hirdetés

Ettől a kevésbé ismert féregtől is védened kell a kutyádat: mutatjuk, hogyan

Szénási Szimonetta

2024. április 15 - Képek: Getty Images Hungary

Számos parazita veszélyezteti kedvencedet, és vannak köztük olyanok, amelyekről kevesebb szó esik. Az egyik ilyen a bőrféreg.

hirdetés

A szívférgesség mellett a bőrférgességért is egy élősködő fonálféreg, a Dirofilariának nevezett parazita felelős, amelynek több faja létezik. Ezek közül a Dirofilaria repens az, amely emberben és állatban is a bőrférgesség okozója – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatója.

A szívférgesség mellett a bőrférgességet is szúnyogok terjesztik

Kedvencedet kell féltened

A szakemberek hozzáteszik, hogy hazánkban az emberi megbetegedések száma nagyon alacsony; az Országos Közegészségügyi Intézet Parazitológiai Osztályán évente átlagosan 6 esetet diagnosztizálnak. Ennek oka, hogy a humán szervezet a féreg számára tökéletlen (szakszóval paratenikus) gazda, tehát nem képes nagy távolságokat megtenni. Éppúgy, mint a szívférgesség esetében.

A fertőzést a szívférgességhez hasonlóan szúnyogok terjesztik. Embereknél a nem megfelelő környezet miatt a férgek általában a behatolás (csípés) helyétől nem messze okoznak elváltozásokat, általában csak egy kisebb-nagyobb csomó formájában. Ebben a féreg egy még nem ivarérett példánya található, amely zömmel gyorsan elpusztul. A testen bárhol előfordulhat, de leggyakrabban a felsőtesten (fej, szem, nyak, felső végtagok, mellkas) jelenik meg ilyen elváltozás, amit műtéti úton tudnak eltávolítani. Mivel embereknél a parazita lárvája nem kerül be a véráramba, így emberről emberre nem terjedhet a betegség. (Tehát a szúnyog vérszívás útján nem tudja átvinni a fertőzött személyről.) Mint az Országos Epidemiológiai Központ is hangsúlyozza, a humán megbetegedés alkalomszerű, így nem indokolt pánikba esned miatta.

Más a helyzet azonban házi kedvenceink esetében. Mind a macskák, mind a kutyák lehetnek gazdatestek, rájuk már sokkal jobban oda kell figyelned.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Az elsődleges hordozók a kutyák

Az élősködő elsődleges hordozói a kutyák, akik szervezetében a féreglárvák bejutnak a vérbe, majd képesek teljesen kifejlődni. Ez azt jelenti, hogy a nőstények 10-17 centiméter, míg a hímek 5-7 centiméter hosszúra nőnek; a bőrféreg átmérője körülbelül fél centi. Élettartamuk hosszú, akár 8 évig is az állatban élősködnek. Elevenszülő férgek, mikroszkopikus lárváik (mikrofilária) a nyirokkeringésbe és a perifériás vérkeringésbe ürülnek, ahol hónapokig életképesek. Ezeket szívja fel a szúnyog (mint köztes gazda, avagy vektor), majd annak testében alakul ki a fertőzőképes lárva. Ez vérszívás útján vándorol új gazdatestbe, akár emberbe, akár állatba.

A sűrű vakarózás is lehet tünet

A dirofilariosis tünetei

Kutyákban a csomók helyén a bőr sokszor nem mutat elváltozást, de előfordulhat bőrgyulladás, viszketés, szőrhullás, daganathoz hasonló csomók, esetenként pedig tályog is kialakulhat. Mivel a férgek többnyire a bőr alatti szövetekben vándorolnak, így testszerte megjelenhetnek csomók. Emellett az úgynevezett savóshártyákon (mell-, hashártya stb.) szeretnek megtelepedni.

Mivel négylábú társaink esetében a fertőzés hazánkban gyakori, így gazdaként figyelmet kell fordítanod a szűrésre, illetve a megelőzésre vagy a kezelésre. A szűrést vérből végzik, és ha a teszt eredménye pozitív, úgy szükség van egy kiegészítő vizsgálatra is, hogy eldöntsék, szív- vagy bőrférgességgel állnak-e szemben. (Mivel a bőr- és a szívféreg mikrofiláriája nagyon hasonló.)

Az élősködők ellen egész évben kell védekezni

A bőrférgesség megelőzésére, valamint kezelésére is elérhetők különféle készítmények: állapottól függően gyógyszerek és spot on, azaz cseppentős szerek is. Ezekről az állatorvosod tud bővebb tájékoztatást adni.

Mivel ahogy nő a kutyák fertőzöttsége, úgy emelkedhet az embereké is, így fontos, hogy mindent megtegyél kedvenced védelmében! Hangsúlyozzuk, hogy a bőrférgesség (ahogy a szívférgesség sem) terjed érintés útján, kizárólag fertőzött szúnyog által juthat be a szervezetedbe. Emiatt felesleges rettegned az esetlegesen fertőzött kutyádtól. Helyette igyekezz az évenkénti legalább két szűréssel, valamint a megelőző szerek használatával megvédeni, érintettség esetén pedig mihamarabb kikúrálni az állatot.

A már sokat emlegetett szívférgesség sem játék, tekintve, hogy a kezelés nélküli, vagy már kései stádiumban diagnosztizált állapot halálos. Ebben a cikkünkben mindent megtudhatsz erről a szintén egyre több kutyát érintő parazitafertőzésről, beleértve a megelőzést is.

bőrféreg bőrférgesség élősködők megelőzés parazita szívféreg szívférgesség szűrővizsgálat vakarózás viszketés zoonózis

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink