hirdetés

10 apró, ám igen fontos dolog, amit a kutyád szívesen elmondana neked: ha tehetné, biztosan megkérne rá

Szénási Szimonetta, 2022. augusztus 7 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a kutyád beszélni tudna… Biztosan sokszor gondoltál már arra, vajon milyen titkokat osztana meg veled kedvenced. Az alábbi 10 dolog valószínűleg köztük lenne.

hirdetés

Jó gazdi holtig tanul – ha szeretnél a legek legje lenni kutyatartóként, jól figyelj! Van ugyanis egy csomó apró, ám figyelemreméltó dolog, amit a kutyád szívesen elmondana neked. Vegyük sorra!

1.) Nem időhúzás

Biztosan ismerős a helyzet: reggel van, indulnod kellene a munkába, ám kedvenced hosszú percek óta köröz, tekereg, nem végzi el a dolgát. Ahelyett, hogy elveszítenéd a türelmed, gondolj arra, profi „műszerrel” van megáldva a kutyád. Egyes kutatások szerint az ebek ugyanis a Föld mágneses mezőjével összhangban kakilnak.

A tudósok arra jutottak, hogy az északi-dél tengelyt kedvelik, szemben a keleti-nyugati iránnyal, amit inkább kerülnek. Ha esetleg elkésnél, ezzel a tudományos magyarázattal lehet, hogy még a főnöködet is sikerül lenyűgöznöd. Amennyiben nem szeretnél kockáztatni, inkább menjetek ki előbb, akkor a kutyád is nyugton forgolódhat, és neked sem kell idegeskedned.

2.) A legkényelmesebb nyoszolya

Ahány kutya, annyi igény a kényelmes fekhelyet illetően. Lehet, hogy ami az egyik jószágnak maga a pihe-puha mennyország, abban a másik csak kínlódik.

Mielőtt ágyat vennél kedvencednek, érdemes megfigyelned, milyen pózban szeret aludni. Ha általában összegömbölyödik, akkor válassz magasabb, párnázottabb fekhelyet. Azoknak az ebeknek viszont, akik szeretnek hosszan elnyújtózni, a laposabb fazonúak a megfelelőek. Emellett sok kutya szereti, ha van egy kis plédje is, ami alá bekuckózhat.

3.) Sokféle farokcsóválás létezik

Tévhit, hogy az ide-oda járó farok egyenlő a boldogsággal! A farokcsóválás mikéntje határozza meg, mit szeretne vele üzenni a kutya. A laza, oldalirányú farokmozgás valóban örömről tanúskodik, ám a magasra tartott, mereven mozgó testrész feszültséget jelez. Mindig vegyük szemügyre a kutya teljes testbeszédét! A megfeszült izmok, a kitágult pupilla és a leszorított fülek szintén beszédesek.

4.) Imádom a kihívásokat!

Kedvenced, ha beszélni tudna, biztosan napjában többször is kérlelne, hogy tedd próbára a tudását, vajon megtalálja-e az eldugott labdát, vagy fel tudja-e kajtatni az összes elrejtett jutalomfalatot. A kutyák ugyanis imádják, ha kihívás elé állítják őket. Éppen ezért te is bátran feladatozz a kutyáddal, hadd érezze magát okosnak és ügyesnek.

5.) Kérlek, ne etess túl!

Megdöbbentő adat, hogy az Egyesült Államokban élő kutyák 53 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Mivel a kutyák nem tudják maguk ellenőrizni a napi tápanyagbevitelt, így ez teljes mértékben a te felelősséged!

Hogy a te jószágod ne erősítse a túltáplált kutyák táborát, ügyelj arra, hogy mindig jó minőségű étellel tápláld kedvencedet, és abból se etesd túl! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a súlytöbblet nagyon káros: növeli az ízületi gyulladás, a szívbetegségek és a rák kockázatát is.

6.) Ehhez sosem túl öreg!

Idősödő kedvencedet is megilleti ugyanaz a figyelem, mint fiatalabb korában. Ugyanúgy kell vele játszani, sétálni, foglalkozni. Sőt új trükkök megtanulására is képes! Ellenben az alvási szokásai bizony megváltozhatnak, és korosodó kutyádnak több pihenésre lehet szüksége. Éppen ezért a fekhelyét helyezd a lakás nyugodt pontjára, hogy rendesen kipihenhesse magát.

7.) A séta legyen séta!

Kutyád nem elégszik meg azzal, hogy kiengeded az előkertbe vagy a hátsó udvarba, neki bizony igénye van a közös sétára is. A sétáltatás ugyanis közös tevékenység, amit az ebek nagyon élveznek.

8.) Nem rossz, csak unatkozik

A kutatások szerint a kutyák átlagos értelmi szintje egy kétéves gyerekével azonos. Ebből kiindulva könnyű elképzelni, mi történik, ha ezt a kis kópét huzamosabb ideig magára hagyod: elkezd unatkozni. Unalmában pedig “rosszalkodik” : ugat, megrág dolgokat, kiborítja a kukát, kikaparja a virágföldet… Ez tulajdonképpen egy jelzés neked: figyelj rám oda, foglalkozz velem!

9.) Ha idegenként közelítesz…

Amit a kutyád szívesen elmondana minden számára idegen, feléje közelítő embernek az az, hogy állj! A többség ugyanis nem jó módszerrel próbál barátkozni a kutyákkal. Ha elé guggol, felé nyúl, miközben mélyen a szemébe néz, az az állat számára nagyon fenyegető. Helyette inkább forduljon el, és hagyja, hogy az eb menjen oda ismerkedni hozzá.

10.) Lételemem a napirend és a következetesség

A kutyák nagyon ragaszkodnak a megszokott dolgokhoz. Éppen ezért fontos a napi rutin kialakítása, amihez gazdaként te is ragaszkodj. Az etetések, a séták időpontja legyenek tiszteletben tartva, és minden változtatást csak fokozatosan vezess be kedvenced életébe.

Ugyanígy legyél következetes a nevelés terén. Ha egyszer felengeded a kutyádat a kanapéra, sőt te hívod, máskor meg lezavarod, vagy akár le is szidod érte, azzal teljesen összezavarod. Legyenek szabályok, amiket te ugyanúgy tarts be, ahogy négylábúdtól megköveteled.

Amennyiben a kutyád viselkedésében észlelsz változást, légy résen! Könnyen lehet, hogy valamilyen probléma vagy egészségügyi gond áll a háttérben.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon