hirdetés

A rettegett vérszívó vendégek: honnan ismerheted fel a bolhákat?

László Enikő

2021. május 4

Rendkívül nehéz megszabadulni a bolháktól, ha azok már befészkeltek a kutya bundájába vagy az otthonunkba. Fontos, hogy korán felismerd, kedvenced miért vakarózik.

hirdetés

A legtöbb kutyatulajdonos találkozott már az apró, pattogó, fekete hívatlan vendégekkel. Sokszor annak ellenére is megjelennek, hogy az ebet bolhairtó cseppekkel vagy nyakörvvel védik. Hiszen a petéket akár cipőd talpán is beviheted otthonodba. A megelőzés rendkívül fontos, ugyanis a kicsi élősködők nagyon ártalmasak és bosszantóak a négylábúak és gazdáik számára egyaránt. Emellett egész évben jelen vannak, ezért mindig résen kell lenni.

Bolha egy kutya bundáján.

Vakarózás

Az egyik legalapvetőbb jele a bolháknak, ha a kutya feltűnően sokat vakarózik. Ez több mindenre utalhat, de az emberek leggyakrabban rögtön a bolhára gyanakodnak. Az eb viszkethet allergia és bőrbetegségek miatt is, ezért fontos, hogy alaposan átvizsgáld szőrét és bőrét. Így könnyen felismered, milyen problémával állsz szemben. A vakarózás által sérülhet kutyád felső hámrétege, ami a baktériumok, fertőzések melegágya.

Apró fekete pöttyök

Ha kedvenced bundáját vizsgálod, és apró, fekete pöttyöket fedezel fel, az sok esetben bolhaürülék vagy maga az élősködő. A faroktőre, a belső combok területére és a hasra fordíts kiemelt figyelmet, leggyakrabban ott bújnak meg a hívatlan vendégek. Érdemes sűrű fésűvel dolgozni, amibe könnyen beleakadnak. Időigényes, hosszú folyamat ez, de rendkívül fontos, hogy alaposan átvizsgáld kedvenced minden porcikáját, hiszen a bolhák mindenütt elszaporodhatnak. Ezzel a módszerrel nem feltétlen lehet száz százalékban megszüntetni a problémát, de nagy mértékben csökkentheted az állományt.

Bolhák egy kutyán.

Allergiás dermatitisz

Az allergiás dermatitisz a bolhák által előidézett, gyakori betegség. Onnan lehet felismerni, hogy a csípés helye bepirosodik és megduzzad. Előfordulhat, hogy a faroktőnél, a belső comboknál és a hason a szőr hullani kezd. Az allergiás reakciót a bolha nyálában lévő fehérjék váltják ki, amikor azok bekerülnek a kutya szervezetébe a vérszívás során. Nem minden eb allergiás a bolhákra, de igen soknál előfordul. Ezáltal pedig még többet vakaróznak és még nagyobb az esély arra, hogy annak helye elfertőződik.

Fontos a megelőzés

A kellemetlen élősködők akár az emberre is veszélyesek (megcsíphetnek, de nem élhetnek rajtunk), és több betegséget is terjesztenek. Ezért nagyon fontos a megelőzés. A piacon többféle termék is kapható, ami segít elriasztani a hívatlan vendégeket. Fontos, hogy alaposan olvasd el a leírást, hogy tudd, meddig hatásos és hogyan kell pontosan használni. Emellett célszerű olyan terméket alkalmazni, ami megelőzi és nem csak akkor riasztja el a bolhákat, amikor azok már kutyádban vannak.

A bolha elleni cseppet a nyak tájékán kell alkalmazni.

A bolhairtó sampon például nem alkalmas megelőzésre, csak akkor használandó, amikor már jelen van a probléma. A bolhairtó permet szinte azonnal elpusztítja az állat bundájában megtelepedő vendégeket, de megelőzésre ez sem alkalmas. Fontos, hogy semmiképp se a háztartásban használható sprét fújd kedvencedre, hanem olyat, ami kifejezetten kutyákon alkalmazható!

Bolhák elleni megelőző készítmények:

  • nyakörv,
  • spot on cseppek,
  • rágótabletta

Mit tehetsz, ha elszaporodtak?

A bolhákat kiirtani igencsak kínkeserves dolog. Lehet, hogy a különböző készítmények, samponok, permetek azonnal megölik az élősködőket, de a petéiket nem pusztítják el. Így azok kikelnek, és kezdődik minden elölről. A folyamat hosszú, de nem szabad feladni, hiszen a bolhák akár az egész lakásban elszaporodhatnak. Ebben az időszakban rendszeresen, naponta többször fésüld át kedvencedet, és távolítsd el belőle a vérszívókat. Fekhelyét, takaróját, minden tárgyat, amivel érintkezik mosd ki magas hőfokon. A különböző permetek is nagyon hasznosak lehetnek. Porszívózz ki mindent, főleg azokat a helyeket alaposan, ahol kutyád fekszik. De a bútorok alatti területekre, szőnyegekre és a szobák sarkaira is fordíts kiemelt figyelmet. A porzsákot pedig dobd ki, hiszen abban is megtelepedhetnek az élősködők.

(Képek: Getty Images Hungary)

allergia allergiás dermatitisz bolha élősködők kutyatár megelőzés vakarózás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink