hirdetés

Nem biztos, hogy játszani akar a kutya, ha játék lóg a szájában -ez lehet az oka

Szénási Szimonetta

2023. október 27 - Képek: Getty Images Hungary

Bár evidensnek tűnhet, nem biztos, hogy játszani akar!

hirdetés

Kedvenceink sokféleképpen köszönthetnek egy hosszú, külön töltött nap után. Sok kutya a játékát viszi oda a szeretett gazdinak – ám nem feltétlenül akarja odaadni neki. Akkor miért választja az üdvözlésnek ezt a formáját? Több magyarázata is van.

Eltérő vérmérséklet

Természetesen van, amikor valóban a közös játék a cél, ám a lelkesedés mértékében lehetnek különbségek. Megesik, hogy az eb csak egy hirtelen energialökettel felel a hazajöttödre, és egy rövid, intenzív mókázás után már meg is nyugszik. Máskor ez a jókedv egészen lefekvésig kitart.

A legtöbb négylábú számára a gazdája megérkezése a nap fénypontja, így nem meglepő, hogy szeretne azonnal „ráakaszkodni”, és belekezdeni az egyik legkellemesebb közös elfoglaltságba: a játszásba. Ha pedig a gazda vevő erre, akkor az állat hamar megtanulja, hogy ez a dedikált játékidő. Ezután pedig az sem ritkaság, hogy a kedvenc játékával a szájában várakozik az ajtóban minden egyes délután.

Csak megmutatja

Ám az is előfordulhat, hogy a kutya csak meg szeretné mutatni a szeretett játékát, ám nem feltétlenül olyan jószívű, hogy oda is adja a gazdájának. Ilyenkor tipikus, hogy felágaskodik a lábadra, incselkedik veled, de ha nyúlnál felé, azonnal elszalad. Ebben az esetben nem a játék, hanem a figyelmed megragadása a fő cél. Valószínűleg ilyenkor nemcsak megpróbálod megkaparintani a tárgyat, de kedvesen szólsz is kedvencedhez – csak rá figyelsz, amit a kutyák imádnak.

Így nyugtatja magát

Egy másik lehetséges magyarázat arra, hogy a jöttödre miért kapja a szájába a kutya a játékát az, hogy a túlzott izgatottságát próbálja ekképp csökkenteni.

Ennek előzménye, hogy a heves, ide-oda kapkodó, néha még a fogukkal csipkedő ebeknek gyakran adják oda valamelyik játékukat, hogy azon éljék ki minden energiájukat. Ezek a jószágok megtanulják önmagukat is ezen a módon megnyugtatni.

játék játék a kutyával kommunikáció kutya ember kommunikáció miért

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink