hirdetés

Arcfelvarrást végeztek egy shar peien: a beavatkozással visszaadták a kutya látását

Szénási Szimonetta

2022. november 18 - Képek: YouTube

A plasztikai műtétek kapcsán sokan egyből rosszra gondoltak, pedig ennek a kiskutyának a látását adták vissza vele. Így néz ki most a shar pei.

hirdetés

A shar peiek gyűrött arcukkal igazán helyesek, ám ennek az adottságuknak számos hátulütője is van. Az egyik az, hogy a redők miatt az állat már nem is lát. Ez okból végeznek arcfelvarrást rajtuk, amivel így a látásukat kapják vissza a kutyák.

Reggie látását a plasztikai műtét adta vissza./Kép: YouTube

Reggie már 18 hónaposan műtétre szorult

Reggie, a fiatal, mindössze másfél éves shar pei szintén a látása miatt szorult plasztikai beavatkozásra. A felesleges bőr ugyanis szinte teljesen befedte a szemét. A fiatal jószág a nem megfelelő tartási körülmények miatt került menhelyre, ahol hamar felmérték, hogy műtétre lesz szükség: nagyon rossz állapotban volt, a szemei elfertőződtek és be voltak gyulladva. De a nehézségek dacára már akkor egy igazi cukorfalat volt, ahogy a gondozói fogalmaztak.

Koszosan, a hátán nagyon érzékeny bőrrel és gyulladt szemekkel érkezett. A látása gyenge volt, állandó kezelésre szorult. Az állatorvossal folyamatosan azon dolgoztunk, hogy hosszú távú megoldást találjunk a problémára”

mondta el Lauren Pearce, a brit RSPCA szervezet helyettes vezetője. Végül az arcplasztika hozta el a megoldást. Szerencsére Reggie jól viselte a beavatkozást, és a műtét után is megőrizte kedves, barátságos természetét.

Az alábbi angol nyelvű videón látható a műtét eredménye:

Problémás fajta

A shar peiek sajnos hajlamosak az efféle problémákra. A befelé forduló szemhéj, a zöldhályog, a retina diszplázia és SARDS is kialakulhatnak náluk. A szem mellett a másik érzékeny területük a bőrük: egyes egyedek hajlamosak krónikus bőrbetegségekre, mint az allergia, a különféle fertőzések és az atkásodás. Emellett előfordulhatnak légzőszervi, szív- és érrendszeri, mozgásszervi, gyomor-bélrendszeri betegségek, valamint bizonyos rákos daganatok is náluk. Így aki ezt a fajtát választja, ezekkel számolnia kell! De ahogy Reggie esete is bizonyítja, van megoldás még a problémát okozó bőrredőkre is, aminek hála az állat teljes életet élhet.

állatmenhely kidobott kutya kutya műtét kutya műtét után menhely mentett kutya műtét shar pei

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink