hirdetés

3 nyomós ok, miért ne aludj együtt a kutyáddal: állatorvos figyelmeztet a legnagyobb hibákra

Szénási Szimonetta

2023. október 9 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan szeretnek együtt aludni kedvencükkel, ám ennek több egészségügyi kockázata van. Dr. Balatonyi Lilla állatorvos azonban rámutat, hogy ezekért a veszélyforrásokért főképp a gazda a felelős.

hirdetés

Összebújni békésen szuszogó négylábúddal mennyei érzés, pláne, ha odakint már hidegebbre fordult az idő. Sok olvasónk vallotta már be hasonló témájú cikkeink alatt, hogy bizony ők is együtt szoktak durmolni. Ám egy nemrégiben készült tanulmány szerint ez nem feltétlenül helyes. A kutatók több kockázatot is felsorolnak a kutyával alvás kapcsán, amikről dr. Balatonyi Lilla állatorvost, a DOGZ konferencia leendő előadóját kérdeztük.

Dr. Balatonyi Lilla felhívta a figyelmet, mikre kell ügyelniük a kutyatartóknak.

Kislétszámú minta, sok hiányzó információ

Mielőtt tovább mennénk, fontos leszögezni a szóban forgó kutatás problémáit, amire maguk a szerzők, valamint dr. Balatonyi Lilla is felhívta a figyelmet. Egyrészt a vizsgálatban kevés állattartó vett részt, és az ő egészségügyi állapotuk sem ismert. Így nem tudni, küzdöttek-e bármilyen betegséggel, vagy volt-e bármilyen olyan tényező – gyógykezelés, terhesség, alacsony-magas életkor, stb. –, ami befolyásolta a fizikai reakciókat. Másrészt a felmerülő problémák többsége a tájékozatlansággal és a nem megfelelő tartási körülményekkel függ össze. Plusz sok felmerült kockázat csak speciális helyzetekben, például nyersetetés esetén merülhet fel. Nézzük tehát, mik az ellenérvek az együttalvással szemben, s miként védekezhetsz a kiváltó okok ellen!

1.) Allergia, asztma

A kutya lehulló szőre allergiás reakciót válthat ki, továbbá az apróbb szálak légzési problémákhoz, esetenként asztmatikus tünetekhez – mint köhögés, sípoló légzés, mellkasi szorítás és légszomj – vagy asztmához is vezethetnek. Az allergiás tünetek bőrpanaszokban, csalánkiütésben is megnyilvánulhatnak. Fontos tudni, hogy az allergia bármikor kialakulhat az életed során, így az nem feltétlenül megnyugtató tény, hogy eddig nem volt problémád a szőr miatt.

Ez az egyetlen megállapítás, amellyel nem lehet vitatkozni, hiszen az allergia a szervezet egyéni érzékenységétől függ. Ám sokat javíthatsz a helyzeten, ha fajtájának megfelelő rendszerességgel átfésülöd kedvenced bundáját, és gyakrabban porszívózol. Ezzel minimalizálhatod a szabadon szálló, bútorokon megtapadó szőr jelenlétét.

2.) Bolhák, kullancsok, bélférgek

Amennyiben az ágyadba vackoló kutya bolhás, úgy a kis paraziták hamar elszaporodhatnak a textílián. Onnan pedig egyrészt roppant nehezen kiirthatók, másrészt rajtad is viszkető, vörös kiütések jelenhetnek meg a csípéseik nyomán. Ugyanígy a kullancsok és a bélférgek is veszélyesek.

Amint azonban a doktornő is hangsúlyozza, egy rendszeresen féreghajtott, külső paraziták ellen védett kutya esetében nem lesz probléma. Egyedül a kullancs esetében fordulhat elő, hogy az állaton használt riasztószer hatására nem kezd el vért szívni, és kipottyan a kutyából. De ez viszonylag ritka!

A megelőzés nagyon fontos úgy a bolhák, mint minden más élősködő – kullancs, tetű, bélférgek – esetében! Erről részletesen ITT írtunk. Ami még roppant lényeges, hogy hosszabb erdei vagy füves területeken tett séták után vizsgáld át az eb bundáját. Így időben észreveheted, ha kullancs akaszkodott rá.

3.) Baktériumok

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a kutyák 86%-ának és a macskák 32%-ának pozitív volt a tesztje az Enterobacteriaceae nevű baktériumcsoportra, amelybe a szalmonella, az E. coli és a shigella is beletartozik. Ezek az embereknél a gasztroenteritisz gyakori okozói, és könnyen fertőznek a háziállatokról.

Ennek kapcsán ismét elmondjuk, hogy a kutatásban résztvevők életkörülményei nem ismertek. Az említett baktériumok leginkább nyersetetés esetén lehetnek jelen a kutya szájában, míg egy benti, bolti eledelen élő négylábúnál nem kell ettől tartani.

Összességében tehát lehet rizikós a kutyával alvás, de főként akkor, ha nem tartod be az alapvető higiéniás és egészségügyi előírásokat. Illetve legyengült immunrendszerű személyeknek ajánlott kerülni. Minden más esetben még jó hatással is lehet rád!

A kutyával alvás pozitívumai

Mint az állatorvos rámutatott, az együttalvásnak számos pozitív hozadéka lehet, amit vizsgálatok is igazolnak.

Sokan arról számoltak be, hogy nyugodtabban alszanak, ha kedvencük is mellettük van. (Ellenben akik eleve rossz alvók, azokat zavarhatja a jószág mocorgása; esetükben az egy légtérben alvás lehet ideális.)

A már megdőlt dominancia elmélet kapcsán pedig csak érintőlegesen jegyezzük meg: nem, kutyád nem fog a fejedre nőni, és nem hiszi magát falkavezérnek, ha beengeded az ágyba! Sőt, ez csak tovább erősíti és mélyíti a köztetek levő kapcsolatot, aminek minden gazdi csak örülhet!

állatorvos alvás kutyával bélféreg bolha dr. Balatonyi Lilla együttalvás kullancs

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink