hirdetés

Embert ölt az Amstaff, de vajon ez a kutya hibája? – szakértővel beszélgettünk

Gerhát Petra

2023. november 16 - Képek forrása: Az én kutyám, Tiger Tattoo’s AmStaf’s

Október elején egy osztrák futót támadott meg egy kutya, aki gazdáját is megsebesítette. A futó belehalt sérüléseibe, Ausztria népe pedig az őrző-védő kutyák betiltását szorgalmazza. De mi lehet a háttérben, miért támad emberre egy amúgy békés eb? Vasszi Zoltánt, a Magyarországi Amerikai Staffordshire Terrier Egyesület elnökét kérdeztük.

hirdetés

Igen megrendítő azzal szembesülni, hogy egy kutya emberre támadt, sőt ölt, hisz állatbarátként zömmel az ebek kedves, barátságos oldalát látjuk. A tragikus esemény még október elején történt a felső-ausztriai Naarnban, Mutatjuk a részleteket. 

Az őrző-védő sport játék, az őrző-védelem munka, csak felelős tréner mellett biztonságos!

Soha nem tapasztaltak korábban agressziót a gazdái

Egy nő kutyájával együtt sétált Naarn közelében, amikor az egy futóra támadt a híradások szerint. A tulajdonos minden erőfeszítése ellenére sem tudta kutyáját visszahívni vagy megállítani, ő maga is súlyos sérüléseket szenvedett, azóta is kórházi kezelésre szorul. A támadás mindkét áldozatát ugyan nagyon gyorsan a Linzi Egyetemi Kórházba szállították, a futó azonban a támadás következtében órákon belül életét vesztette. 

A felső-ausztriai régióban nincsenek a kutyasétáltatásra, illetve az egyes fajták tartására vonatkozó szabályok, azonban a leendő tulajdonosoknak egy hatórás, intenzív ismereti kurzust követően kell számot adniuk kutyatartással kapcsolatos ismereteikből. Sokan ezt sejtik a támadás hátterében, mondván, a gazda nem volt felkészülve egy határozott jellemű kutya tartására, azonban, éppen ellenkezőleg, gyakorlott kutyatartóról volt szó. A támadó kutya gazdája és kollégái ugyanis évek óta tartanak és tenyésztenek amstaffokat, s soha egyiknél sem tapasztaltak agressziót korábban.

Léteznek azonban olyan régiók, illetve olyan országok, ahol az amerikai staffordshire terrier tartása tiltott, vagy külön engedélyhez kötött. Vajon a rossz fajta-marketing vagy a fajtaspecifikus tulajdonságai az oka annak, hogy sok helyen óvatosak vele? Ez vezethetett a tragikus véget érő támadáshoz is?

A kevéssé rossz hírű Boston terrierek is élvezik a kutyás sportokat. Az agresszió nem fajtától, hanem a gazditól függ.

Megkérdeztük az esettel kapcsolatban Vasszi Zoltánt, a Tiger tattoo’s Kennel tenyésztőjét, aki egyben a Magyarországi Amerikai Staffordshire Terrier Egyesület, a MASTAFF elnöke is, mi is lehetett a támadás hátterében. 

“Vannak bizonyos kutyák fajtától függetlenül, akik tudnak veszélyesek lenni emberre, karaktertől függően, de ez a szocializáció hiánya, nem a kutya hibája.”

 

 „Az Amerikai Staffordshire Terrier nem őrző-védő kutyafajta és nem mutathat semmilyen agressziót ember felé. A MASTAFF Egyesület által regisztrált kutyatenyésztők esetében, mi bevezettünk egy szocializációs tesztet, melyet minden tenyésztésbe vett kutya esetében el kell végezni a küllemi tenyészszemle előtt. Ezt a vizsgálatot egy FCI teljesítménybíró végzi minden alkalommal. – összegezte Vasszi Zoltán Az én kutyám kérdésére. – Az örző-védő fajták esetében kicsit más a helyzet, mert ott mások a tenyésztési szempontok, de ott sem jellemző, hogy ok nélkül emberre támadnának a kutyák. A futás kiválthat „támadást” mivel egy menekülő zsákmányt szimulálhat a futó.

A fenti esetben azonban az internetes fórumokon arról számoltak be osztrák kutyatenyésztők, hogy az áldozat az egyébként ismert, amstaff tenyésztő gazda szomszédja volt, és rendszeresen vegzálta a kutyáit. Vasszi Zoltán szerint azonban a fenti eset nem történhetett volna meg, hogyha a támadó kutya karakterének megfelelő szocializációt kapott volna illetve a helyzetnek megfelelően alakította volna ki az otthonában létrehozott kennel külvilággal szembeni védelmét.

Még a legjámborabb és legnyugodtabb kutyák is képesek az őrző-védő sportra, de mindenképp hozzáértő mester keze alatt gyakoroljuk!

“ A másik hiba az volt, hogy a gazdi, otthon saját maga végezte az őrző-védő tréningeket. Minden esetben kizárólag szakemberrel szabad végezni a kiképzést! – figyelmeztet a MASTAFF elnöket. 

A naarni önkormányzat napokon belül döntött, hogy a támadó kutyát nem tarthatják meg gazdáik,  az ebet elaltatták. Az osztrák egészségügyi miniszter pedig elfogadta a Pfotenhilfe petícióját, melyben kérték a kutyák harapás- és támadás kiképzésének megtiltását. 

Van különbség őrző-védő kiképzés és őrző-védő sport képzés között

Az őrző-védő kiképzés szolgálati kutyák számára megalkotott képzési forma, az őrző-védő sport pedig egy kutyás sporttevékenység, melynek különböző szintjei vannak, az IGP vagy SchHund rendszerének részei.  Ugyan mindkét kiképzési irányzat alkalmas kutyát hozhat létre arra, hogy megvédje a gazdáját, azonban teljes mértékben az adott ebek karakterétől függ, hogy őrző-védőnek alkalmasak lesznek-e, vagy a sportvonalon érdemes edzeni őket. Vasszi Zoltán szerint mindig a kutya karaktere fogja meghatározni a kiképzési irányt, amin el lehet indulni, hiszen vannak inkább zsákmányszerző és erős védőösztönnel rendelkező példányok is fajtától függetlenül. Ami fontos, hogy a szakképzett kiképző felismerje ezt és ennek megfelelően terelje a gazdit és a kutyáját valamelyik irányba. Egy erős védelmi ösztönökkel bíró kutya hobbi kutyatartó kezében, egy nem megfelelő őrző-védő kiképzéssel a háta mögött életveszélyes is lehet!

Ausztriában: betiltva!

A Szövetségi Szociális, Egészségügyi, Gondozási és Fogyasztóvédelmi Minisztérium állatvédelmi ügyekkel is foglalkozó minisztere, Johannes Rauch a héten elküldte a kormánykoalíciónak a teljes tiltásra vonatkozó javaslatot. Eszerint a jövőben tilos – az ő szavaival élve – fegyverré tréningezni a kutyákat. 

“Nem indokolt a kutyák támadó ösztönének kiélezése, ami sok helyen kutyakiképzés címén történik, ugyanis ez növeli az állatok agresszivitását és harci hajlandóságát  – nyilatkozta. Johannes Rauch felhívta a trénerek és a kutyatulajdonosok figyelmét arra, hogy nem vehetnek részt olyan kiképzésen kutyáikkal, amely során harapni és támadni tanítják az állatokat.

A hazai szakember úgy véli, a kutyaiskolák rendezetlen helyzete itthon is komoly probléma és ez nem fog változni addig, amíg bárki számára nyitott marad a lehetőség, hogy kutyaiskolát nyithasson. 

“Szorgalmazni kell, hogy kizárólag olyan személyek tarthassanak kiképzést, akiknek megvan szakirányú végzettsége. A kiképzésvezetők és segédek rendelkeznek erre vonatkozó vizsgákkal, vagy ha nem, úgy egy képzett vezető irányítása alatt végzik a munkájukat. Sajnos mindig vannak felkapott fajták, akiket magával ragad a média – mutat rá a hazai szabályozás hiányosságaira Vasszi Zoltán. – Ez olyan problémákat generál, amik a fajtatenyésztésben is megmutatkoznak és a társadalom szintjén is egy olyan helyzetet kreál, ami veszélyes is lehet bizonyos kutyafajták divatossága esetén. A társadalom maga nem jó irányba halad. A közösségi oldalak egy olyan világot hoznak létre, ami sok esetben nem azonos a valósággal. A kutyás oldalak esetében is sokszor így van. Az érzelmeire és a vizualitásra apellálva hiteti el az emberrel azt, hogy neki ez a kutya kell, holott nem is alkalmas kutyatartásra az illető. Megoldást talán egy hivatásos állatrendőrség jelenthetne, a kutyatenyésztés és a kutyaiskolák koordinálása mellett.”amerikai sta amstaff ausztria kennel kutyatámadás mastaff őrző védő kutya őrző-védő támadás tenyésztő terrier Vasszi Zoltán

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink