hirdetés

Anaplazmózis kutyákban: ezért fontos a kullancsok elleni küzdelem

Ferenczi Deborah

2022. március 10 - Képek: Getty Images Hungary

Az anaplazmózis egy kullancsok által terjesztett betegség, amelyet az Anaplasma phagocytophilum baktérium okoz. A szarvaskullancs, a nyugati feketelábú kullancs és a barna kullancs terjeszti.

hirdetés

Az anaplazmózis gyakoribb formája gyakran sántaságot, ízületi fájdalmat, lázat, letargiát és étvágytalanságot okoz. Amennyiben ezeket tapasztalod kedvenceden, feltétlenül fordulj állatorvoshoz.

Melyek az anaplazmózis jelei?

A legtöbb fertőzött kutya tünetei 1-7 napig tartanak, de előfordulhat, hogy csak nagyon enyhén jelentkeznek. A kevésbé gyakori szimptómák közé tartozik a hányás, hasmenés, köhögés és légzési nehézség. Ritkán neurológiai tünetekről, például görcsrohamokról számolnak be. De a fertőzés leggyakrabban sántaságot, ízületi fájdalmat, lázat, levertséget és étvágytalanságot okoz. Az anaplazmózisban szenvedő kutyák gyakran ugyanazokat a tüneteket mutatják, mint a Lyme-kórral küzdők, hiszen a mindkét kórokozóval való fertőzés viszonylag gyakori. Mind a Lyme-kór, mind az anaplazmózis általában ugyanazon a földrajzi helyen fordul elő, és ugyanazon kullancsfajok terjesztik.

Hogyan diagnosztizálható és kezelhető az anaplazmózis?

Számos vizsgálat áll rendelkezésre a fertőzés diagnosztizálására, az állatorvosi rendelőben egy speciális tesztkészlet is elérhető. Kezelése pedig megegyezik más, kullancs által terjesztett fertőzésekkel, beleértve az ehrlichiózist és a Lyme-kórt. Sok fertőzött kutyát 2-4 hétig kezelnek antibiotikummal. Az esetek többségében a tünetek gyorsan javulnak. Az állatok a terápia megkezdése után 24-48 órával gyakran jelentős javulást mutatnak. Bár a legtöbb kutya klinikai állapota javul, nehéz lehet megállapítani azt, hogy fertőzött-e még vagy sem. Ha az eb immunrendszere leállítja az antitestek termelését a fertőzés ellen, ez azt jelezheti, hogy a kórokozó kiürült a szervezetből. Amíg kimutatható az antitest termelés, addig kezelni kell az állatot, ez azonban nem jelenti azt, hogy a fertőzés aktív maradt.

Mi a teendő, ha a kutyám tesztje pozitív, de nem beteg?

Azok a kutyák, akik olyan területekről származnak, ahol gyakori az anaplazmózis vagy a Lyme-kór, gyakran pozitív antitest-vizsgálati eredményt adnak. Antitestek anélkül is jelen lehetnek, hogy az eb klinikai betegségre utaló jeleket mutatna, sőt vannak olyan kutyák is ,akik folyamatosan hordozzák ezt a betegséget. A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy a kutyák anaplazmózisa egy akut betegség, amely egy-két héttel a kullancscsípés által okozott fertőzés után jelentkezik. A krónikus fertőzés nem áll közvetlenül összefüggésben a klinikai betegséggel, és nem alakítottak ki olyan terápiás rendet, amely hatékonyan megtisztítja a szervezetet a fertőzéstől. Így a tünetmentes és klinikailag egészséges, pozitív teszttel rendelkező állatok kezelése megkérdőjelezhető, sőt jelenleg nem javasolt.

Elkaphatom az anaplazmózist a kutyámtól?

A baktérium képes megfertőzni embereket. Ugyanakkor az állatokról emberre vagy állatról állatra történő közvetlen átvitel nagyon valószínűtlen, ilyen esetet nem is dokumentáltak. Ha egy kutyánál anaplazmózist diagnosztizálnak, szigorú kullancsvédelmi intézkedéseket kell tenni, mivel ez azt jelzi, hogy a környezetben fertőzött kullancsok vannak, amelyek továbbadhatják a betegséget emberre. Ugyanakkor egymás megfertőzése nem valószínű.

Anaplazmózis beteg a kutya betegség tünetei kullancs kutya kullancs kutyatár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink