hirdetés

A legmélyebb kötődés kutya és gazdi közt: ezért fogadj örökbe idős kutyát

Hangai Lilla

2022. augusztus 11 - Képek: Getty Images Hungary

Oké, tudjuk, hogy mindenki imádja a kölyökkutyákat. Csodás az illatuk és a legtöbbünkben az a nézet él, hogy csak akkor tudunk kedvencünkkel életre szóló barátságot kialakítani, ha a kezdetektől fogva elválaszthatatlanok vagyunk és látjuk felnőni a csöppséget. Egy szenior kutya örökbefogadása azonban egy teljesen új világra nyithat ajtót.

hirdetés

És a legjobb az egészben, hogy nem csak magadnak teszel jót! Az idősebb ebek jelentős hátránnyal indulnak a menhelyeken, teljesen igazságtalanul. De nem húzzuk az időt, íme 8 érv a szépkorúak mellett!

1. Szükségük van a segítségedre

Ezzel az önzetlen tettel megváltoztatsz egy életet. Belegondoltál már abba, hogy ez milyen óriási dolog? Megajándékozol a szereteteddel egy olyan élőlényt, akinek másképp lehet, hogy nem lenne esélye ezt megtapasztalni. Az a fajta kötődés, amivel a kutyád megjutalmaz majd, semmihez sem lesz fogható.

2. A lakásod és a bútoraid is hálásak lesznek

Idősebb kutyák esetében – bármilyen körülmények közül is érkezzenek – , ritkán fordul elő, hogy ne lennének már lakáshoz szoktatva. Hát nem fantasztikus, hogy nem kell szobatisztaságra nevelned és nem kell neki megtanítanod, hogy a szék lába nem rágóka?

3. Valószínűleg a tréning is sokkal egyszerűbb lesz

Mi sem állhatna távolabb az igazságtól, mint hogy öreg kutyának már nem lehet új trükköt tanítani. Épp ellenkezőleg! Bizonyára az egyszerűbb parancsszavak már a tarsolyában vannak és lehetséges, hogy pórázon is tud már sétálni. Ám ha mégsem így lenne, akkor sincs semmi probléma, hisz az idősebb négylábúak is fogékonyak a tanulásra. Arról nem is beszélve, hogy a kialakult mély kötődés miatt kedvenced még elhivatottabban fog azon igyekezni, hogy a kedvedre tegyen.

4. Az idősebb kutya temperamentuma nyugodtabb

Persze ez nem mindegyikre igaz, de nagy valószínűséggel a fiatal, bohém évek már elmúltak, aminek a helyét átvette a megfontoltság és a bölcsesség. Nem kell azon törnöd a fejedet, hogyan passzírozod be az időbeosztásodba a plusz két sétát vagy az agility tréninget.

5. Az idős, örökbefogadásra váró kutyák valószínűleg nem problémásak

Általában ezek az ebek nem azért veszítik el az otthonukat, mert bármi kivetnivaló lenne a viselkedésükben. Rendszerint a következő okok állnak a háttérben: a gazdi elhalálozása, költözés, csecsemő érkezése a családba, allergia, munkahely elvesztése vagy a legszomorúbb, hogy egyszerűen csak ráuntak a blökire.

6. Az első pillanattól kezdve igazi társakká válnak

Míg egy kölyöknek te figyeled minden rezdülését és a szabadidőd minden percét azzal töltöd, hogy tanítgatod, ez a kis aggastyánoknál éppen ellenkezőleg van. Alig várják majd, hogy csatlakozzanak hozzád a hosszú sétákra, bármilyen hétköznapi elintéznivalóhoz kellemes társaid lesznek, és esténként összebújhattok majd a kanapén a kedvenc sorozatoddal. Akarhat az ember ennél többet?

7. A cukiság idős korban is garantált

Nem tudjuk, hogy ti hogy vagytok vele, de mi egyszerűen rajongunk a deresedő pofácskákért és a hangos szuszogásért, amikor vacsora után hozzánk bújva szundikálnak. A kutya egy olyan csodálatos teremtmény, aki bármely életkorában képes megőrizni elbűvölő külsejét és jellemét.

8. Sok önfeledt év áll még előttetek

Egy kutya 10-15 évet is élhet, vagy akár még többet; ezért butaság lenne csak azért kizárni egy 7 éves ebet, mert attól tartasz, már csak kevés időt tölthetnétek együtt. Inkább konzultálj az állatorvossal, hogyan tudsz olyan körülményeket biztosítani, amelyek még egészségesebbé és boldogabbá teszik kedvencedet. Így még sok éven keresztül elválaszthatatlanok lesztek.

ember és kutya kötődés idős kutya idős kutya sétáltatása kutya ember kapcsolat kutya ember kommunikáció kutya örökbefogadás kutya személyisége tréning

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink