium. A kölykök szervezete ilyen korban még nem képes szabályozni a kalcium felszívódását, így annak nagy része felszívódik a belekben. A túladagolás pedig ízületi betegségekhez, a csontok növekedési problémáihoz, emiatt pedig például diszpláziához is vezethet. De más vitaminok (például A, C vagy D) túladagolása is súlyos gondokat okozhat. Mielőtt bármi ilyesmit adnál kedvencednek, konzultálj az állatorvossal.

A junior tápok fontossága

A kifejezetten kölyköknek gyártott tápok, az úgynevezett junior tápok nem valamiféle úri huncutságok. Ezek az eledelek ugyanis nem csak a szemek méretében különböznek a felnőtt kutyák tápjaitól. Összetételük is merőben más. Sőt az eb mérete is fontos tényező, hiszen nem mindegy, hogy egy nagy fehérje-, foszfor-, zsír-, kalcium- és kalóriaszükségletű kistestű kutyáról van-e szó, vagy egy nagytestű, kevesebb kalóriaigényű ebről. A különbség a gyorsabb anyagcserében keresendő. Ugyanis a kisebb ebeknek testsúlykilogrammra vetítve magasabb a metabolizációs rátája, mint nagyobb társaiknak. Ez azt jelenti, hogy gyorsabb az anyagcseréjük, illetve hamarabb érik el a felnőttkort, végleges méretüket. Egy kisebb fajtájú eb például egy éves kora után már felnőttnek számít, de egy óriási német dog akár két éves is lehet, mire teljesen kifejlődik. Egy közepes méretű kutya esetében ez körülbelül 12-18 hónap.

Míg egy kistestű kutya születési súlyát tízszeresére növeli felnőtt korára, ez a szám egy német dog esetében akár 130-szorosa is lehet.

A kölykök energiaigénye a felnőtt társaiknak kétszerese lehet. Ellenben egy kifejlett ebnek való tápból nem tudnak annyit fogyasztani, hiszen gyomruk apró mérete nem engedi azt. Ezért szükségesek a junior tápok, amik kalóriatartalma jóval nagyobb, és amiből megfelelő mennyiséget képesek is elfogyasztani. A kölykök felnőtt táppal való etetése súlyos hibának minősül.

Ha kölyökkutyádra te szeretnél főzni, azt mindenképp vedd számításba, hogy a csak hússal való etetés kizárt az esetében. Hiszen így nem kaphat meg minden, számára szükséges ásványi anyagot, vitamint. Például nem jut elég kalciumhoz (ami az egészséges csontokért felel) vagy jódhoz, ami súlyos pajzsmirigy problémát okoz.

Vékony Blanka, Balogh Lívia és Dr. Mák Erzsébet: Kutya jó étrend című könyvében az áll, hogy egy 5-8 hetes kölyök étrendjének 80%-ban állati eredetű fehérjét, 15%-ban gabonát, 5%-ban pedig zöldséget vagy gyümölcsöt kell tartalmaznia. Egy 2-3 hónapos eb esetében ez az arány pedig 70% állati fehérjét, 20% gabonafélét és 10% zöldséget vagy gyümölcsöt takar. A könyvben ezekhez több recept is található útmutatásul.

A túletetés is veszélyes

Nemcsak az alultáplálás, de a túletetés is súlyos problémákat okozhat. A tápok ajánlott adagját rendkívül fontos betartani, ugyanis lehet, hogy észre sem veszed, de a szükséges mennyiség sokszorosát adod kedvencednek. Ez pedig főleg kölyökkorban lehet rendkívül veszélyes, hiszen a még viszonylag gyenge csontok, ízületek nem képesek elbírni a túlsúlyt, ennek következtében pedig deformálódhatnak, súlyos betegségek alakulhatnak ki. Egy mérőpohár használata vagy a konyhamérlegen történő kimérés sokat segíthet, később pedig már szemre meg fogod tudni mondani, mennyi a megfelelő mennyiségű eledel.

A túl sok fehérje ártalmas

A fehérjehiány, de a túl sok fehérjebevitel is veszélyes lehet. Utóbbi esetében a kölyökkutyák fejlődése lelassul, de akár bőrproblémák, fizikai állóképesség csökkenése, fénytelen szőrzet vagy legyengült immunrendszer is megfigyelhető az állatoknál. Utóbbi pedig rendkívül veszélyes egy kölyökkutyánál, aki amúgy is fogékonyabb a fertőzésekre, hiszen szervezete védekezőképessége még nem alakult ki megfelelően.

A jó étrend a kulcsa az egészséges kiskutyának. Ha bizonytalan lennél az etetéssel kapcsolatban, kérd ki állatorvosod véleményét, illetve tenyésztőtől vásárolt kedvenc esetében az egykori tulajdonostól is kérhetsz tanácsokat a táplálással kapcsolatban.

(Felhasznált források: Vékony Blanka, Balogh Lívia és Dr. Mák Erzsébet: Kutya jó étrend, A Kutya 2018. április, Helen Digby: Kutyatartók kézikönyve)

(Képek: Getty Images Hungary)

egészség etetés kölyökkutya kölyökkutya etetése kölyökkutya hasmenés kutya etetése kutya táplálékkiegészítő kutya táplálkozása táplálás táplálkozás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink