hirdetés

Bemutatkozik a 13 agárféle: hasonlóságukban is különbözőek

Hangai Lilla

2023. november 4 - Képek: Getty Images Hungary; AÉK

Az FCI fajtacsoportosításában a X. csoport, vagyis az utolsó lett az agaraké. Megkülönböztetnek 3 alcsoportot is: hosszú szőrű agarak, durva szőrű agarak és rövid szőrű agarak. Ma őket ismerheted meg egy kicsit közelebbről.

hirdetés

Ahhoz sajnos kevés a hely, hogy részletes leírást adjunk mind a 13 fajtáról, de a neveikre kattintva elérheted fajtaleírásainkat. Nem is húzzuk tovább az időt, rajtoljanak el az agarak!

Angol agár.

Hosszú szőrű agarak

1. Afgán agár

Az afgán agár megjelenése olyan, akár egy valódi filmcsillagé. Tartózkodó, megközelíthetetlen, lélegzetelállító. A gyönyörű külső mögött azonban egy erős, kirobbanó, agilis test rejtőzik, a selymes, hosszú szőrzet pedig a hegyekben uralkodó hideg ellen védett, így elsősorban praktikus kiegészítő. Egyesek szerint a világon a legősibb fajta, éveken keresztül uralkodók és arisztokraták vadászpartnere és státuszszimbóluma volt. Nem való bárkinek, az afgán agár érzékeny és sokszor makacs is lehet, apró korától komolyan kell venni a szocializálását. Ez tulajdonképpen minden agárra fokozottan igaz.

Kép: Az Én Kutyám

2. Orosz agár

Az orosz agár, más néven a borzoj az egyik személyes kedvencünk. Ez az elegáns, nagy termetű kutya mesterien ötvözi viselkedésében és megjelenésében a kecsességet, csillogást és a bohóságot, ha játékra kerül a sor. Már a 11. századból maradt fent róla írásos emlék, az orosz arisztokraták mellett vadászott rókára, nyúlra és farkasra. Kedveljük, mert büszke állat, aki ismeri a saját képességeit és értékét, mégis kedves és nyugodt társ, hosszút orrát nem hordja fent. Nagyon ragaszkodó típus, rosszul viseli, ha sok időt kell egyedül töltenie.

Kép: Az Én Kutyám

3. Perzsa agár

A civilizáció bölcsőjében, Mezopotámiában végzett ásatásokon is találtak perzsa agárra utaló maradványokat, de már az ókori Egyiptomi ábrázolásokon is feltűntek hasonló kutyák. Csapatmunkában gyakran vadászott együtt héjákkal és sólymokkal. Ez a remek kiállású, csinos kutya egy igazi gépezet, ha a futásról van szó; erős, kitartó, bátor. Gyorsan tanul, intelligens, és ha elnyered a szívét, azt sosem fogod elfelejteni. Egy érzékeny, kedves, bújós, csupaszív kutya lesz a társad a saluki személyében.

Kép: Az Én Kutyám

Durva szőrű agarak

4. Ír farkaskutya

Az orosz agár mellett az ír farkaskutya is kiemelt helyet foglal el a szívünkben. Ha még nem találkoztál a valóságban egy ilyen ebbel, mindenképpen vedd fel a bakancslistádra! Már csak a mérete miatt is érdemes vele összefutni, a kutyák között a világon a legnagyobb. Főként szarvasra, rókára, farkasra vadásztak vele, egy ideig csak nemesek tarthatták. Kiegyensúlyozott jellem, akinek békés kisugárzása azonnal feloldja a legstresszesebb embert is. Kedves, jámbor jószág, akivel minden perc ajándék.

5. Skót szarvasagár

Ez a skót úriember/úrhölgy külsőleg és belsőleg is rendkívül hasonlít ír rokonához. A skót szarvasagarat is, ahogy neve jelzi, elsősorban szarvas elejtésére használták. A lovagkorban grófnál alacsonyabb rangú személy nem birtokolhatta. Sir Walter Scott skót író „a mennyország legtökéletesebb teremtményeként” írta le a fajtát, és maga is büszke gazdi volt. Szerethetősége kedvességében és nyíltszívűségében rejlik; tipikusan az a kutya, aki még egy nem kutyás személy szívét is azonnal képes meghódítani.

Rövid szőrű agarak

6. Angol agár

Az angol agár úgy tűnik, hogy a világ leggyorsabb kutyája a maga akár 70 kilométer/órás sebességével. Ez az arány nem csak a kutyák között, az állatvilágban is igen tekintélyes helyre pozicionálja ezt az ebet. Az agarászat sokáig uralkodói kiváltság volt, egy kutya ára felért egy jobbágyéval. Ma már inkább családi ebek, akik az agártartók szerint két sebességi fokozattal rendelkeznek: a sprinttel és a kanapén henyéléssel. Szelíd, érzékeny, hűséges kedvenc, aki csodálatos társsá válik egy értő gazdi keze alatt. Sok energiát és időt igényel, de egyetlen gazdi sem akar az angol agara nélkül semmit sem csinálni.

7. Arab agár

Az arab agár, más néven a sloughi igen ritka fajta. Eredete a homályba vész, egyes források szerint már Hannibal berber katonái is magukkal vitték a fajtát, amikor átkeltek az Alpokon. Ha ez igaz, az arab agár minimum 2000 éves történelemre tekint vissza. Egygazdás kutya, aki az idegenekkel bizalmatlan, ám gazdájához nagyon ragaszkodik, rendkívül mély kapcsolat kialakítására képes. Csak gyakorlott kutyásnak ajánlott, aki fel van készülve az esetleges makacskodásra és az önálló természetére.

8. Azawakh

Ha lehet, az azawakh még az arab agárnál is ritkább, személyiségjegyei pedig igazán egyedi elegyet alkotnak. A nagybetűs egygazdás kutya, aki magasról és távolról szemlél mindenki mást, aki nem az imádott gazdi. Vannak olyan egyedek, akik a szocializáció és körültekintő nevelés ellenére sem fogják értékelni soha az idegenek kedves közeledését. Okos és nagy mozgásigényű eb, akinek nagy szüksége van a mentális és fizikális stimulációra is. Az Amerikai Kennel Klub szerint a nyugat-afrikai Száhel-övezet páriakutyái lehettek az ősei, ami megmagyarázná a különös jellemét.

9. Whippet (kis angol agár)

Ez a törékeny kis jószág nyílként suhan, amikor a vadászösztöne bekapcsol. Ezekben a pillanatokban elveszíti törékenységét, és csak ámul az ember, milyen ősi erő lakozik egy ilyen kecses testben. Az 1700-as évek végén terrierek keresztezésével hozták létre a fajtát, ami igen nagy népszerűségre tett szert az orvvadászok körében is. A whippetért egyszerűen nem lehet nem rajongani! Ez a bohókás szélvész az agarakra nem jellemző módon barátságos az idegenekkel, kedves a gyerekekkel; rendkívül nyitott, kíváncsi személyiség.

10. Lengyel agár

Feltehetően a perzsa agár közeli rokona. A történelmi beszámolók alapján arra lehet következtetni, hogy ez az agárféle maradt a legstabilabb az újkori tenyésztés során. Méltatlanul, szinte teljesen ismeretlen Lengyelországon kívül, pedig a lengyel agár szívós, értelmes, büszke és nyugodt lény, akinek megjelenése tiszteletet parancsoló, mégis könnyed. Régen lovasvadászatokon rókák és farkasok ellen vetették be, ma már többet heverészik a kanapé oltalmában. Nagyon kellemes a közelében tartózkodni, csupán a kisugárzását élvezni egy ilyen kutyának felér egy terápiával is.

11. Magyar agár

Büszkeségünk, csillagunk, drágánk! Engedd meg, hogy lányosan érzelegjünk, ha erről a magyar fajtáról van szó. A Kárpát-medencébe feltehetően honfoglaló őseinkkel együtt érkezett, az első emlékei Szent István idejéből származnak. A török uralom idején a magyar agarat keresztezték keleti típusú agarakkal, bár még így is megmaradt a jellegzetesen kedves, kiskutyás pofája. Agarak között is híres rendkívüli kitartásáról, akár egy esés után is töretlen lendülettel áll fel és folytatja a hajszát. Emlékeztet ez téged valakire/valakikre? Ideális családi kedvenc, aki ragaszkodó ugyan, de sosem tolakodó. Gyerekekkel is nagyon jól kijön. Nagy mozgásigényű, de nem hiperaktív fajta, aki sokak életét képes kedvencként egyszerre felpezsdíteni és lecsendesíteni.

12. Kis olasz agár

Az agarak legapróbb képviselője a kis olasz agár. Ha azt gondolnád, hogy ez a csöppség csak családi kedvenc, eláruljuk, hogy hatékony és vakmerő vadászkutya, akihez a család szeme fénye szerep is kifogástalanul illik. Feltehető i. e. 5. században érkezett Olaszországba, népszerűsége a reneszánsz korban tört az egekbe, nemesek, királyi családok kedvence volt. Ugyan imád a kanapén henyélni és a gazdi ölébe bújni, ez a tűzrőlpattant eb akár 60 kilométer/órás sebességgel is képes rövid távon futni, így fontos, hogy lemozgassuk. Szeretetteljes és ragaszkodó, a fajta képviselői közül sokan az idegenekkel szemben sem visszahúzódóak. Fázós kutya, akinek a lelke is érzékeny, így a gyengéd bánásmód kiemelten fontos az esetében.

13. Spanyol agár

A spanyol agár, fedőnevén a galgó Andalúzia és Kasztília vidékeiről származik, a spanyolok már évszázadok óta tenyésztik. Hazáján kívül ritkán találkozni vele, agárversenyeken sem igazán szerepeltetik. Rokonai közül leginkább az angol agárhoz hasonlít a külseje. A szőre két verzióban létezik: smooth (sima) és rough (durva). Temperamentumát tekintve jellemzően kedves és visszafogott; nagyon fontos nála a korai szocializáció annak érdekében, hogy ne legyen visszahúzódó. Gyakorlott gazdi szakértelmével nevelhető úgy, hogy macskákkal, kutyákkal és gyerekekkel is szívesen töltsön időt.

A leírások alapján hozzád melyik agárféle áll a legközelebb? 

afgán agár agár angol agár arab agár azawakh borzoj galgo ír farkaskutya kis angol agár lengyel agár magyar agár orosz agár perzsa agár saluki skót szarvasagár sloughi spanyol agár whippet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink