hirdetés

Kis olasz agár fajtaleírás: az agarak legkisebb, érzékeny képviselője, aki könnyen elrabolja bárki szívét

László Enikő

2022. november 28 - Képek: Getty Images Hungary

Ez a különleges kutyafajta igen sokoldalú. Régen az előkelő családok egyik kedvenc ölebe volt, de ez a kicsi agár egyben nagyszerű vadászkutya is: szélsebesen ered az űzött apróvad nyomába. De amellett, hogy rendkívül gyors, élénk és aktív kutya, napja nagy részét szereti a kanapén való szunyókálással tölteni.

hirdetés

A kis olasz agár az agarak egyik legkedveltebb és egyben legkisebb képviselője. Kedves, ragaszkodó és igazán elbűvölő személyiség, ideális családi kutya. Jól kijön a gyerekekkel és fajtársaival is, kutyás sportokhoz is ideális, és a megfelelő mozgatás mellett lakásban is jól érzi magát. Könnyű megszeretni ezt a fajtát, de fontos észben tartani, hogy kifejezetten érzékeny kedvenc, aki igényli gazdája társaságát.

Eredete

Az agarak évezredes múltra tekinthetnek vissza, és már az ókori egyiptomiaknál, görögöknél és rómaiaknál is fellelhetőek voltak kisebb agarak, melyek feltehetően a kis olasz agár ősei lehettek. Vázákon, tálakon ábrázolták őket, de a régészek 2000 éves kistermetű agár csontvázra is bukkantak már Görögország és Törökország területén. A fajta feltehetően az időszámításunk előtti 5. század elején érkezett Olaszország területére. A kis olasz agár népszerűsége a reneszánsz korban volt a csúcson, a nemesek és királyi családok egyik kedvenc ölebévé vált, habár ez a kicsi agár eredetileg vadászkutya. Feltehetően apróbb vadakat hajtott, például rágcsálókat, akik után akár 60 km/h-s sebességgel is képes volt rövidtávon rohanni. Bár vadászösztöne a mai napig megvan, a fajta sokkal inkább öleb már évszázadok óta, mint vadászkutya. Számos festményen megörökítették a kis olasz agarakat előkelő gazdáikkal. Többek között Stuart Mária, Anna Zsófia dán királyi hercegnő, I. Károly angol király, II. Frigyes porosz király és Viktória királynő is rajongott a fajtáért. Egy Lobengula nevű afrikai király egyszer 200 szarvasmarhát egyetlen kis olasz agárra cserélt el.

Fajtastandard

A kis olasz agár törzse négyzetbe rajzolható, külleme az angol agár kicsinyített mására emlékeztet. Megjelenése finomságot, eleganciát sugároz, könnyed mozgással vegyítve. Arcorra és koponyája azonos hosszúságúak, stopja kevésbé kifejezett. Koponyája lapos, a bőre sima és feszes. Orrtükre sötét, lehetőleg fekete. Harapása ollós. Pofája hegyes, ajkai finomak, az állkapocsra tapadnak. Szemei nagyok, kifejezőek, a szivárványhártya sötét. Kicsi fülei magasan tűzöttek, finom porcúak, önmagukra visszahajlók. Ha a kutya figyel, a fül alsó része feláll, a felső pedig oldalra áll vízszintes irányban. Nyaka hossza azonos a fej hosszával, könnyedén ívelt és oldalról nézve előrefelé keskenyedik. A törzs hossza kisebb mint a marmagasság, vagy ugyanakkora. A hát egyenes, a mellkas keskeny, a has pedig felhúzott. Farka mélyen tűzött, finom a tövénél is, és a vége felé vékonyodik. Végtagjai finom csontozatúak, mellső mancsai oválisak, a hátsók kevésbé. Szőrzete rövid és finom, színe egyszínű fekete, izabella fakó, palaszürke, a mellkason és a mancson megjelenhetnek fehér jegyek. Testtömege maximum 5 kg, marmagassága 32-38 cm. Várható élettartama körülbelül 13-15 év.

Jelleme

Bár valóban törékenynek tűnik apró termetével és vékonyka lábaival, tipikus agár, aki vagy teljes erőbedobással pörög, vagy teljesen le van merülve. Előbbi esetében már egyáltalán nem tűnik törékeny nebáncsvirágnak, és ez a kicsi eb rövidtávon akár 60 km/h-val is képes lehet rohanni. Értelmes, okos és játékos kutya, akinek érdemes kihasználni ezen adottságait kutyás sportokkal vagy engedelmességi gyakorlatokkal. Családjával szemben rendkívül szeretetteljes és ragaszkodó. Egyes egyedek idegenek jelenlétében visszahúzódóbbak, míg mások bárkivel azonnal összebarátkoznak. Fontos, hogy a kis olasz agár már kölyökkorában sok ingernek legyen kitéve, hogy ne váljon belőle félős felnőtt eb a későbbiek során.

Ideális környezet

A kis olasz agár lakásban és kertes házban is jól érzi magát, azonban fontos vele kapcsolatban megemlíteni, hogy kifejezetten érzékeny házi kedvenc. Kinti tartása egyáltalán nem javasolt, ugyanis fázós eb, emellett elképesztően ragaszkodó társ, kifejezetten igényli a törődést és gazdája jelenlétét. Más kutyákkal jól kijön, és a gyerekeket is szereti. Azonban fontos, hogy a kicsik tisztelettel és finoman bánjanak vele, mivel nagyon érzékeny, csontjai pedig könnyen törnek. Így a legideálisabb nagyobb gyerekek mellé. Lakásban tartás esetén ügyelni kell mozgásigényére, de ha ez megvan, szinte a fél napot kanapén pihenéssel tölti. Kutyás sportokhoz is remek társ lehet, emellett engedelmes, de csakis pozitív megerősítéssel lehet képezni érzékeny lelkét.

Ápolás

Ez a fajta nem igényel sok ápolást gazdája részéről. Kismértékben vedlik, bundáját azonban csupán elegendő időnként áttörölni, hogy csillogó maradjon. Fürdetni akkor szükséges, ha nagyon összekoszolná magát. Karmait vágni kell, ha túl hosszúra nőnének, és fülei és szemei tisztaságára is rendszeresen gondot kell fordítani.

Gyakori egészségügyi problémák

Egy 2009-ben publikált felmérés szerint a 157 kutyafajta közül a kis olasz agárnál fordul elő a legkisebb számban csípőízületi diszplázia. A fajtánál azonban előfordulhat patellaficam, és olyan betegségek, mint a pajzsmirigy-alulműködés vagy a Perthes-kór. Kialakulhat a progresszív retina atrófia nevű szembetegség, valamint az egyedek érzékenyek lehetnek bizonyos altatáshoz használt szerekre. A kis olasz agár esetében oda kell figyelni arra, hova lépünk, és hogy honnan ugrál le a kutya, ugyanis csontjai vékonyak, és egy óvatlan pillanat a végtag törését is okozhatja.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., David Alderton: Kutyák, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv kis testű kutya választásához, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Dr. Király Klára: Versek, legendák és bölcsességek Kutyabarátoknak, Paul McGreevy: Kutyák)

agár kis olasz agár kistestű kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!