hirdetés

5 módszer a kullancsok ellen – Tornóczky Anita tanácsai

Tornóczky Anita

2023. május 10 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák és a kullancsok kapcsolata veszélyes lehet, mivel a kullancsok által terjesztett betegségek végzetesek is lehetnek. Azonban számos hatékony megoldás áll rendelkezésre a kullancsok elleni védelemre, figyeljünk erre egész évben.

hirdetés

Mint minden állat, a kutyák is ki vannak szolgáltatva a kullancsoknak és más parazitáknak. A kullancsok apró, vérszívó pókszerű lények, amelyek különféle betegségeket képesek átadni mind az embernek, mind az állatoknak. Ebben a cikkben megismerjük az általuk átadott betegségeket, és azt, hogy hogyan védheti meg kedvenc bundás barátját a kullancsoktól. A védekezés egész évben fontos, de most, a jó idő beköszönttével különösen.

A kullancsok különféle betegségeket képesek átadni a kutyáknak, néhányuk pedig halálos is lehet. A leggyakoribb kullancsok által átadott betegségek a következők:

1. Lyme-kór:

Ez a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza, amelyet a fekete lábú kullancs ad át. A tünetek közé tartozik a láz, az ízületi fájdalom és a letargia. Ha nem kezelik, vesekárosodást és halált okozhat.

2. Rocky Mountain spotted fever:

Ez a Rickettsia rickettsii nevű baktérium által okozott betegség, amelyet az amerikai kullancs, a barna kullancs és a Rocky Mountain fa kullancs ad át. A tünetek közé tartozik a láz, a letargia és az étvágytalanság. Ha nem kezelik, szervi elégtelenséget és halált okozhat.

3. Anaplazmózis:

Ez az Anaplasma phagocytophilum nevű baktérium okozza, amelyet a fekete lábú kullancs és a nyugati fekete lábú kullancs ad át. A tünetek közé tartozik a láz, a letargia és az ízületi fájdalom. Ha nem kezelik, szervi elégtelenséget és halált okozhat.

A bulldogoknak különösen sok egészségügyi problémával kell megküzdeniük.

4. Babesiosis:

Ez a Babesia canis nevű protozoa parazita által okozott betegség, amelyet a barna kullancs ad át. A tünetek közé tartozik a láz, az anémia és a letargia. Ha nem kezelik, szervi elégtelenséget és halált okozhat.

5. Ehrlichiosis:

Ez az Ehrlichia canis nevű baktérium okozta betegség, amelyet a kék kullancs és a barna kullancs ad át. A tünetek közé tartozik a láz, az étvágytalanság és az ízületi fájdalom. Ha nem kezelik, szervi elégtelenséget és halált okozhat.

Az alábbiakban néhány hatékony módszert mutatunk be, amelyekkel megvédheti kutyáját a kullancsoktól:

1. Kullancsriasztó nyakörv:

A kullancsriasztó nyakörv hatékony megoldás lehet a kullancsok elleni védelemre. A nyakörvök általában két-három hónapig hatékonyak, de vannak olyanok is, amelyek hatékonysága akár nyolc hónapig is eltarthat.

2. Kullancsriasztó spot-on:

A kullancsriasztó spot-on használata szintén nagyszerű módja annak, hogy megóvja kutyáját a kullancsoktól. A cseppeket a kutyák nyakbőrére kell csepegtetni, és az hatékonyan távol tartja a kullancsokat 3-4 hétig.

3. Kullancs elleni tabletta:

Az állatorvos által adott kullancs/bolha elleni tabletta hatékony megoldás lehet a kutyák védelmére. A tabletta egy vagy három hónapig segít megelőzni a kullancsok által terjesztett betegségeket.

4. Ultrahangos kullancsriasztó:

1,5m-es távolságban távol tartja a vérszívókat, de “csak” 90%-os hatékonyságú.

5. Rendszeres ellenőrzés:

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze kutyáját. Ez különösen fontos, ha erdőben, mezőn sétáló kutyája van, mivel a kullancsok könnyen rákerülhetnek a bundájukra. Azonnal távolítsa el a kullancsot, ha talál.

Anaplazmózis babézia babéziózis beteg kutya betegség kullancs kullancs ellen kutya kullancs Lyme-kór

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink