hirdetés

10 igen gyakori tévhit a mentett kutyákról: nem igaz, hogy sosem fognak igazán kötődni az új gazdihoz

László Enikő

2022. május 14 - Képek: Getty Images Hungary, Facebook

Az állatok örökbefogadása nagy dolog, így biztos akarsz lenni abban, hogy a megfelelő döntéseket hozod. A menhelyi kutyákról szóló sok helytelen mítosz azonban csökkenti az árva kedvencek esélyét az örökbefogadásra. A következőkben ezekről a tévhitekről rántjuk le a leplet.

hirdetés

„Hetente legalább egyszer beszélek valakivel, aki valamilyen formában hisz e mítoszok legalább egyikében” – mondta Meredith Bowen, a Best Friends Animal Society örökbefogadási szakértője. Ha egyesek elhiszik ezeket, az azt jelentheti, hogy néhány nagyszerű tulajdonságokkal rendelkező kutyát figyelmen kívül hagynak, aki tovább marad árva egy menhelyen.

1. tévhit: A menhelyi kutyák azért gazdátlanok, mert viselkedési problémáik vannak

Egy állatmenhelyen előfordulhat, hogy egyes kutyák krónikus viselkedési problémáknak tűnő viselkedést mutatnak, például túlzott ugatást vagy ugrálást. Bowen azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az állatmenhely nagyon megterhelő környezet ezeknek a kutyáknak, mivel semmi sem ismerős, és rengeteg más eb ugat állandóan. Ez pedig hatalmas stresszforrás számukra, amit egy nemrégiben készült tanulmány is megállapított.

A menhelyre leadott kutyák közül sok önhibájukon kívül van ott, és általában a gazdájuk körülményeinek megváltozása miatt. Bowen hozzáteszi, hogy a mítosszal ellentétben „sok olyan állatot látott a menhelyen, akik hihetetlenül jól alkalmazkodtak, és annak ellenére, hogy stresszes helyzetben vannak, nagyon kevés viselkedési problémát mutatnak, ha egyáltalán vannak ilyenek”. Ha lehetséges viselkedési problémákra utaló jelek vannak, nyugodtabb otthoni környezetben ezek jobban kezelhetők.

2. tévhit: A mentett kutyák nevelhetetlenek

„A reális elvárás az, hogy minden kutyának, aki új otthonba érkezik, szüksége lesz némi képzésre, hogy megértse a gazda rutinját, még akkor is, ha ismeri az összes alapvető engedelmességi parancsot” – mondja Bowen. Az egyik gyakori kérdés, amit a kutyamenhelyen kap: „Kiképezhetsz egy felnőtt kutyát?” A válasz: „Abszolút! Ritkán találkozunk olyan kutyákkal, akik nevelhetetlenek… Gyakran képesek vagyunk néhány alapvető engedelmességi parancs végrehajtására a gondozásunkban lévő, minden korosztályú kutyákkal. Sok felnőtt eb szívesen tanul, amikor elkezdjük bevezetni a parancsokat, és a központban is megtanulnak beilleszkedni a rutinunkba, ami azt jelzi, hogy a gazdi otthonában is megtehetik ugyanezt.” De hazánkban is számos olyan menhely létezik, ahol alapvető engedelmességre képezik a kutyákat, hiszen ebből az eb és a leendő gazdi is profitál.

3. tévhit: A legtöbb menhelyi kutya túlságosan félénk és ijedős

Csakúgy, mint az embereknek, a kutyáknak is megvan a saját személyiségük. Vannak, akik ellenállóak, míg mások küzdenek a menhely okozta stresszel. Bowen szerint a menhelyeken különböző vérmérsékletű kutyák élnek: félénkek, idegesek, szókimondóak, sőt hevesek is. És minden eb másképp kezeli a stresszt. Még akkor is, ha egy kölyök félősnek vagy félénknek tűnik az állatmenhelyen: „Lehet, hogy csak egy kis időre van szüksége, hogy lenyugodjon az otthonában.”

4. tévhit: Soha nem fogod ismerni előéletüket

Bowen szerint van némi igazság ebben a mítoszban, de rámutat, hogy ez nem feltétlenül negatív dolog. Az állatmentők gyakran nem ismerik egy kutya történetét, de minden általuk ismert részletet megosztanak a leendő gazdikkal. Gyakrabban csak arról tudnak tájékoztatást adni, hogy mit figyeltek meg, amíg a kutya a gondozásukban volt.

„Néha ez a javunkra válik, mert üres lappal kezdhetjük a közös életet; nagyon gyakran nem az a gondunk, hogy mi történt velük a múltban, hanem az, hogy most hogyan kezelik a dolgokat” – magyarázza Bowen. Ez egy másik ok, amiért van értelme menhelyi kutya örökbefogadásának, hiszen így megtudhatod, hogyan viselkedik potenciális kedvenced egy ilyen intenzív stresszhelyzetben.

5. tévhit: A menhelyi kutyák piszkosak és bolhásak

Lehet, hogy néhány kutya nem olyan tisztán jön be a menhelyre, de a gondozók minden esetben gondoskodnak arról, hogy az állatot megtisztítsák, az esetleges túlnőtt bundát kozmetikázzák. Nagyon gyakori, hogy az állatvédők az új kutyákat karanténban tartják mindaddig, amíg teljesen átvizsgálják őket, hogy megbizonyosodjanak az esetleges betegségek kezeléséről. Minden ebet gondosan megfigyelnek bolhák, kullancsok és egyéb paraziták szempontjából, és rendszeres megelőző kezelésben részesülnek. Ez bevett gyakorlat a kutyamenhelyeken.

Előtte-utána kép az Aprajafalva Yorkie Rescue Alapítvány egyik védencéről.

6. tévhit: A mentett kutyák nem szobatiszták

Ez a kutyától függ, ezért Bowen azt javasolja, hogy ha fontos számodra, hogy egy kutya teljesen szobatiszta legyen, mielőtt bejönne az otthonodba, érdeklődj az adott menhely dolgozóitól. Ha nem teljesen szobatiszta, te pedig hajlandó vagy időt áldozni: „Fontos, hogy hagyjunk nekik időt, hogy megszokják az új életüket, és fontos, hogy sok pozitív megerősítést kapjon kinti ürítés esetén” – mondja Bowen.

7. tévhit: Sok állatmenhelyről származó kutya agresszív

Az igazság az, hogy ritkán látnak a menhelyeken dolgozók kifejezetten agresszív kutyát. Valójában, állítja Bowen, rengeteg jól alkalmazkodó, jókedvű és boldog eb van. Ha probléma adódik, az valószínűleg félelem alapú agresszió, amelyet a menhelyi stressz okoz. Fontos azonban kiemelni, hogy az állatvédők nem adnak örökbe olyan ebet, aki agresszív, előtte minden esetben rehabilitálják vagy a kutya a menhely örökös tagjává válik.

8. tévhit: A mentett kutyáknak valószínűleg egészségügyi problémái vannak vagy betegek

Bár a menhelyek valóban fogadnak egészségügyi problémákkal küzdő állatokat, sokuk kezelhető, és az állatmenhely gondoskodik róluk. Minden gondozásukban lévő ebet oltanak, ivartalanítanak, mikrochippeznek és féreghajtanak. Ha pedig valamilyen betegséggel küzd az állat, kezeltetik. Örökbefogadáskor pedig általában csak ezeknek a költségeknek a töredékét kérik el az alapítványok, jellemzően az oltások és a chip árát.

9. tévhit: Az állatmenhelyről származó idősebb kutyák nem illeszkednek be az új családba

Az idős menhelyi kutyák nagyszerűen kiegészítik a családot, különösen, ha alacsonyabb energiaszintű háziállatot keresel. Az idősebb házi kedvencek ugyanúgy beépülnek a rutinba, mint a fiatalabbak. Amikor a családba való beilleszkedésről van szó, jobb a kutya személyiségét nézni, nem pedig az életkorát.

10. tévhit: A mentett kutyák soha nem fognak igazán kötődni hozzád, mert korábban elhagyták őket

A kutatók szerint bármilyen életszakaszban képesek a kutyák kötődést kialakítani. Erre pedig kiváló példák a menhelyi ebek, akik örökké hálásak lesznek azért, ha valaki befogadja őket.

Fontos észben tartani, hogy a menhelyi kutyák minden nap rengeteg új emberrel találkoznak, és előfordulhat, hogy az első találkozáskor nem kötődnek hozzád azonnal. Egy félénk kutya talán kicsit visszafogottabb, de egy kis együtt töltött idő után szinte teljesen kivirágozhat, ha nemcsak a ketreceknél ismerkedtek, hanem egy nyugodt, többi kutyától elszeparált területen.

kutya örökbefogadás kutyás tévhitek menhelyi kutya menhelyi kutya tévhitek mentett kutya örökbefogadás örökbefogadott kutya kötődése tévhitek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink