hirdetés

Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák? Felgyorsult öregedési folyamatuk lehet a kulcs

Ferenczi Deborah

2021. december 28

A kutyák élettartama nagymértékben függ a testméretüktől. Míg a kisebb ebek egészen hosszú ideig is a társaid lehetnek, addig a nagyobbak kevesebb ideig élnek.

hirdetés

S hogy ez miért van így? A pontos magyarázatra a mai napig sem jöttek rá a tudósok. Hiába beszélnénk az állatvilágban a méretekről, a természet számos alkalommal megcáfolja azt, hogy a nagyobb testű állatok kevesebb ideig élnek – gondoljunk csak az elefántokra. Akkor viszont mi lehet az oka annak, hogy a kisebb testű kutyák tovább élnek, mint nagyobb társaik?

Miért számít a testméret?

A kutyák öregedési folyamata koruk és méretük szerint változik. Általában egy fajon belül is a kisebb egyed rendelkezik hosszabb élettartammal, öregszik lassabban. A kutatók régóta kíváncsiak arra, miért. Cornelia Kraus, a Göttingeni Egyetem evolúcióbiológusa 74 fajtát és több mint 56 000 kutyát vizsgált meg egy észak-amerikai oktatókórházban. Kraus arra a megállapításra jutott, hogy a nagytestű kutyák felgyorsult ütemben öregszenek, és hajlamosabbak az olyan betegségekre, mint a rák vagy a cukorbetegség. Ennek az is lehet az oka, hogy sokkal gyorsabban nőnek, így a rákban tapasztalt rendellenesen gyors sejtnövekedés is komolyabb hatással van rájuk. Emellett az is egy lehetséges magyarázat, hogy miután gyorsabban öregszenek, könnyebben belehalnak az időskori betegségekbe.

Mennyi az átlagos életkor?

Dr. Silvan Ufer tanulmánya szerint a kistestű kutyák átlagos élettartama 14,95 év, míg a közepes társaiké 13,86. Ezzel szemben a nagytestű kutyák életkora 11,5 év, ami jelentősen kevesebb, mint kisebb társaiké.

Nemcsak a méret, az egészség is számít

A tenyésztés is befolyással rendelkezik a kutya életkora fölött. Egy kutatás bebizonyította, hogy azok a kutyák, akik nagyobb méretű tenyészetből származnak, hajlamosabbak a betegségekre és az életük is rövidebb ideig tart. Ezen kívül a szájhigiéné is megdöbbentően fontos szerepet játszik. Az állatorvosok által elvégzett száj- és fogtisztítás csaknem 20%-al csökkenti az elhullás kockázatát, azaz közvetlen összefüggés lehet a jó fogászati egészség és az erős immunrendszer között. Ezenfelül a súly is meglehetősen nagy befolyással bír, ugyanis az elhízott kutyák kevesebb ideig élnek, mint normál súlyú társaik.

kognitív képességekre nincs kihatással a növekedés

Ugyanakkor a tudósok azt is bebizonyították, hogy bár a nagytestű kutyák ütemesebben fejlődnek, mint kisebb társaik, a kognitív képességeikre ez nincs hatással. E területen nem okoz különbségeket a méret. Ám a fentiekre tekintettel érdemes jobban odafigyelni arra, honnan származik kedvencünk, mennyire etetjük egészségesen, rendszeresen visszük-e állatorvosi kontrollra, külön odafigyelve fogaira és ínyére.

(Képek: Getty Images Hungary)

gyorsabb öregedés hosszabb élet kis kutya kutya életkora nagy kutya nagytestű kutya rövidebb élet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink