hirdetés

Honnan ismerheted fel a tetveket kutyádon? A megritkult szőr és a harapdálás utalhat jelenlétükre

László Enikő

2022. március 24

Sokan nem gondolnák, de a kutyák is lehetnek tetvesek. Az apró élősködők vérszegénységet okozhatnak, és akár veszélyes férgek gazdatestei is lehetnek.

hirdetés

Ha a kutya vakarózik, harapdálja magát, sokan elsősorban bolhákra vagy bőrbetegségre gyanakodnak. Ritkán, de az is előfordulhat, hogy az állat tetves. A vérszívó tetvek nevükből adódóan vérrel, a szőrtetvek az elhalt bőrrel, hámsejtekkel táplálkoznak. Mindkettő jelenléte viszketéssel, vakarózással jár és rendkívül kellemetlen az eb számára. A rossz tartási körülmények mellett a kora tavaszi, nyári időszak is kedvez az élősködőnek.

Kikre veszélyesek leginkább?

A rossz egészségi állapotú, nem megfelelő étrenden élő, gyenge immunrendszerű kutyák vannak elsősorban kitéve a tetvek okozta veszélyeknek. Olyan helyen is gyakrabban ütik fel a fejüket, ahol az ebek szoros kontaktusban vannak egymással. Ilyenek például a menhelyek vagy akár a tenyészetek. Míg előbbi esetében a korábbi rossz tartási körülmények okozta gyenge immunrendszer, a tenyészetek esetében az anyaállatról az újszülöttekre való terjedés okozza a legnagyobb gondot. A felelős tenyészetekben azonban igen ritka a tetvesség, leginkább szaporítótelepeken tartott kölyköknél fordul elő, ami a nem megfelelő körülményekre vezethető vissza.

A fertőzött anyakutya ugyanis a közvetlen érintkezés során átadja kölykeinek a tetveket. Ezen kívül azonos ápolásra használt eszközök (kefék, fésűk) révén is terjedhet az élősködő. A kölykökön és az idős állatokon gyorsan elszaporodnak a tetvek, így rájuk fokozott figyelmet kell fordítani.

Hogyan ismerheted fel?

A tetvek a 1-2 mm-esek, laposak, igen lassan mozognak, mivel lábaik rövidek. Végtagjaik végén kampószerű karom található, színük sárgásbarna. Szabad szemmel is láthatóak, de a petéket, azaz a serkéket érdemes nagyítóval keresni az állat bundájában. Leginkább a fejen, füleken, hónaljban, lágyékon és a háton találhatók meg.

Tetvek közelről.

A kutyák szőrtetvességét a Trichodectes canis nevű egy-másfél mm hosszúságú, szárnyatlan, lapos testű rovar okozza. Az élősködő hámtörmelékkel, bőrmirigyek váladékával táplálkozik. A vérszívó tetvek (Ninoghnatus piliferus) feje valamivel keskenyebb toruknál, a fej csúcsán található szájszervük pedig alkalmas a vérszívásra. A kutyák tetvei fajspecifikusak, tehát emberre nem jelentenek veszélyt. Azonban ezek az élősködők akár galandférgek köztigazdái is lehetnek, esetleg vérszegénységet is okozhatnak, ezért minél hamarabb törekedni kell kiirtásukra.

Milyen tünetekre figyelj?

A tetvek táplálkozásuk, mászkálásuk során irritálják a kutyákat, ürülékükkel pedig viszketést is okoznak. Ezért az egyik legszembetűnőbb jele felbukkanásuknak, ha kedvenced sokat vakarózik, harapdálja magát. Ennek következtében pedig a bőr el is fertőződhet, gyulladás és ezzel egyetemben kopasz foltok is kialakulhatnak az állat testén. Ha kedvenced vakarózik, mindenképp át kell vizsgálni bőrét, szőrét. A tetvek jelenléte egyértelmű. Ha apró ízeltlábúakat látsz kutyád bőrén, szőrén, és azok nem pattognak, mint a bolhák, akkor valószínűleg tetűvel állsz szemben.

Hogyan szabadulhatsz meg tőlük?

A kutyák esetében éppúgy nehéz megszabadulni a tetvektől, mint az embereknél. Megoldás lehet a szőr teljes leborotválása, bár ez igen drasztikus módszer. A boltokban lehet kapni különböző, kifejezetten kutyák számára készített tetűirtó szereket, samponokat. Ezek végeznek az élősködőkkel, de általában a serkéket nem tüntetik el. Sűrű fogú fésűvel érdemes minél gyakrabban átfésülni kedvencedet, különös figyelmet fordítva a fejre, hajlatokra, a hátra és a faroktőre. Ez ugyanis a tetvek kedvenc helye. A felbukkanó ürüléket, serkéket pedig mindenképp távolítsd el az eb bőréről, szőréről.

(Képek: Getty Images Hungary)

élősködők kutya tetves tetű tetvek vakarózás viszketés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink