hirdetés

Kutyasétáltatás éjjel: így ügyelj mindkettőtök biztonságára!

Buzgó Csilla

2021. április 21

Ha csak este, vagy sötétedés után tudod megoldani a kutyasétáltatások egy részét, ez a cikk neked szól.

hirdetés

A kutyának nem probléma, ha sötétben sétáltok, ő ugyanis sokkal jobban lát ilyen körülmények között, mint az emberek. A tájékozódásra egyébként is igen nagyrészt az orrát, fülét használja, sőt, ha esetleg elkeveredne mellőled, a mágneses tér érzékelése által is visszatalálhat.

Hogy milyen napirend szerint oldod meg a sétákat, az természetesen tőled függ. A lényeg, hogy következetesen hasonló időpontokban vidd lemozgatni kedvencedet, mert a kutyák biológiailag igen erőteljesen függenek a berögzült, megszokott programoktól.

Így tedd biztonságossá az esti sétákat!

Egy 2019-es kutatás során megkérdezett nők 50%-a nyilatkozta azt, hogy nem érzi magát teljes biztonságban, ha sötétben egyedül kell sétálnia az utcán. Mivel egy igazán elvetemült bűnöző ellen egy kutya nem feltétlenül vethető be őrző-védőként (pláne, ha súlya alig éri el a másfél kilót), a gazdinak nem csak kedvence, önmaga védelméről is gondoskodnia kell.

Szerencsére számos praktikus termék áll már a kutyatulajdonosok rendelkezésére, melyek segítségével a legtöbb baleset megelőzhető, illetve az erőszakos bűncselekmények is jó eséllyel kivédhetőek.

Viselj fényvisszaverő ruházatot!

Csapadékos, ködös idő, illetve rossz minőségű, vagy nem létező közvilágítás esetén az autóvezetőknek sokszor nehéz észrevenniük az úttesten átkelni kívánó egyéneket. Ha nincs láthatósági kabátod vagy mellényed, elég egy kar- vagy bokapánt, de már az is sokat segít, ha van rajtad egy viszonylag nagy felületet elfoglaló fehér vagy más világos ruhadarab. Kutyád hámját vagy nyakörvét is igyekezz ezen elvek alapján megválasztani!

Szerezz be feltűnő kutyafelszerelést!

Ha kutyusod bírja a világító pórázt és a nyakörvet, ezek a legjobb eszközök, amiket bevethetsz annak érdekében, hogy minél hamarabb észrevehessenek titeket nem csak az autósok, hanem más kutyások is. Olcsó és okos megoldás továbbá egy csíptetős, vagy más módon felerősíthető LED lámpával felturbózni az eb felszerelését, ha nem akarsz estére külön villogó vagy foszforeszkáló pórázt vásárolni.

Hordj magadnál erős fényű zseblámpát!

Már kulcstartóra szerelhető, mini méretű darabokat is árulnak rengeteg helyen. Ezek a lámpák azért hasznosak, mert ha esetleg a kutya belelép valamibe, föleszik valamilyen gyanús dolgot, vagy bárminek utána kell nézned, jó, ha nem a telefonod töltöttségi szintjére kell támaszkodnod ahhoz, hogy érdemben világíthass.

Nem a gyávák eszköze a személyi riasztó!

Kritikus helyzetben jó szolgálatot tehet egy 1-2000 forintért beszerezhető miniriasztó, melynek hangereje típustól függően bőven 100 dB fölé rúg. Léteznek elem nélkül, sűrített levegővel működő modellek, valamint olyan termékek is, melyek fényjelzést is adnak.

Gyorstippek a balesetek elkerüléséért

Ha járda nem áll rendelkezésre, és az útpadka is keskeny, igyekezzetek forgalommal szemben haladni! Ilyenkor mindig fogd rövid pórázra a kutyát, ha flexi pórázt használsz, biztosítsd ki! A telefonod gyorsgombjaihoz rendeld hozzá a rendőrséget, a mentőket, illetve a helyi állatorvost, így vészhelyzet esetén nem kell agyalnod és keresgélned. Mindig mondd el vagy írd meg egy megbízható személynek, mikor hagyod el este a lakást, merre mész és hány órára kéne visszaérned! Kerüld a sötét parkokat, a veszélyesnek ítélt helyeket! Ha így sem érzed magad biztonságban, inkább megbízható társaságban mozdulj ki. Kellemes kései sétákat kívánunk nektek!

(Képek: Getty Images Hungary)

fényvisszaverő póráz kutya sétáltatása led nyakörv kutyáknak személyi riasztó világító nyakörv világító póráz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink