hirdetés

Így fejlődnek a kiskutyák a negyedik hétben: videók a kis szuperhősökről

Jóvári Krisztina

2020. december 14 - Képek: Jacks and Bears Kennel

Mi történik a kiskutya első 9 hetében, mielőtt még az új gazdihoz kerülne? Sokan nem tudják milyen fejlődési állomásokon megy keresztül egy kölyök, és mekkora tenyésztői munka van ebben a néhány hétben.

hirdetés

Cikksorozatunkban 6 kis szuperhős fejlődését kísérheted végig a születéstől a gazdikhoz kerülésig. Ők a Jacks & Bears kennel legfiatalabb berni pásztor kiskutyái, akik november 10-én látták meg a napvilágot. Már a negyedik hét is eltelt, megmutatjuk tehát, mi történt velük a legutóbbi beszámolónk óta.

Black Panther elfáradt a nagy játékban. /Fotó: Jacks and Bears

Lassan 1 hónaposak a kicsik

A harmadik heti cikkben megmutattuk, hogyan zajlik a tejpótló tápszerrel az etetés, amit nagyon szívesen fogyasztottak a kiskutyák. Elkezdtek egyre több hangot kiadni és játszani is egymással. Azóta is hétről-hétre nő az önállóságuk, már nincsenek folyamatosan az anyakutyával, hanem leginkább csak az etetések alkalmával.

Daisy és a kicsik sziesztáznak

Játék minden mennyiségben

A játék egyre határozottabbá válik, már lerohanják egymást „nekifutásból” a kiskutyák. Persze a nagy lendülettől sokszor felborulnak és úgy folytatódik a birkózás. Sokkal többször harapdálják egymást, de határozottan használják a mancsukat is, pacsikat és pofonokat osztanak alomtestvéreiknek. A nagy játék alatt a hangjukat is bőven lehet hallani, így fejezik ki magukat.

Thor és Flash játszik. /Fotó: Jacks and Bears

A játékaikat is elkezdik jobban rágni, sőt meg is rázzák, hiszen ez a „zsákmány”. Néha már cipelik vagy húzzák azokat a játékokat, amiket elbírnak. Az újdonságok iránt fogékonyabbak, ha egy új játék kerül az elletőládába, egyből érdeklődően megnézik és ki is próbálják.

Érdeklődő kis csapat. /Fotó: Jacks and Bears

Ugatás, morgás

A harmadik héten már elkezdtek ugatni a kicsik. A negyedik héten ez továbbra is fejlődik, egyre többet ugatnak egymásra, próbálgatják a hangjukat. Az ugatás mellett már a morgás is megjelenik, ami határozott és mély hang. Ezt szintén próbálgatják, eleinte még a saját morgásukon is meg tudnak lepődni.

Black Panther komoly hangon ugat és morog

Megjelennek a tejfogak

3-3,5 hetes korban kihasadnak a tejfogak. A kiskutyák születésekor ezek még csak a fogínyben találhatók meg, de nem látszódnak. 3 hetes kor után jelennek meg, először általában a szemfogak, majd a metszőfogak. Jellemzően a felső fogsorban kezdődik meg ez a folyamat, majd pár nappal később az alsó fogsor is követi. 3,5-4 hónapos kortól kezdődően ezeket leváltja a kiskutya és kinőnek a maradandó fogak.

Szilárdabb táplálék fogyasztásának kezdete

Mivel kinőtt a kicsik tejfogainak jelentős része, így meg tudják kezdeni a szilárdabb táplálék fogyasztását is. Ez úgynevezett starter kölyöktáp, kifejezetten ilyen kiskutyák igényeinek megfelelő összetevőket tartalmaz. A tenyésztők a tápot tejpótló tápszerben (vagy vízben) beáztatják, majd a felázott tápot összetörik/összeturmixolják. Ezáltal a kiskutyák könnyebben meg tudják enni, nem okoz gondot a folyékony tápszer után a pépes kölyöktáp.

Így vacsorázik a 6 kicsi

Az első próbálkozások a starter táppal sokszor inkább fürdésre hasonlítanak, a kiskutyák mancsolják a pépet, beleülnek és egymásra kenik. Pár alkalom után azonban rájönnek, hogy ez ehető, így utána inkább minél gyorsabban elfogyasztják. A kis szuperhősök nagyon ügyesnek bizonyultak ezen a téren is, első pillanattól kezdve inkább az evést választották a tápban fürdés helyett.

A kis szuperhősök jó étvággyal eszik a pépesített tápot

Második féregtelenítés ideje

A negyedik hét végén ismét féregtelenítő pasztát kapnak a kölykök, hiszen ezt kéthetente fontos beadni nekik. Az első alkalom 2 hetes korukban történt, így most újra eljött ennek az ideje. A bélférgek sok gondot okozhatnak az alomban, emiatt kiemelten fontos a kicsik védelme.

(Képek: Jacks and Bears)

alom berni pásztor Jacks and Bears kennel kiskutya kiskutya fejlődése kiskutya negyedik hét tenyészet tenyésztő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!