hirdetés

10 nyugodt kutyafajta: ezek az ebek nem izgatják magukat feleslegesen

László Enikő

2021. október 5

Rendkívül fontos, hogy mindenki saját életviteléhez, személyiségéhez mérten válasszon társat maga mellé. Ha kevésbé részesíted előnyben a pörgős mindennapokat, szeretsz nyugodtan relaxálni, a következő fajtákat ajánljuk számodra.

hirdetés

Nem véletlenül létezik ennyi kutyafajta a világon. Vannak, akik szinte meg sem állnak, mindig mennének, pörögnének, nekik jellemzően kutyájuk is ilyen. Egy border collie-val nem sok időd jut henyélni, hiszen energikus, nagy mozgásigényű fajta. De nem minden ember életvitele ilyen és ez teljesen rendben van. A nyugalomra vágyás nem egyenlő a lustasággal. Az idősebb személyek, kisgyerekes családok vagy lakásban élők gyakran előnyben részesítik azokat a fajtákat, akik nem izgatják magukat feleslegesen, keveset szaladgálnak és nem ugatnak gyakran. Közülük mutatunk néhányat. Természetesen az eb fajtája nem garancia viselkedésére, hiszen épp annyira léteznek lusta vizslák, mint agility-ző angol bulldogok.

A német dog is nyugodt fajta.

Ír farkaskutya

A szelíd óriásként is emlegetett ír farkaskutya a világ egyik legnagyobb kutyafajtája. Az egykor királyi udvarok vadászkutyájaként nagy becsben tartott négylábú ma már inkább a családok kanapéján pihen. Ez azonban nem jelenti, hogy igazi lustaság lenne. Azonban felettébb nyugodt, lelki békéjéből szinte kibillenthetetlen kutya, akinek türelme irigylésre méltó. Ennek ellenére cseppet sem unalmas vele az élet!

Angol bulldog

Alkatából adódóan is az angol bulldog nem az a fajta eb, aki körbe-körbe rohangálva csahol éjt nappallá téve. Igazán türelmes, kedves társ, akit igen nehéz kihozni a sodrából. Szívesen pihen fekhelyén (vagy a kanapén), de egyáltalán nem visszahúzódó személyiség. Kitartó és bátor kedvenc, aki szeret gazdája közelében lenni.

Bullmasztiff

A bullmasztiffot az egyik legnyugodtabb kutyafajtaként tartják számon. Csendes, türelmes fajta, aki csak akkor ugat, ha valóban fontos dolgot akar jelezni. Családját és portáját elkötelezetten védelmezi, módfelett hűséges kutya, aki nem izgatja magát feleslegesen.

Leonbergi

A leonbergi egy igazi társ, aki mindig szeret gazdája közelében lenni, támogatja és segíti az embert. Kétségkívül ragaszkodó, higgadt kutya, aki nem igényel rengeteg mozgást, nem csahol feleslegesen, de a törődést annál inkább kívánja. Szívesen pihen gazdájával egy hosszú nap után, neki a családja a mindene.

Berni pásztorkutya

A berni pásztorkutya kifejezetten jóindulatú, kiegyensúlyozott és kedves társ, aki nem zargat feleslegesen. Szereti, ha van feladata, de ugyanennyire kedveli a gazdával való közös pihenést. Nem jellemző, hogy gyakran ugatna, ennek ellenére éber. Szeretetreméltó, hűséges társ és a gyerekekkel is jól kijön.

Bernáthegyi

A nagy mackó bernáthegyiről már első ránézésre tudhatjuk, hogy nem az a feleslegesen ugrándozós típus. Harmóniájából nehéz kibillenteni, hiszen igazán kiegyensúlyozott kutya, aki nem izgatja magát apróságok miatt. Engedelmes, hűséges és nyugodt társ, mindig családja mellett áll.

Cavalier King Charles spániel

A Cavalier King Charles spánielt sokan a legideálisabb lakásban tartható kutyának tekintik. Kis termete, emberszerető és kedves jelleme mellett nagy előnye még, hogy könnyen alkalmazkodik különböző életvitelekhez. Számára csupán egy a fontos: hogy szeressék. Ezt pedig könnyen el is éri.

Basset hound

A kissé bánatos arcú basset hound egyáltalán nem olyan szomorú és búskomor eb, mint ahogyan gondolnánk megjelenéséről. Valójában mókás és egyben nyugodt társ, aki szeret olykor bohóckodni, de nem túl sokat. Gyerekekkel szemben is kedves és türelmes, kiegyensúlyozott játszótárs.

Angol masztiff

A világ egyik leghatalmasabb kutyafajtájaként számon tartott angol masztiff aztán nem zavartatja magát feleslegesen. Igazi megfigyelő, aki szereti kényelmes helyéről figyelni, mi történik a kerítésen túl. Ha nincs akció, nem jelez, csak akkor, ha tényleg muszáj. Nyugodt, türelmes fajta, egyesek szerint kicsit visszahúzódó is. Valóban nem sokszor produkálja magát, talán éppen ezért olyan megnyerő a jelleme. Szinte bámulatos, milyen nyugalom árad ebből az óriásból.

Pireneusi hegyikutya

A pireneusi hegyikutya felettébb bátor védelmező, aki örökké hűséges családjához. Azonban ha nincs dolga, rendkívül nyugodt, teljes harmóniában tölti mindennapjait. Aki viszont kihozza sodrából, az nem szerencsés, hiszen nagyon erős és rettenthetetlen jellem, aki a puszta jelenlétével kivívja a neki járó tiszteletet. Családjával, különösen a gyerekekkel szemben gyengéd és türelmes. Szeretteihez szorosan kötődik érzelmileg, bármikor képes védelmükre kelni.

Természetesen a felsoroltakon kívül még számos más nyugodt fajta létezik. Például ilyen még a francia bulldog, az angol agár, a mopsz vagy az újfundlandi is. Az ebek jellemét, természetét pedig nagymértékben befolyásolja önálló egyéniségük, így nem lehet garantálni, hogy egy adott fajtájú négylábú milyen lesz. Ám ha felelős tenyésztőtől választasz kedvencet, az egyfajta garancia arra, hogy a fajtára jellemző tulajdonságok az általad választott kölyökben is meg fognak jelenni.

(Képek: Getty Images Hungary)

angol bulldog angol masztiff basset hound bernáthegyi berni pásztorkutya bullmasztiff cavalier king charles spániel kutyafajták leonbergi nyugodt kutyafajták nyugodt természetű kutyák pireneusi hegyikutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink