hirdetés

Azt szereti leginkább a kutya, ha így szólsz hozzá: igen fontos, hogyan beszélsz a kedvencedhez

László Enikő

2022. június 25 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák különlegesek. Ezt minden kutyatulajdonos tudja. És a legtöbb gazda úgy érzi, a kedvence megérti minden szavát és minden mozdulatát. Az elmúlt két évtized kutatásai azt mutatják, hogy az ebek valóban képesek megérteni az emberi kommunikációt olyan módon, ahogy azt más fajok nem képesek. Egy tanulmány azonban megerősítette, hogy ha ki akarod képezni új kutyádat, bizonyos módon kell beszélned hozzá, hogy maximalizáld annak esélyét, hogy követi azt, amit mondasz.

hirdetés

Már elég sok kutatási bizonyíték támasztja alá, hogy az a mód, ahogyan a kutyákkal kommunikálunk, eltér attól, ahogyan más emberekkel tesszük. Amikor ebekkel beszélünk, az úgynevezett „kutya felé irányított beszédet” használjuk. Ez azt jelenti, hogy megváltoztatjuk a mondataink szerkezetét, lerövidítjük és leegyszerűsítjük azokat. Hajlamosak vagyunk magasabb hangfekvéssel is beszélni. Akkor is ezt tesszük, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy megértenek bennünket, vagy amikor csecsemőkkel beszélünk.

Bár a csecsemőknél és az ebeknél használt beszédünk hasonló, egy kutatás szerint a kettő kissé eltér egymástól. A kutyákhoz való beszédünk során ugyanis a magánhangzókat kevésbé hangsúlyozzuk, mint a gyerekek esetében.

A kölyökkutyák a magasabb hangszínt kedvelik

Egy tanulmány kimutatta, hogy még magasabb hangmagasságot használunk, amikor kölyökkutyákkal beszélünk, és ez a taktika valóban segít az állatoknak, hogy jobban odafigyeljenek. A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban megjelent kutatás szerint a kölyökkutyákkal való beszélgetés a „kutya felé irányított beszéddel” arra készteti őket, hogy reagáljanak és jobban figyeljenek az emberre, mint a szokásos beszédre.

Ennek tesztelésére a kutatók úgynevezett „play back” kísérleteket alkalmaznak. Felvételeket készítettek az emberekről, akik a „Szia! Szia cuki! Ki a jó fiú? Gyere ide! Jó fiú! Igen! Gyere ide, édes! Milyen jó fiú!” mondatokat mondták. Minden alkalommal megkérték az előadót, hogy nézzen meg képeket kölyökkutyákról, felnőtt kutyákról, idős kutyákról, és volt olyan is, amikor nem kapott fotót. A felvételek elemzése azt mutatta, hogy az önkéntesek megváltoztatták azt, ahogyan a különböző korú kutyákkal beszéltek.

A kutatók ezután visszajátszották a felvételeket több kölyök- és felnőtt kutyának, és válaszul rögzítették az állatok viselkedését. Azt találták, hogy a kölykök erősebben reagáltak a felvételekre, miközben a beszélők az ebekről készült képeket nézték (a kutya felé irányított beszéd).

A felnőtt kutyákat kevésbé érdekli a hanghordozás?

A kutatás nem találta ugyanazt a hatást felnőtt kutyáknál. Más tanulmányok azonban, amelyek rögzítették a kutyák emberi hangra adott reakcióit élő interakciók során azt sugallták, hogy a „kutya felé irányított beszéd” hasznos lehet bármilyen korú kutyával való kommunikációban.

Hogyan beszélj a kutyádhoz?

Összességében az ebek jobban figyelnek, ha magasabb hangszínt használunk, amikor hozzájuk beszélünk. A képzés során azonban a parancsszavakat jól artikulálva, közepes hangerőn használd. A kiabálás ugyanúgy megrémíti a kutyákat, ahogyan akár a gyerekeket, így ezt mindenképp kerüld. Mindig próbálj nyugodtan, de határozottan beszélni, ha kedvencedet utasítod valamire. Emellett fontos tudni, hogy a kutyák a rövidebb szavakat könnyebben megjegyzik, így csakúgy, mint nevük, a kiadott parancsszavak is rövidek, tömörek legyenek.

beszéd dajkabeszéd hogyan beszélj a kutyához kommunikáció kutya ember kommunikáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!