hirdetés

10 apró, ám igen fontos dolog, amit a kutyád szívesen elmondana neked: ha tehetné, biztosan megkérne rá

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 7 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a kutyád beszélni tudna… Biztosan sokszor gondoltál már arra, vajon milyen titkokat osztana meg veled kedvenced. Az alábbi 10 dolog valószínűleg köztük lenne.

hirdetés

Jó gazdi holtig tanul – ha szeretnél a legek legje lenni kutyatartóként, jól figyelj! Van ugyanis egy csomó apró, ám figyelemreméltó dolog, amit a kutyád szívesen elmondana neked. Vegyük sorra!

1.) Nem időhúzás

Biztosan ismerős a helyzet: reggel van, indulnod kellene a munkába, ám kedvenced hosszú percek óta köröz, tekereg, nem végzi el a dolgát. Ahelyett, hogy elveszítenéd a türelmed, gondolj arra, profi „műszerrel” van megáldva a kutyád. Egyes kutatások szerint az ebek ugyanis a Föld mágneses mezőjével összhangban kakilnak.

A tudósok arra jutottak, hogy az északi-dél tengelyt kedvelik, szemben a keleti-nyugati iránnyal, amit inkább kerülnek. Ha esetleg elkésnél, ezzel a tudományos magyarázattal lehet, hogy még a főnöködet is sikerül lenyűgöznöd. Amennyiben nem szeretnél kockáztatni, inkább menjetek ki előbb, akkor a kutyád is nyugton forgolódhat, és neked sem kell idegeskedned.

2.) A legkényelmesebb nyoszolya

Ahány kutya, annyi igény a kényelmes fekhelyet illetően. Lehet, hogy ami az egyik jószágnak maga a pihe-puha mennyország, abban a másik csak kínlódik.

Mielőtt ágyat vennél kedvencednek, érdemes megfigyelned, milyen pózban szeret aludni. Ha általában összegömbölyödik, akkor válassz magasabb, párnázottabb fekhelyet. Azoknak az ebeknek viszont, akik szeretnek hosszan elnyújtózni, a laposabb fazonúak a megfelelőek. Emellett sok kutya szereti, ha van egy kis plédje is, ami alá bekuckózhat.

3.) Sokféle farokcsóválás létezik

Tévhit, hogy az ide-oda járó farok egyenlő a boldogsággal! A farokcsóválás mikéntje határozza meg, mit szeretne vele üzenni a kutya. A laza, oldalirányú farokmozgás valóban örömről tanúskodik, ám a magasra tartott, mereven mozgó testrész feszültséget jelez. Mindig vegyük szemügyre a kutya teljes testbeszédét! A megfeszült izmok, a kitágult pupilla és a leszorított fülek szintén beszédesek.

4.) Imádom a kihívásokat!

Kedvenced, ha beszélni tudna, biztosan napjában többször is kérlelne, hogy tedd próbára a tudását, vajon megtalálja-e az eldugott labdát, vagy fel tudja-e kajtatni az összes elrejtett jutalomfalatot. A kutyák ugyanis imádják, ha kihívás elé állítják őket. Éppen ezért te is bátran feladatozz a kutyáddal, hadd érezze magát okosnak és ügyesnek.

5.) Kérlek, ne etess túl!

Megdöbbentő adat, hogy az Egyesült Államokban élő kutyák 53 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Mivel a kutyák nem tudják maguk ellenőrizni a napi tápanyagbevitelt, így ez teljes mértékben a te felelősséged!

Hogy a te jószágod ne erősítse a túltáplált kutyák táborát, ügyelj arra, hogy mindig jó minőségű étellel tápláld kedvencedet, és abból se etesd túl! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a súlytöbblet nagyon káros: növeli az ízületi gyulladás, a szívbetegségek és a rák kockázatát is.

6.) Ehhez sosem túl öreg!

Idősödő kedvencedet is megilleti ugyanaz a figyelem, mint fiatalabb korában. Ugyanúgy kell vele játszani, sétálni, foglalkozni. Sőt új trükkök megtanulására is képes! Ellenben az alvási szokásai bizony megváltozhatnak, és korosodó kutyádnak több pihenésre lehet szüksége. Éppen ezért a fekhelyét helyezd a lakás nyugodt pontjára, hogy rendesen kipihenhesse magát.

7.) A séta legyen séta!

Kutyád nem elégszik meg azzal, hogy kiengeded az előkertbe vagy a hátsó udvarba, neki bizony igénye van a közös sétára is. A sétáltatás ugyanis közös tevékenység, amit az ebek nagyon élveznek.

8.) Nem rossz, csak unatkozik

A kutatások szerint a kutyák átlagos értelmi szintje egy kétéves gyerekével azonos. Ebből kiindulva könnyű elképzelni, mi történik, ha ezt a kis kópét huzamosabb ideig magára hagyod: elkezd unatkozni. Unalmában pedig “rosszalkodik” : ugat, megrág dolgokat, kiborítja a kukát, kikaparja a virágföldet… Ez tulajdonképpen egy jelzés neked: figyelj rám oda, foglalkozz velem!

9.) Ha idegenként közelítesz…

Amit a kutyád szívesen elmondana minden számára idegen, feléje közelítő embernek az az, hogy állj! A többség ugyanis nem jó módszerrel próbál barátkozni a kutyákkal. Ha elé guggol, felé nyúl, miközben mélyen a szemébe néz, az az állat számára nagyon fenyegető. Helyette inkább forduljon el, és hagyja, hogy az eb menjen oda ismerkedni hozzá.

10.) Lételemem a napirend és a következetesség

A kutyák nagyon ragaszkodnak a megszokott dolgokhoz. Éppen ezért fontos a napi rutin kialakítása, amihez gazdaként te is ragaszkodj. Az etetések, a séták időpontja legyenek tiszteletben tartva, és minden változtatást csak fokozatosan vezess be kedvenced életébe.

Ugyanígy legyél következetes a nevelés terén. Ha egyszer felengeded a kutyádat a kanapéra, sőt te hívod, máskor meg lezavarod, vagy akár le is szidod érte, azzal teljesen összezavarod. Legyenek szabályok, amiket te ugyanúgy tarts be, ahogy négylábúdtól megköveteled.

Amennyiben a kutyád viselkedésében észlelsz változást, légy résen! Könnyen lehet, hogy valamilyen probléma vagy egészségügyi gond áll a háttérben.

10 dolog idős kutya ízületi gyulladás jó gazda gondossága kutya alvási szokásai kutya és gazda kutya ízületi gyulladás jelei kutya ízületi gyulladása kutya jelzések kutya kommunikáció kutya rák kutya szívbetegség jelei mozgásigény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!