hirdetés

A kullancsok 7 kedvenc búvóhelye a kutyák testén

Hangai Lilla

2023. május 8 - Képek: Getty Images Hungary

A kullancsok kifejezetten nagy problémát jelentenek a kutyák számára, és ezáltal az emberek számára is. Sajnos minden évszakban, de a tavasz beköszöntével fokozottan, hiszen egyre több időt töltötök a szabadban. A kullancsok elleni védekezést komolyan kell venni, ugyanis ezek a kis élősködők számos halálos betegséget hordoznak.

hirdetés

A séták, kerti játék és kirándulások után csak pár percet vesz igénybe, hogy átnézd a kutyust (és aztán magadat is!), így nem lehet kifogás. Mutatjuk máris, hogy melyek azok a pontok, amit semmiképpen se szalassz el az átvizsgálás alkalmával, mert a legtöbb kullancs a kutya testének rejtett részein bújik meg.

Ám még mielőtt belevágnánk, nagyon fontos, hogy soha semmilyen kullancs elleni szert ne használj a kutyádon, míg nem egyeztettél az állatorvossal! Az eb életkora, fajtája és szokásai mind határoznak a megfelelő készítmény megtalálásában. És persze a nyugodt lelkiismeretünk érdekében azt is jelezzük, hogy ne használj kutyáknak szánt szereket cicákon és fordítva sem. Az állat életébe kerülhet!

Így kezdj hozzá

Mi azt javasoljuk, hogy a séta alkalmával többször is nyugodtan simítsd végig a kutya szőrét. Ez főleg a rövid szőrű ebeknél működik, de tapasztalatunk szerint a felmászó kullancsokat nagyon könnyen le lehet így seperni, amikor még csak a megfelelő helyet keresik a táplálkozáshoz.

Ha hazaértetek, akkor is érdemes először csak végig simítani a blöki egész testét, hogy észlelsz-e kis dudort bárhol. Ha találsz kullancsot és van hozzá csipeszed vagy speciális kullancseltávolító kampód, nem kell elvinni négylábú barátodat az állatorvoshoz. Ha azonban bizonytalan vagy, vagy még sosem csináltál ilyet, nyugodtan kérhetsz egy időpontot. De arra figyelj, hogy a kullancs esetében az első 24 óra a kritikus, mivel a fertőzések általában akkor alakulnak ki, ha az élősködő 24-48 órán át táplálkozott a kutyából.

A következőkben mutatjuk a kullancs kedvenc búvóhelyeit.

Szemhéj

Sok kullancs észrevétlen marad a szemhéjak közelében, mert összetévesztik őket a szemváladékkal vagy apró szöszökkel. Sajnos, mire sok gazdi rájön, hogy kullancs van a kutya szemhéján, a bestia már jó ideje oda van tapadva.

Fej és fülek

A kutyák kíváncsi lények, mindenbe beleütik fitos kis nózijukat, így nem ritka, hogy a kullancsok a fejen vagy a füleknél tapadnak rá az ebre. A sok rés és rejtett búvóhely miatt a fülek különösen remek terepet szolgáltatnak az éhes élősködőknek. Az ellenőrzésekor ügyelj a fülek külső oldalára és a fülkagylóra is. Ha kedvenced rázza a fejét és vakarja a fülét, az biztos jele annak, hogy érdemes vetni rá egy pillantást.

Mancsok

Gyakori jelenség, hogy az ujjak vagy a talppárnák közé tapadnak, mivel biztonságos, nehezen hozzáférhető, jól elrejtett helyen táplálkozhatnak így. Ha a blöki nyalogatja vagy rágja a mancsait, akkor mindenképpen van ott valami, ami zavarja őt.

A végtagok hajlataiban

A kullancsok másik gyakori megtapadási helye a végtagok hajlataiban van. Itt sötét, nedves helyen vannak, szinte lehetetlen észrevenni őket, hacsak nem célirányosan kutatunk utánuk.

A nyakörv alatt

Sok kutyáról ritkán veszik le a nyakörvet és ezzel nincs is semmi baj alapvetően. A kullancsok azonban megtapadhatnak a nyakörv alatt és ezzel szinte teljesen észrevétlenné is válnak addig, míg nem lesznek olyan nagyok, hogy láthatóvá váljanak. Fontos, hogy a séta után vedd le a nyakörvet, és alatta is nézd meg, van-e illetéktelen behatoló.

Farok

A kullancsok szeretik a sötét, nedves helyeket, így a farok alsó része nagyszerű otthont biztosít számukra. Mivel a legtöbb gazdi nem ellenőrzi rendszeresen a kutya farkának alsó részét, különösen a tövénél, a kullancs sokáig észrevétlen maradhat ott. Ha négylábú barátodnak vastag a bundája, egy fésű segítségével érdemes alaposan átvizsgálni ezt a területet.

Ágyék

Picit kellemetlennek érezheti a gazdi, így hajlamos lehet megfeledkezni erről a területről. Ez azonban nagy hiba, ugyanis egy másik sötét, nedves terület az, ahol előszeretettel tapadnak meg a kullancsok.

Anaplazmózis babézia babéziózis erdei séta felelős állattartás felelős gazdi jó gazdi kirándulás kirándulás kutyával kullancs kullancs ellen kullancs eltávolítás kutya kullancs kutya sétáltatása kutyatár Lyme-kór nyári veszélyek tavaszi veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!