hirdetés

A legrövidebb életű kutyafajták: választás esetén erre is érdemes figyelni

Csupor Erik

2022. november 8 - Képek: Getty Images Hungary

Egy kutya kiválasztása soha nem egyszerű feladat, hiszen számos fontos szempontot figyelembe kell venni. A leendő gazda korábbi tapasztalatait, életformáját, a rendelkezésre álló szabadidő mennyiségét, a kiválasztott fajta múltját és karakterjegyeit, és… természetesen a várható élettartamát is.

hirdetés

Egy kutya élettartamát – a fajtajellegzetességek mellett – sok egyéb tényező együttesen határozza meg. Szinte mindenki által ismert összefüggés, hogy a kutyák termete és nagysága sokat számít, hiszen, ellentétben a vadon élő állatokkal, ahol a nagyobb termetű állatok általában tovább élnek, a kutyák világában mindez fordítva igaz: általában minél kisebb termetű egy kutya, annál több évet tud a gazdája mellett tölteni. E mellett, az élettartamban természetesen meghatározó az aktivitás szintje is, a sokat mozgó, sportos kutyák általában tovább élnek és a táplálás minősége, valamint az állatorvosi ellátás szintje is igen fontos tényező. Természetesen minden kutyafajta esetében vannak egyedi és igen örvendetes kivételek, ami mindig pozitív, hiszen ki ne szeretne minél több boldog évet együtt tölteni a kutyájával.

Az alábbi felsorolásban azokat a fajtákat és fajta csoportokat gyűjtöttük össze, akik, a statisztikai és regisztrációs adatok alapján sajnálatos módon általában a legrövidebb élettartamúak.

10. Nagytestű masztiffok

Napjainkban az egész világon egyre népszerűbbek az ősi molosszerek egyenesági leszármazottai, a különböző nagy termetű és testfelépítésű masztiff fajták. Sajnos, ezek a kutyák hosszú történelmük során soha nem számítottak hosszú életűnek, mai korunkban pedig különösen sújtja őket a túltenyésztettségből eredő betegségek többsége. Egyikükre sem jellemző a 10 év fölötti élettartam, átlagosnak a 9 év tekinthető.

9. Újfundlandi

Ez a mackószerű, vízimádó kutyafajta, akik szinte mindenkiből pozitív érzelmeket váltanak ki, és akiket vízimentésre használtak hosszú időn keresztül, sajnos szintén ebbe a mezőnybe tartozik. Az újfundlandik átlagos éllettartama 8-10 év, de jellemzően inkább 8-9. Az újfundladik érzékenyek a meleg időjárásra és az örökletes szívbillentyű-panaszokra is.

8. Leonbergi

Ez a hatalmas termetű, gyönyörű kutyafajta kiemelten érzékeny a csontmegbetegedésekre és az öröklött idegrendszeri megbetegedésekre, pl. a perifériás neuropátiára, ami bénulással járhat. Átlagos élettartamuk 8-9 év.

7. Ír farkaskutya

A világ legnagyobb marmagasságú kutyájának ír farkaskutyát tartják, akiknek egykoron az Írországban élő farkasok levadászásában és kipusztulásában is jelentős szerepe lehetett. Fokozottan érzékenyek a gyomorcsavarodásra, szív- és májproblémákra. Kevesen érik meg közülük az 10 éves életkort, átlagosnak inkább a 8-9 éves kor tekinthető.

6. Bernáthegyi

A legendás hegyimentő kutyák, akikről már mindenki hallott egy s mást, vagy látta őket hollywoodi filmekben. Hatalmas méretük miatt a világ egyik legnagyobb termetű kutyájának számítanak. Népszerűsége sajnos nem tett jót a fajtának, sokféle egészségügyi probléma jelentkezik körükben, pl. a szívelégtelenségek, epilepszia és a rákos megbetegedések különböző fajtái. Átlagos élettartamuk 8- 9 év.

5. Angol bulldog

Nem túlságosan nagy termetű, de a túltenyésztettség miatt genetikailag rendkívül terhelt kutyafajta, amely igen komoly beltenyésztés révén alakult olyanná, ahogy napjainkban ismerjük. Az angol bulldogok esetében szinte minden típusú egészségügyi probléma előfordulhat, emellett fejformájuk miatt a meleget is nagyon nehezen viselik, ráadásul egy részük komoly immunproblémákkal is küzd. Átlagos élettartamuk szerencsés esetben 8-9 év.

4. Nápolyi masztiff

Ez az ősi masztiff fajta, amelyik egészen a 20 század közepéig egy nagy termetű, mozgékony és gyors fajta volt, kiváló munkaképességekkel, sajnos, napjainkra, egyértelműen a divat és a túltenyésztettség áldozatává vált. A szinte mozgásképtelen, hatalmas radiátorhoz hasonló nápolyik igen sok egészségügyi problémával terheltek, ritkán érik meg a 8 éves élettartamot.

3. Német dog

A német kora újkor egyik kedvenc, nagyvadakra használt vadászkutyája, ami később a német arisztokrácia kedvencévé vált, napjainkra pedig elsősorban családi kutyaként éli napjait, az egyik legnagyobb termetű fajta a kutyák világában. Kiemelten veszélyes körükben a gyomorcsavarodás és gyakran érintik őket a mozgásszervi megbetegedések. Átlagos élettartamuk 6-8 év.

2. Berni pásztorkutya

A mindig kedves és barátságos, trikolor színű berni pásztorról kevesen tudják, de sajnos statisztikai tény, hogy napjaink egyik legrövidebb élettartamú kutyafajtája. Mindenki csak találgat azzal kapcsolatban, hogy mi lehet az oka annak, hogy a rákos megbetegedések aránya ilyen magas a körükben, de ez sajnos egy megkerülhetetlen tény az esetükben. Átlagos élettartamuk 6-7 év.

1. Bordeaux-i dog

Ezen a szomorú listán sajnos az első helyet a cikk írójának az egyik kedvenc fajtája foglalja el, ami nem más, mint a bordeaux-i dog. E csodálatos, ősi kutyafajta extrém módon érzékeny szinte minden egészségügyi problémára, nagy valószínűség szerint azért, mert a 2. világháború után alig pár egyedből élesztették újra a fajtát, így a genetikai örökségük szűk körű és belterjes. Kevés bordeaux-i él többet 6-7 évnél, de szinte sokkolóan negatív élményt jelent a nemzetközi DDB fórumokban olvasni a nagy számban 4- 5 évesen elpusztuló kutyáról.

angol bulldog bernáthegyi berni pásztorkutya bordeaux-i dog Csupor Erik ír farkaskutya kutyafajták legrövidebb életű kutyafajták leonbergi nápolyi masztiff német dog újfundlandi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink