hirdetés

Miért problémás, ha egy örökbefogadott kutya nevét megváltoztatod? Ha erre a 6 dologra ügyelsz, nem okozhat gondot

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 7 - Képek: Getty Images Hungary

Menhelyről választottál magadnak négylábú barátot, de nem tetszik az örökbefogadott kutya neve? Az alábbi szempontok szerint változtasd meg, hogy ne okozzon gondot a névcsere.

hirdetés

Amikor úgy döntesz, magadhoz veszel egy elárvult jószágot, valószínűleg hamar megtalálod a hozzád való társat, hiszen rengeteg állat él menhelyen. De mit tegyél, ha nem tetszik az örökbefogadott kutya neve? Van megoldás, de nem mindegy, hogyan kereszteled át az ebet!

1.) Hasonlítson a régihez

Sokan félnek átnevezni a magukhoz vett állatot, gondolván, ez traumatikus lesz a számára, ráadásul hallgatni sem fog rá. Pláne akkor lehet ez aggasztó, ha örökbefogadott kutya kerül hozzád, akinek feltehetően hányattatott múltja van. Azonban nem feltétlenül teszel rosszat egy új névvel, csak arra ügyelj, hogy ne zavard össze az állatot.

Ennek érdekében igyekezz a régihez mindinkább hasonlatos nevet választani. Például ha új kedvenced Rex, jó választás lehet számára a Keksz vagy a Mex. Ennek mintájára érdemes ötletelni. Természetesen megpróbálkozhatsz teljesen eltérő név adásával is, de azzal több munkád lesz a tanítás során.

2.) Ne legyen túl hosszú

Amúgy sem ideális túl hosszú nevet választani a háziállatok számára, így ezúttal is tartsd szem előtt ezt a szempontot. Két-, maximum három szótagos név az ideális.

3.) A kiejthetőség is fontos

Szintén fontos, hogy n legyen túl nehéz kimondani az új nevet. Nem érdemes nyakatekert, idegen nyelvű névvel próbálkozni, hiszen lehet, hogy az állat sem tanulja meg, és másoknak is problémás lesz megszólítani kutyádat.

4.) Ne tévessze össze

Ha több állatot is tartasz, ügyelj rá, hogy neveik ne legyenek túl hasonlóak. Ez ugyanis megnehezíti számukra az életet, hiszen sosem tudhatják, melyiküket szólongatod éppen. Az sem szerencsés, ha valamelyik gyakran emlegetett tárgy, vagy valamely parancsszóval cseng össze az elnevezés.

5.) Mások neve legyen tabu

Más háziállatok és a családtagok neve nem ideális, ugyanis zavart, esetenként sértődöttséget szülhet. Gondolj bele, neked sem feltétlenül esne jól, ha egyik rokonod kutyája is a te nevedre kapná fel a fejét.

6.) A türelem új nevet terem

Ha megtaláltad örökbefogadott kutyád személyiségéhez leginkább passzoló új nevet, kezdődhet a tanítás. Legyél nagyon türelmes vele, adj időt, hogy megszokja az új becézést!

Minden közös tevékenység során – legyen az etetés, séta, játék, stb. – szólítsd az új nevén, amikor pedig elkezd reagálni rá, dicsérd meg. Érezze a hangodon, hogy nagyon örülsz neki, és boldog vagy. Egy-két finom falattal is jutalmazhatod okos pajtásodat.

állatmenhely állatok örökbefogadása kutya név kutya neve kutya örökbefogadás kutya örökbefogadás menete kutya tanítása kutyamenhely mentett kutya mentett kutya nevelése miért névadás örökbefogadás örökbefogadott kutya örökbefogadott kutya kötődése pozitív megerősítés kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!