hirdetés

Ezeknél a kedvelt családi kutyánál jobban teljesítettek a pitbull terrierek a temperamentumteszten

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 11 - Képek: Getty Images Hungary

Egy egyszerű, de nagyszerű, a kutyák viselkedését vizsgáló módszernek hála immár bizonyított tény a pitbull terrierek szelídsége.

hirdetés

A pitbull terrierek – és általánosságban a bull típusú kutyák – megítélése a mai napig nagyon kétes, és sokan tartanak tőlük korábbi, a hírekben hallott incidensek miatt. Az American Temperament Testing Society vizsgálata azonban bebizonyította azt, amit a pitbull terrier gazdik és a fajta szerelmesei eddig is tudtak. Ezek a kutyák nemhogy nem veszélyes vadállatok, de még a családi kutyaként számon tartott fajták többségénél is kiegyensúlyozottabbak.

Mi a temperamentumteszt?

Az ATTS temperamentumteszt a temperamentum különböző elemeire összpontosít, mint például a kiegyensúlyozottság, a félénkség, az agresszió vagy a barátságosság. A teszt olyan, a mindennapi életben is előforduló helyzeteket szimulálva vizsgálja az állat viselkedését, mint egy séta a parkban. A séta során a kutya vizuális-, hang- és tapintási ingerekkel találkozik semleges, barátságos és fenyegető helyzetekben. A mérés során a kutya különböző szituációkban mutatott reakcióit értékelik.

A teszt ideje alatt a kutyát laza pórázon vezetik, a szimuláció során pedig nincs kommunikáció az őt vezető emberrel. A különböző szempontok szerint végzett értékelésen az a kutya bukik meg, aki nem provokált agressziót mutat, pánikba esik és nem tud lenyugodni, illetve erős elkerülő magatartást tanúsít.

Az alábbi videóban láthatjuk, hogyan zajlik egy mérés:

Hogyan szerepelnek a teszten a pit bull terierek?

Az ATTS honlapján folyamatosan frissülnek az adatok arra vonatkozóan, hogy egy adott fajtából összesen hány kutya esett már át a teszten. A pitbull terrier esetében ez a szám jelenleg 960, amiből 841 állat sikeresen teljesített; 87,6%-ban feleltek meg a „jó magaviselet” kritériumainak.

Érdekes ezzel szemben megvizsgálni az olyan fajták adatait, akiket a köznyelv családi kutyaként emleget. A kifejezetten békés és barátságos jellemükről híres golden retrieverek például rosszabbul teljesítettek: 85,9%-uk ment át a vizsgán. Hasonló eredményt értek el a Cavalier King Charles spánielek és a német juhászkutyák is. Sőt, egyelőre még a vizslák is rosszabbul állnak a maguk 86,9%-os megfelelési arányukkal.

Amilyen a gazda…

A fenti adatok is azt bizonyítják, hogy egyáltalán nem a kutya fajtájától függ az állat viselkedése. Az, hogy miként reagál a különböző helyzetekre, hogy agresszívvá válik-e bizonyos impulzusok hatására, nagyban függ attól, milyen nevelést kap a gazdájától.

Egy megfelelően szocializált kutya – ahogy a fenti videóban is látszik – sem a hirtelen zajok, sem az idegen emberek közeledése esetén nem válik agresszívvá. Sőt, még csitításra sincs szüksége, mert tudja kezelni ezeket a helyzeteket. Ezzel ellentétben egy olyan állat, akinek sosem tanították meg a helyes viselkedést, egyes szituációkban – főleg a félelméből fakadóan – támadni fog.

Nagyon fontos tehát, hogy bármilyen fajtájú kutyád is legyen, szánj kellő mennyiségű időt és energiát az állat tanítására, és mindenképp javasoljuk, vidd el a kedvencedet kutyaiskolába is. A pitbull terrier esetében pedig különösen fontos, hogy a fajtának megfelelően bánj vele.

agresszív kutya amerikai pitbull terrier kutya tesztelés kutya viselkedése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink