hirdetés

Kullancs és bolha a mínuszokban? Igen, ráadásul elmondjuk, miért veszélyesek

Buzgó Csilla

2020. december 9

Bár hihetetlennek tűnhet, egyes külső élősködők még a zimankó idején sem hagyják nyugodni kedvencedet. S mint tudjuk, egyetlen kullancs is elegendő a súlyos betegség átadásához.

hirdetés

Egy 2010-es kutatás kimutatta, hogy egyes kullancsfajok képesek a szervezetükben olyan glikoproteinek előállítására, melyek megvédik őket fagyos környezetben is. Tehát kijelenthetjük, hogy ezek az életünket keserítő paraziták egyre nehezebben elpusztíthatóak. Még a 0 fok alatti hőmérséklet sem garantálja egész télen át tartó visszavonulásukat.

Ugyanígy áttelelhetnek a bolhák is: nem csak az enyhe telek kedveznek nekik, gazdaállatok testén még a szabadban is vígan eléldegélnek, valamint terjeszkednek is, ha megtehetik. Egy kifejlett kutyabolha akár 30-50 cm-t is képes szökkenni, ez emberi teljesítményben mérve olyan, mintha egy atléta 200 métereset ugrana.

Hogyan fertőződhet meg a kutya télen is az élősködőkkel?

Bolhák

A világon élő kb. 2000 bolhafaj közül nagyjából 50 található meg a Kárpát-medencében. Nem csak az állatokra, az emberekre is veszélyesek. Különböző betegségeket terjesztenek (ilyen volt például a pestis), illetve súlyos allergiás reakciót okoznak gazdájuknak nyáluk és anyagcsere-termékeik által. A sok vakarózás folytán létrejött hámsérülések ráadásul melegágyat biztosítanak a másodlagos bakteriális fertőzéseknek, melyek lokális bőrgyulladásban nyilvánulnak meg.

Az sem segít, hogy ezek a kis vérszívók rendkívül szaporák: egy felnőtt bolha 11 napon keresztül naponta körülbelül 20-50 petét képes lerakni. Ezek a tojások, a bábok, illetve a kifejlett példányok is túlélhetik a fagyos hónapokat kutyaházakban, vadállatok odúiban, gazdaállatokon vagy a lakásban. Így tavaszra a teljes bolhapopuláció mérete nagyjából megközelíti a telet megelőző állapotot.

Sajnos sokszor a normál takarítás nem elég, mert a bolhák a kisebb repedésekben, a szőnyegben, a bútorok szöveteiben, de akár a porszívó porzsákjában is életben maradhatnak. Ezért fontos, hogy ha biztos vagy abban, hogy bolhafertőzés áldozatává vált az otthonod, speciális, erre a célra árusított termékeket használj. A porszívó porzsákját pedig takarítás után cseréld ki!

A kutyust az állatorvos által javasolt készítmények segítségével szabadítsd meg az élősködőktől, illetve biztosítsd számára az egész éves védelmet spot on termékekkel vagy bolhanyakörvvel!

Kullancsok

A kullancsok a pókszabásúak osztályába tartozó ektoparaziták, azaz külső élősködők. Magyarországon hozzávetőleg 20-25 fajuk él és garázdálkodik. A fejlődés összes szakaszában vérre van szükségük a növekedéshez. Bár a mérsékelt égövön tavasztól őszig a legaktívabbak, a hosszú fagyokat is képesek túlélni. Amint 0 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, újra nekilátnak „áldásos tevékenységüknek”.

Igen kevés természetes ellenségük van. Köztük egy ember által szinte teljesen kipusztított fürkészdarázs-faj, az Ixodiphagus hookeri, melynek nősténye a kullancs testébe petézik. A kikelt darázslárva ezután belülről falja fel a kullancsot. Manapság sajnos tenyészteni kénytelenek ezeket a rovarokat, annyira megritkította őket az ember a túlzott vegyszerhasználattal.

A kullancsok számos betegség gazdái lehetnek, az ő számlájukra írható a babéziózis, a Lyme-kór, az anaplazmózis és az ehrlichiózis terjedése. Ahogy a bolhák esetében, úgy a kullancsok ellen is szintén egész évben szükséges védekezni az állatorvos által ajánlott készítményekkel.

(Képek: Getty Images Hungary)

bolha bolha télen kullancs kullancs télen téli veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink