hirdetés

Azawakh fajtaleírás: karcsú testének minden porcikája gyorsaságát szolgálja, így vadászik gazellára

László Enikő

2023. január 16 - Képek: Getty Images Hungary

Az azawakh egy rendkívül ritka, és egyedi személyiségjegyekkel megáldott kutyafajta. Hihetetlen kitartása és gyorsasága segítségével (ami akár 64 km/h is lehet) igen tehetséges vadász. Nehéz elnyerni szívét, azonban ha sikerül, akkor egy életen át hűséges és szerető társ válik belőle.

hirdetés

Családjával szemben kedves, de inkább egygazdás kutya. Az idegenek azonban jellemzően nem lopják be magukat könnyen a szívébe, sokszor csak érdektelenül szemléli az őt csodáló kétlábúkat. Nem könnyű levenni hosszú, kecses lábairól, azonban, ha megszeret valakit, ahhoz élete végéig hűséges marad. Éppen ezért ennél a fajtánál kifejezetten problémás a gazdaváltás.

Eredete

Az azawakh egyike a legősibb kutyafajtáknak. Gina DiNardo, az Amerikai Kennel Klub munkatársa szerint a nyugat-afrikai Száhel-övezet pária kutyái lehettek a felmenői, és Mali és Niger határvidékén alakulhatott ki ma ismert formájában. A fajta az Azawakh-völgyről kapta nevét. Ezen a területen az azawakh az egyetlen őshonos vadászkutya, azonban számos különböző feladata is volt az évezredek során. Amellett, hogy nyulakra és gazellákra vadásztak (és a mai napig is vadásznak a tuaregek) vele oly módon, hogy utol kellett érnie a zsákmányt és feltartani, amíg az ember elejti, az haszonállat-állomány őrzésére is alkalmazták, de a sátrak közelében ólálkodókra is felhívta a figyelmet. A helyiek igazán megbecsülik ezeket az ebeket, és szinte családtagként tekintenek rájuk.

Európában először Jugoszláviába került 1972-ben, egy jugoszláv diplomata által. Nem sokkal később Franciaországba is érkeztek ilyen kutyák, de hivatalosan nem jegyezték be őket, mivel akkoriban még ismeretlenek voltak az európaiak számára. Sokukat a hasonlóság miatt arab agárnak regisztrálták. Az azhawakh-ok és a sloughi-k jellegzetes különbségei azonban nem maradhattak észrevétlenül. A kiállításokon az azawakh-ok néha nyertek, néha veszítettek, a bírók egyéni preferenciái szerint. Voltak olyan azawakh-ok, akik például arab agár néven nyertek CACIB-ot, majd később, az azawakh-ok fajtaként való elismerése után (FCI, 1981), azawakh néven nyertek még néhányat. Nem sokkal később rendeződött a zűrzavar, és bár a fajta manapság is igen ritkának mondható, olykor találkozhatunk vele kiállításokon. Az Amerikai Kennel Klub 2019-ben ismerte el a fajtát.

Fajtastandard

Az azawakh egy nagytestű agár, aki a standardja szerint nyulakra és gazellákra vadászik, de akár ragadozókkal is megküzd. Különösen karcsú és elegáns, csontszerkezete és izmai a vékony bőrén keresztül látszanak. Feje hosszú, finom, szikár és cizellált, meglehetősen keskeny. Koponyája majdnem lapos, meglehetősen hosszú, szélessége lényegesen kisebb, mint a fej hosszának a fele. Orra fekete vagy sötétbarna. A vékony ajkak szorosan illeszkednek, színük fekete vagy sötétbarna. Harapása ollós. Kissé ferde, mandula alakú szemei meglehetősen nagyok, sötét színűek, néha borostyánsárgák, de soha nem kékek.

Fülei magasan tűzöttek, finomak, lekerekített végű háromszöget formáznak, mindig laposak és lelógnak, nem rózsafülek. Nyaka hosszú és izmos, mellkasa mély, ágyéka felhúzott. Farka hosszú, egyenes, alacsonyan tűzött. Végtagjai hosszúak, vékonyak. Mozgása könnyed, rugalmas. Bundája rövid és finom, a hasnál szinte nincs is. Színe lehet őzbarna, csíkokkal vagy anélkül; de a mahagónitól a homokszínig minden árnyalat megengedett. A pofa lehet fekete maszkos, a mellkason fehér folt is megjelenhet. A kanok 64-74 cm magasak, körülbelül 20-25 kg-osak. A szukák marmagassága 60-70 cm, testtömegük 15-20 ig. Az azawakh várható élettartama körülbelül 13 év.

Jelleme

Gazdájával való kapcsolata rendkívül jónak mondható, hiszen megfelelő szocializáció és gondoskodás mellett csodás társra találhat benne egy olyan tulajdonos, aki tisztában van egy agár igényeivel. Idegenekkel szemben sokkal inkább tartózkodó, nem dobja hanyatt magát néhány pocaksimiért, méltóságteljes és kimért ilyenkor viselkedése. Hogy kiegyensúlyozott kedvenc váljon belőle, fontos korai szocializációja. De egyes egyedek akár ennek ellenére sem fogják sosem megkedvelni az idegenek érintését.

Mivel agárról van szó, fontos tudni, hogy az azawakh-nak igen nagy a mozgásigénye, ám ha ez ki van elégítve, nyugodt társ lesz belőle. Ha egy ilyen kutya unatkozik, az igen problémás. Ebben az esetben az azawakh talál magának elfoglaltságot, legtöbbször a kert felásását választja. Fontos tudni, hogy igen erős a vadászösztöne, ezért sosem szabad elengedni nyílt terepen pórázról, csak biztonságosan körbekerített részen futtassuk! Nevelésekor mindenképp pozitív megerősítést kell alkalmazni, a durvaságra nem reagál vagy kezelhetetlenné válik tőle. Nagyon okos és értelmes kutya, ám független, ezt célszerű észben tartani a tréning során.

A fajta hihetetlen gyorsasága számos kutyás sportban ideális versenyzővé teszi.

Ideális környezet

Jellemzően egygazdás kutya, de falkájához hűséges és kedves. A kisebb háziállatokkal azonban nem feltétlen jön ki jól, mivel igen nagy a vadászösztöne. Macskák és rágcsálók nincsenek biztonságban mellette. Megfelelő szocializációval más kutyákkal jól kijön, de egyénenként eltér, hogy hogyan is áll más négylábúakhoz. Bár sokan beleszeretnek megnyerő külleme miatt, nem feltétlen könnyű vele az együttélés, ezért csak tapasztalt agárgazdának ajánlott tartása. Ha a tulajdonos tisztában van ennek a kutyának az igényeivel, akkor problémamentes lesz az együttélés. Fontos megérteni függetlenségét és mozgásigényét, cserébe pedig egy szeretetteljes, hűséges kedvencet kapunk. Akármilyen nagy is legyen a kert, az azawakh számára fontos, hogy foglalkozzanak vele, interakcióba lépjen gazdájával. Így a napi többszöri, hosszú séta; a zárt terepen való futás; és a gazdival való minőségi időtöltés elengedhetetlen számára.

Ápolás

Származási helyéből adódóan a meleget igen jól viseli, de mint minden kutyánál, számára is fontos egy árnyékos hely biztosítása. A hideget azonban jóval nehezebben tolerálja, télen előfordul, hogy ki sem akarja dugni az orrát a hidegbe. Mivel vékony a bundája, érdemes számára kutyaruhát vásárolni, hogy kevésbé fázzon a hideg téli napokon. Szőrzete ápolása azonban rendkívül egyszerű, elegendő időnként áttörölni egy nedves ronggyal, és máris úgy csillog, mint korábban. Szemei és fülei tisztaságára ügyelni kell, karmait pedig vágni szükséges, ha azok túl hosszúra nőnének.

Gyakori egészségügyi problémák

Az azawakh kifejezetten egészséges fajtának mondható, ám egyes egyedeket érinthet néhány probléma. Ilyen például a nagytestű kutyákra jellemző gyomorcsavarodás, ezért fontos, hogy az állat ne végezzen komolyabb fizikai munkát evés után. Előfordulhat nála epilepszia, szívprobléma, pajzsmirigy-alulműködés és egyes autoimmun betegségek is.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., David Alderton: Kutyák)

agár azawakh nagytestű kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink