hirdetés

Olvasóink tippjei, ha kutyát fogadnál örökbe: nem mindig sétagalopp, de garantáltan megéri a fáradozást

László Enikő

2022. december 1 - Képek: Fekecs Viktória, Stedra Nóra, Ikrügy Ókidli, László Enikő, Getty Images Hungary

Egy árva kutyus örökbefogadása rendkívül nemes feladat, hiszen ezzel nemcsak az általad kiválasztott kedvencet mented meg, hanem egy másikat is, aki a helyére kerülhet a menhelyen. De figyelembe kell venni, hogy ez egy komoly döntés, ami évekre szól, ha szerencsés vagy, több mint tíz évre is akár…

hirdetés

Mindig igyekszünk felhívni a figyelmet a felelősségteljes kutyatartásra, ami ott kezdődik, hogy alaposan át kell gondolni, ha magadhoz veszel egy ebet. Tudjuk, hogy sokan vinnének szívesen haza minden árva kutyust, de persze ez nem lehetséges. A szomorú, kérlelő szemek, a segítségkérő közösségi médiás posztok valóban szívfacsarók, de a menhelynek is az a legfontosabb, hogy csak olyan jelentkezzen a védencekért, aki alaposan átgondolta, mivel is jár ez.

A cikk írójának kutyája, Lola, az örökbefogadás napján, és napjainkban. /Fotó: László Enikő

Korábbi cikkeinkben már sokszor volt szó arról, mit kell alaposan mérlegelned, amikor egy kutyát akarsz örökbe fogadni. Nemrég pedig olvasóinkat kérdeztük, ők mit tanácsolnának annak, aki ezen gondolkodik. A következőkben a legjobb hozzászólásokból szemezgetünk.

Fontos, hogy a kutya is választhasson

„Hogy hagyják az állatot is választani. Mi hiába mentünk a neten kinézett kutyusért, nem volt meg a kölcsönös szimpátia, le sem tojt minket. Volt ott viszont VALAKI, aki az első pillanatban úgy nézett ránk, hogy azt nem is tudom szavakba önteni. Ennek 12 éve, és a borsó meg a héja érzés azóta is töretlen.” (Salamon Ivett)

A világ legjobb döntése

„A világ legjobb döntése előtt áll… tegye meg, nem fogja megbánni. Akit kiválasztanak, járjanak el hozzá rendszeresen, míg nem tudják hazavinni. Ismerkedjenek, sétáljanak, és ami legfontosabb, legyenek örökre boldogok együtt, illetve felelősen gondolják át, mert egy életre szól az örökbefogadás is! (Fekecs Viktória)

A Vahur Állatvédő Egyesület Ajka egykori védencei: „Ők az én örökbefogadott gyönyörűségeim!" /Fotó: Fekecs Viktória

Fenekestül felforgatja az életedet

„Csak akkor, ha felkészült, hogy az egész élete megváltozik. Ha eddig nem volt napi rutin, most be kell vezetni, ha volt, igazítani kell rajta. Ha gondol valamit, hogy mennyibe kerül a fenntartása, gondoljon sokkal többet (minőségi táp, rendszeres orvosi költségek, féreghajtó, kullancs-, bolhariasztó, stb.) Megéri!” (Nyitrai Veronika)

Nem minden móka és kacagás, de megéri

„Legyen tisztában azzal, hogy ezen kutyák jelentős része traumatizált, alulszocializált, nem szobatiszta és nem képzett. Baromi sok idő és türelem. Csak akkor fogadjon örökbe, ha ennek érzi a súlyát, hogy ne az legyen, hogy néhány nap, hét, hónap után visszaviszi. (Ikrügy Ókidli)

Gombócról ezt írta gazdája: „Cserébe élvezhet egy ilyen huncutságot és ekkora mosolyt még egy tartózkodó, komoly csautól is." /Fotó: Ikrügy Ókidli

Hosszú távra kell gondolkodni

„Nagyon gondolja meg, ne kelljen egy hét-egy hónap múlva visszavinni! Egy kutya nagyon sok munka, lemondás, pénz, de a szeretet, amit cserébe ad, felbecsülhetetlen! Csak akkor fogadjon örökbe, ha úgy tudja tervezni az életét, hogy az elkövetkező 12-15 évben lesz egy 3 éves gyereke, aki sose nő fel! Egyébként pedig kutyákkal élni a világ legjobb dolga!” (Oliver Allstuffkiller)

Dönts felelősen

„Azt, hogy felelősen döntsön. Ez egy érző lény, és ha hazaviszi, évekig kell gondoskodnia róla. Mindent megadni neki, ami a boldogságához, testi-lelki egészségéhez kell. Plusz meg kell fontolni az anyagi hátteret is: étel, fekhely, oltások, tudom-e vállalni akkor is, ha beteg lesz? És ha felmerülnek a kutyussal gondok, ne adja fel azonnal, dolgozzon vele, legyen türelmes. Megtérül a beletett idő és energia! (Stedra Nóra)

„5 éve életem legjobb döntése volt: Tetkó a Noétól." /Fotó: Stedra Nóra

Engedd, hogy a kutya válasszon ki téged

„Én saját példámat tudom csak leírni, nagyon féltem, hogy egy egy éves kutya mit hoz magával, félelmet, szocializálatlanságot, agressziót… Az első kettőt megkaptam, sok-sok időbe, évekbe tellett, míg legyőztük együtt a félelmet, autótól, motorostól, mindent meg kellett mutatni neki, babakocsit, görkorit, hogy lássa, nem bánt… A kutyákkal való viszonya a mai napig problémás, de ezzel együtt a legjobb döntés volt, hogy ő velünk van, rendkívül okos, szófogadó, soha egy pillanatra sem bántam meg. Aki tehát tervezi, hogy örökbefogad, csak látogasson ki egy menhelyre, és hagyja, hogy egy kutya kiválassza gazdának, akkor is, ha nem pont feketét, nagyot, kicsit, kócosat akar, ha meglesz az érzés, a többi jön magától. (Pintér Tünde)

9 fontos szempont

„Ami a legfontosabb, hogy nagyon gondoljuk át az örökbefogadást. Csupán, mert megtetszett egy kutyus, az nem biztos, hogy elég. Minden körülményt, tényezőt nagyon át kell gondolni. Sokkal nagyobb fájdalmat okozunk egy állatnak, ha pár nap múlva visszavisszük, mert mégsem ő az igazi. Mik a fontos szempontok? (Most kutyákról beszélek.)

1. Milyen kutyáról van szó? (fajtajelleg, természete, ivara, egészségi állapota).
2. Hová, milyen körülmények közé hozom a kutyát?
3. Kikkel lesz közvetlenül kapcsolatban a kutya? (gyerekek, idősek, esetleg beteg ember van a családban.)
4. Milyen otthont tudok biztosítani a kutyának?
5. Mennyi időt tudok együtt tölteni vele egy nap?
6. Mennyit lesz egyedül egy nap?
7. Van-e másik kutya, állat a családban.
8. Kertes vagy esetleg panel lakásba hoznám?
És ami a legfontosabb!
9. Tudok-e megfelelően gondoskodni róla és családtagként kezelem-e őt?
Szerintem ezek az alapvető dolgok, amiket számba kell venni egy esetleges örökbefogadásnál.” (Kobzi Zsolt)

állatmenhely állatmentés állatok örökbefogadása kutya örökbefogadás menhely mentett kutya örökbefogadás örökbefogadott kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink