hirdetés

Ha így mutatod ki a kutyádnak, hogy szereted, pontosan megérti – Az ölelés és a puszi nem a legjobb ötlet

Hangai Lilla

2022. július 9 - Képek: Getty Images Hungary

Az emberek számára egyértelmű, hogy akit megölelünk vagy megpuszilunk, azt a szeretet kimutatása érdekében tesszük. A kutya az érzelmek értelmezésében azonban leginkább a testbeszédre, a mimikára támaszkodik.

hirdetés

Ahhoz, hogy kedvenceddel igazán meghitt kapcsolatot alakíts ki, meg kell tanulnod az ő szeretetnyelvén szólni. Talán elsőre bonyolultnak hangzik, de van néhány tippünk a számodra.

A kutya genetikai öröksége

A háziasítás előtt a falka nyújtotta a biztonságot. Kapcsolataik kizárólag azon belül alakultak ki és fejlődtek. Ezt a modern ember-kutya kapcsolatra úgy tudjuk lefordítani, hogy a kedvencünket falkán belüli viselkedésmintákon keresztül közelítjük meg.

A játék, a napi séta és az edzés remekül szimulálja a vadászatot. A testi érintésnek legalább ugyanekkora szerepe van, így kihagyhatatlan lehetőségnek tűnik a séta vagy játék után a közös szunyókálás, lazítás. Az ölelkezés kevéssé értelmezhető egy négylábú számára, sőt esetenként fenyegető is lehet, de a kanapén elnyúlva egy kis simogatás a földi kutyamennyország.

Azok a puha fülecskék

Van egy pont a fülek mögött – igen, az a bizonyos pont – ami egy idegközpontot rejt, és aminek gyengéd dörzsölése, kapargatása, simogatása rengeteg csodás boldogsághormont szabadít fel. Az endorfin fájdalomcsillapítóként működik, az oxitocint pedig szeretethormonnak is becézik. Egy kiadós füldörzsitől nemcsak a kutyusod, de biztosak vagyunk benne, hogy te is sokkal jobban érzed majd magad.

Még a gügyögést sem kell szégyellned!

Mindenkivel előfordult már, hogy az emelkedett érzelmek miatt az „úgy szeretlek, majd megeszlek” jellegű cuppogó és gügyögő cukiskodásban teljesen elragadtatta magát. Van egy jó hírünk, a kutyák ezt imádják!
Kutatások bizonyítják, hogy az ebek még annál is több emberi szót megértenek, mint azt elsőre gondolták. Így ha azon kapod magad, hogy hazaérkezve a munkából már 10 perce meséled Morzsinak a reggeli meeting embert próbáló viszontagságait, és hogy már megint beszorult a csokid az automatába – hát ne hagyd abba!
Sőt, még az elalvás előtti olvasnivalódat is megoszthatod vele; a felolvasás különösen sokat segíthet a hiperaktív négylábúak megnyugtatásában.

Can’t take my eyes off you…

Nekünk egyből a Susi és Tekergő spagetti-románca jutott eszünkbe. Ha észreveszed, hogy kutyusod szerelmes tekintettel fürkész, ne légy rest, viszonozd! Ez a kedves gesztus nem csak a kutyákban, az emberekben is megemeli az oxitocin szintjét.

Az arcod is alkalmas a szeretet kimutatására

Biztosan feltűnt már, hogy kutyusod egyből reagál a hangulatodra. Tanulmányok támasztják alá, hogy érzéseinket, hangulatainkat arckifejezésünk alapján térképezik fel a kis nyomozók.

Sőt, japán viselkedéskutatók még azt is feltárták, hogy ha egy kutya kapcsolódva érzi magát egy emberhez, megemeli a szemöldökeit; a balt kicsit magasabbra, mint a jobbat. Ha hazaérkezel a munkából, a puszi helyett köszöntsd kis társadat egy kedves mosoly és kissé megemelt szemöldök kombinációjával. Pont úgy, ahogy a kisbabákra nézel a babakocsiban.

Az étel nem szeretet!

Csábító ugyan jutalomfalatokkal kimutatni a kötődésedet – mondván, egy nehéz nap után neked is jól esik egy süti a cukiban -, de kutyáknál érdemes a jutalomfalatot a tréning idejére tartogatni. Ahogyan a puszit és az ölelést, úgy a különleges csemegéket is inkább tartalékold a családnak és barátoknak.

falkaelmélet kutya ember kommunikáció kutya mimika kutya ölelés kutya puszi kutya szeretetnyelv kutya testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink