hirdetés

A kutya és az ő belső iránytűje: így érzékeli a Föld mágneses mezőit és talál haza

Ferenczi Deborah

2021. november 23

Német tudósok kutatásaik során arra lettek figyelmesek, hogy a főemlősök, köztük a kutyák is a madarakhoz hasonlóan képesek érzékelni a Föld mágneses mezejét.

hirdetés

Ezt viszonylag sok állatfaj érzékeli és használja arra, hogy megfelelően tudjon tájékozódni. Azzal már az eddigiekben is tisztában volt a tudomány, hogy a madarak rendelkeznek ilyen képességgel, de kutatások igazolják, hogy a kutyák is képesek erre.

Mi is az mágneses mező és ez alapján, hogyan lehet tájékozódni?

Ahhoz, hogy megértsük, miként tudnak a mágneses tér alapján tájékozódni az állatok, nem árt tudni, mi is ez pontosan. Közel 3000 kilométerrel a Föld felszíne alatt, a bolygó külső magjában örvénylő vas olyan elektromosságot vezet, amely egyfajta mágneses teret hoz létre. Ez a mező a bolygó belsejétől egészen a Földet körülvevő térig terjed. Ez az, ami megvédi a világot a halálos napsugárzástól. De az elektromágneses energia áramlási iránya, valamint a keletkező védőburok erőssége attól függ, hogy a bolygó felszínén az érzékelő, vagyis jelen esetben a kutya hol tartózkodik. Tehát az állatok, akik a mágneses teret használják tájékozódásra, észlelik a térerősség és az áramlás különbségeit. Ezt az információt aztán arra használják, hogy kitalálják, hol vannak és hová menjenek.

Hogyan érzékelik az állatok a Föld mágneses mezejét?

Az állatok elsősorban a tájékozódáshoz használják ezt a képességüket. Először a költöző madaraknál figyelték meg, hogy belső iránytűjük összefügg a látórendszerükkel, és képesek érzékelni a mágneses vonalak elhajlását, aminek alapján be tudják határolni azt, hogy merre tartanak. Azért, hogy ezt érzékelni tudják, egy bizonyos kriptokróm molekulára van szükség, ami a szem retinájában található.

A frankfurti Max Planck Agykutató Intézet vizsgálata azt is kimutatta, hogy ez a molekula megtalálható az emlősökben is. Ennek alapján arra következtetnek, hogy az emlősöknek is lehet látórendszerhez kötött mágneses érzékelése. A vizsgálat alatt 90 emlősfaj retináját tesztelték, az eredmények alapján többek között a kutyákban, farkasokban. medvékben, rókákban és borzokban fedezték azt fel.

Az észak-déli tengely fontossága

A kutyák például bizonyítottan úgy keresnek maguknak pisilő vagy ürítőhelyet, hogy közben a Föld mágneses terét figyelembe veszik. Amikor messzire kóborolva akár több száz kilométerről is hazatalálnak, az ismerős illatok irányából tudják meghatározni, hogy merre lehet az otthonuk, ugyanakkor a mágneses mezők alapján is tájékozódnak. Egy kutatás a vadászkutyák esetében tesztelte, mikor melyiket választják. A szabadon eresztett kutyákra GPS nyomkövetőt szereltek, így pontosan látták a megtett útjukat. Az egyik csoport tagjai a saját szaguk alapján, ugyanazon az útvonalon találtak vissza, amelyen jöttek, míg a többiek a másik módszert alkalmazták. Ez utóbbi ebek egy körülbelül húsz méteres szakaszon, észak-déli irányba többször fel-le rohangáltak, míg útnak nem eredtek. Feltételezhető, hogy ennek a módszernek köszönhetően tájolták be magukat, és hamarabb találtak haza, mint a társaik. Ez az ösztönös tevékenység a vadászatban is segíti őket. A rókák például sokkal hatékonyabban tudják elkapni a prédájukat abban az esetben, ha a vadászat észak-déli tengelyen folyik. Tehát a mágneses mező egyfajta univerzális referenciakeretet, hatodik érzéket biztosít a kutyáknak.

(Képek: Getty Images Hungary)

iránytü kutya hazatalál kutya tájékozódik kutyakaki iránytű mágneses mező

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink