hirdetés

Így tanítsd meg a kutyádat a gallér viselésére

Hangai Lilla

2024. április 22 - Képek: Getty Images Hungary

Sajnos a gallérviselés a legtöbb kutyára nincs a legjobb hatással. Megzavarja őket a közlekedésben, és egyszerűen a mindennapi életben is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne rá szükség bizonyos esetekben, és ilyenkor ne lenne valóban hatékony.

hirdetés

Szinte minden eb kerül élete során olyan helyzetbe, hogy viselnie kelljen. Ezért érdemes azon elgondolkodni, hogy elöljáróban hozzászoktatod, nem pedig akkor erőlteted rá a viselését, amikor egyébként is egy stresszesebb szituációban van egy sérülés vagy műtét miatt. Mutatjuk máris, hogy a gallér viselése hogyan lehet könnyű és megrázkódtatásoktól mentes a kutya számára.

Sok kutyát stresszelhet a gellérviselés

Miért utálják a kutyák a tölcsért?

Tulajdonképpen egy biztonsági eszközről van szó, amely megakadályozza, hogy a kutya nyalogassa vagy harapdálja a sérülését, a műtéti heget, vagy bármilyen sebet, irritált területet. Az eszköznek köszönhetően elérhető a terület gyorsabb gyógyulása anélkül, hogy újabb sérüléssel vagy elfertőződéssel kellene számolni. Emiatt az állatorvosok gyakran ajánlják a használatát, amely 1-2 naptól egészen néhány hétig terjedhet. Mivel a stressz hátráltathatja a gyógyulási folyamatot, a tölcsér viselése közben minél nyugodtabb a kutya, annál jobb.

Az azonban tagadhatatlan, hogy az eszköz megváltoztatja a kutya érzékelését. Blokkolja a perifériás látását, és zavarja a hangok fülbe való eljutását, akadályozhatja a vakarózásban, valamint a mozgást is nehézkesebbé teszi. Nekiütközhet a bútoroknak, nem éri úgy el az edényeit, és akkor is irritálhatja, ha éppen alszik. Arról nem is beszélve, hogy ez sokkal nehezebbé teszi a kutya mozgását. Nem is csoda, hogy egyes kutyák olyan traumaként élik meg a viselését, hogy teljesen letargikussá válnak és enni sem hajlandóak.

Ha bizonytalan vagy, bátran kérd állatorvos segítségét a kiválasztásnál és felhelyezésnél is

Így válaszd ki a megfelelő gallért

A klasszikus változat vékony, hajlítható műanyagból készül, de vannak olyanok is, melyek merevített, vastagabb szövetből állnak. Egyre több modern megoldás is a rendelkezésünkre áll, mint például a plüssanyagból készült, kitömött, nyakpárnaszerű gallérok, vagy akár felfújható eszközökkel is találkozhatunk. Ezek nyilván kényelmesebbek az állat számára, de előfordulhat, hogy olyan a konstrukciójuk, hogy a funkciójukat nem, vagy nem olyan mértékben képesek ellátni.

Emiatt mindenképpen azt javasoljuk, hogy kérd ki az állatorvos véleményét a témában. Beszéljétek meg a lehetőségeket, így el tudja dönteni, hogy kedvenced fajtájából, jelleméből és a sérülés milyenségéből adódóan melyik megoldás lesz a legbiztosabb.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A gallér viselése a kutya számára nem kell, hogy stresszes legyen: így tanítsd meg rá

Ahogy megtanítottad a kutyádat a nyakörv, a hám, a póráz vagy a szájkosár viselésére, úgy a tölcsér sem fog gondot okozni. A folyamat során mindenképpen figyeld kedvenced testbeszédét, és ahhoz mérten haladjatok a lépésekkel. Ha túl nagy stressznek teszed ki, az ellenkezőjét fogod elérni. Valamint, mielőtt hozzáfogtok, ellenőrizd, hogy a választott gallér nem nyomja, nem vág bele a nyakába, nem akadályozza a légzésben, nem sérti meg az állatot. Ha bizonytalan vagy, bátran kérd az állatorvos tanácsát, aki meg tudja mutatni a felhelyezést, és azt is, hogyan áll az eszköz biztonságosan.

A tréning akár néhány hetet is igénybe vehet. Az oktatási periódusok legyenek rövidek és minden esetben pozitívak, így sem az eb számára, sem számodra nem lesz megterhelő.

Léteznek már különböző alternatívák is

A következőkben lépésről lépésre mutatjuk meg a hozzászoktatás folyamatát az American Kennel Club cikke alapján:

  1. Helyezd a tölcsért a földre, és szórj szét körülötte néhány jutifalit a kutyád kedvencéből. Hagyd, hogy négylábú barátod a saját tempójában fedezze fel a tárgyat. Ha megszaglászhatja, megnézheti, és közben csemegézhet, kialakul a pozitív asszociáció.
  2. Amikor ellazult az eb, vedd a kezedbe a tölcsért, és mutasd meg neki. Ha érdeklődik iránta, vagyis megszimatolja, megérinti vagy nézegeti, jutalmazd meg, és dicsérd is.
  3. Ha úgy látod, hogy érdeklődni kezd iránta, fordítsd úgy, hogy a szélesebb része felé nézzen. Az a cél, hogy bedugja a fejét, amit a szélesebb oldal megkönnyít. Jutalmazd meg, amikor bedugja a fejét, akár csak egy picit is. Ha kell, csábítsd be úgy, hogy a keskeny végén átdugod a kezed, benne pedig egy jutifalit tartasz. Legyen az egész egy játék.
  4. Ha ez a lépés már könnyen megy, ideje a tölcsért megfordítani, vagyis a keskenyebb része nézze a kutya felé, és a fenti lépést ismételd meg.
  5. Miután már ide is könnyedén bedugja a fejét, növelni kell az időt úgy, hogy több szem finomságot etetsz meg vele, miközben a feje bent van a tölcsérben. Idővel több időt kell hagyni az adott falatok között. A lényeg, hogy az eb élvezze a gallérban töltött időt.
  6. Ha már ez is simán megy, ideje rögzíteni a nyakörvhöz a gallért, és ebben a formában ösztönözni az ebet kisebb mozdulatokra. Finoman ütögetheted is a tölcsér oldalait, hogy megszokja az eb azt a zajt is, amit kiad. És ne felejts el jutalmazni a koppintások után!
  7. Végül tegyetek egy rövid sétát a ház körül, miközben az eb viseli a gallért. Kérd meg, hogy üljön vagy feküdjön le, hogy ezekhez a mozdulatokhoz is hozzászokjon. Jutalmazz sokat közben, hiszen a lényeg továbbra is az, hogy játéknak, élvezetesnek érezze a blöki az élményt.

Ebben a cikkünkben olyan alternatívákat mutatunk, amelyek a gallér helyett alkalmazhatók.

gallér hozzászoktatás kutya műtét kutya oktatása sérülések

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink