hirdetés

Kutyád néha túlpörög? 5 módszer, amivel lenyugtathatod

Szénási Szimonetta

2023. május 14 - Képek: Getty Images Hungary

Összegyűjtöttük, milyen okok válthatják ki kedvencednél az eszeveszett viselkedést, és azt is eláruljuk, mit tehetsz ellene.

hirdetés

Gyakran előfordul, hogy egyes ebek túlzott izgalomba jönnek, az energiatöbblet pedig számos formában törhet utat magának. Ha a kutya túlpörög, az neki és a környezetének sem jó. Emiatt érdemes tisztában lenned azzal, mire reagál így kedvenced, és azt is jó tudnod, hogy miként nyugtathatod meg ilyenkor. Nézzük mi lehet a kutya izgatott viselkedésének oka!

Okok a túlpörgés mögött

Vegyük sorra, mikre vezethető vissza a kutya izgatott viselkedése! Több ok állhat a háttérben.

1.) Fájdalom

A fájdalom hatására a kutyák egy sor szokatlan viselkedést produkálhatnak, amelyek közül az egyik a túlzott, indokolatlannak tűnő aktivitás. Ez azonban sokkal inkább nyugtalanság, mintsem önfeledt izgágaság, ezt a különbséget pedig minden bizonnyal te is észreveszed.  A fájdalmat okozhatja valamilyen trauma – baleset, ütés, sérülés –, de gyakran csípő- vagy könyökdiszpláziától szenved az állat. Idősebb ebeknél pedig a reuma is gyakori kiváltó ok.

2.) Neurológiai rendellenességek

A fájdalmat okozó betegségeken kívül vannak bizonyos neurológiai rendellenességek, amelyek viselkedésbeli változásokat okozhatnak kutyájában. Például a vesztibuláris szindróma közvetlen hatással van a kutyák térbeli tájékozódására és egyensúlyára. Az érintett kutyák gyakran körbe-körbe forognak, vagy jellegzetesen oldalra döntött fejjel közlekednek. Számos veleszületett rendellenesség is előidézhet nyugtalan viselkedést, például a vízfejűség.

3.) Életkorból adódó panaszok

Amint említettük, egyes betegségek gyakrabban jelentkeznek a korosabb állatoknál, ahogy az érzékszerveik képességének csökkenése is jellemző az élet utolsó szakaszában. A látás-, illetve hallásvesztés nagyon zavaró lehet kedvenced számára, ami nyugtalanná teheti. Ezen felül az Alzheimer-kór is tipikus aggkori probléma.

4.) Parazitafertőzés

Ha azt veszed észre, hogy kutyád izgatott, nyugtalan, sokat vakarózik vagy sír, akkor gyanakodni kezdhetsz arra, hogy valamilyen külső vagy belső parazita gyötri. A széklet állagának megváltozása, a hányás, a sebek a bőrön, az étvágytalanság, a haspuffadás mind-mind intő jelek, amiket vegyél komolyan!

5.) Stressz és szorongás

Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is nyugtalanság léphet fel a stressz és a szorongás következtében.

6.) Mozgásszegény életmód

Ha jószágod nincs kellőképpen lemozgatva, vagy nem éri elegendő mentális stimulus, akkor könnyen hiperaktívvá válhat – mivel szétfeszíti a rengeteg felesleges energia.

Hogyan nyugtasd meg kedvencedet?

A kiváltó okok után vegyük sorra, mit tehetsz kutyád nyugalma érdekében.

1.) Orvosi segítség

Ha úgy gondolod, hogy kutyád valamilyen betegségben szenved, paraziták gyötrik, vagy az életkorából adódóan romlott az egészségügyi állapota, akkor az első utatok vezessen az állatorvoshoz!

2.) Szakemberek

Amennyiben úgy ítéled meg, hogy kedvenced valamiért stresszes vagy szorong, úgy érdemes bevonnod a problémamegoldásba egy szakembert. Ő lehet egy viselkedésterapeuta, egy kiképző, egy kutyapszichológus, de ezekkel a panaszokkal is megkeresheted az állatorvost.

3.) Szocializáció

Mint számos alkalommal írtunk már róla, a szocializáció a kiegyensúlyozott kutyalét egyik alappillére. A kölyökkutyák számára elengedhetetlen, hogy a korai időszakban sok-sok különböző inger érje őket. Más állatokkal, emberekkel való találkozás, többféle helyszín és élethelyzet megismerése segít abban, hogy mentálisan erős felnőtt váljon belőle. Ám felnőtt állatok esetében sincs minden veszve! Próbáljatok ki kedvenceddel új dolgokat, ismertesd meg számára ismeretlen dolgokkal.

4.) Mozgás

Ajánlott jószágoddal naponta több alkalommal is kimenned a szabadba. Ilyenkor ne csak sétáljatok, de játszatok is egy kicsit! A különféle kutyás sportok is segíthetnek levezetni a fölösleges energiát, de a kirándulás is jó választás ehhez.

5.) Izgalmas környezet

Amellett, hogy odakint adjátok ki a „feszültséget”, sokat javíthat az állat közérzetén, ha a belső teret is feldobod egy-két új játékkal. A benti kutyák számára egy idő után ingerszegénnyé váló környezet így ismét le fogja kötni a figyelmét.

Ha éjszaka jelentkezik a probléma

Egyes jószágokra az éjjeli nyugtalanság jellemző. Ez megakadályozza az állat szervezetét abban, hogy fizikailag és mentálisan is regenerálódjon – hiszen az alvásnak ez a fő funkciója. Ilyenkor a fent felsorolt tényezők között érdemes ellenőrizni, hogy elég kényelmes-e kedvenced fekhelye, illetve nincs-e valamilyen zavaró tényező a lakásban vagy a házon kívül, ami ébren tartja.

A szoba hőmérséklete is zavaró lehet: a kutyák se túl melegben, se túl hidegben nem szeretnek aludni. Ugyanígy a huzat is zavarhatja, ahogy a fény is. Igyekezz nyugalmas vackot biztosítani számára az alváshoz, kiiktatva mindent, ami megzavarhatja az álmát.

állatorvos alvás Alzheimer-kór bélférgesség betegség bolha csípődiszplázia dizsplázia féreghajtás hiperaktív kutya hiperaktivitás idős kutya kullancs kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya nem alszik nagy energiájú kutya nyugtalan kutya nyugtalanság parazita stressz stresszes kutya szorongás szorongó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!