hirdetés

Melyek a leghosszabb életű kutyafajták? Egyes ebek akár több mint 15 évig is velünk maradnak!

Csupor Erik

2022. november 15 - Képek: Getty Images Hungary

Múlt héten azokat a kutyafajtákat soroltuk fel, akik a statisztikák szerint sajnálatos módon a legrövidebb életűek. Ezzel ellentétben, várhatóan kik élnek majd a legtovább, ha ideális körülmények közé kerülnek? Lehet egyáltalán ilyen listát készíteni?

hirdetés

A kutyák fajtajellege, állatorvosi és a kutyás szervezetek által vezetett statisztikák alapján fel lehet egy ilyen listát állítani. De ez sohasem lesz igazán pontos és mindig lesznek egyedi kivételek, rendhagyó esetek. Ennek oka természetesen az, hogy egy kutya élettartamát – a fajtája mellett – sok egyéb tényező határozza meg: döntő tényező az aktivitás szintje, a táplálás minősége és az állatorvosi ellátás szintje is. Ebben a listában azokat a fajtákat próbáltuk összegyűjteni, akik átlagos élettartama megközelíti, sőt esetenként meghaladja a 15 évet a nemzetközi statisztikák szerint, ami már egy kimagasló élettartamot jelent a kutyák világában.

Az utolsó pont után az is kiderül majd, hogy a Guinness Rekordok Könyve szerint melyik volt az a 3 kutya, aki a legtovább élt és az írott feljegyzésekben is szerepel.

10. Törpe uszkár

Az uszkárok az 1960-as és 1970-es évek slágerkutyái voltak a nyugati világban. Habár a fajta szerencséjére népszerűségük csökkent, az AKC legkedveltebb kutyáinak listáján még napjainkban is előkelő helyet foglalnak el. Népszerűségük nem véletlen, hiszen esetükben egy igen jó természetű, rendkívül intelligens, kedves és kifejezetten emberbarát fajtáról van szó, akik ráadásul hosszúéletűek is, statisztikai átlagéletkoruk 13-14 év.

9. Beagle

Ez a kistermetű, kedves, múltja miatt komoly vadászösztönökkel rendelkező kutyafajta napjainkban már elsősorban családi kedvencként illeszkedik be modern környezetünkbe. Ha egy gazda megfelelően tudja kezelni a beagle alapvető falánkságát, bizony, hosszúéletű lehet. Nem ritka közöttük a 12-15 éves életkor sem, aminek komoly szerepe van e fajta népszerűségében.

8. Yorkshire terrier

Ezek a kistermetű, karakán fickók, akik ősei rágcsálóirtóként keresték a kenyerüket az ipari forradalom idején, termetük ellenére igazi temperamentumos és magabiztos terrierek. Szőrük hipoallergén jellege miatt igen népszerűek, ráadásul éllettartamuk is hosszú, átlagban 13-15 év, de előfordulnak ennél idősebb példányok is.

7. Kis olasz agár

Ez az olasz származású, békés természetű, kistermetű agárfajta (Piccolo Levriero Italiano) vadászatokon is kiválóan megállja a helyét. Napjainkban azonban egyre inkább lakásban, családi kedvencként tartják őket. Kiváló egészségüknek köszönhetően általában hosszú életkort érnek meg gazdáik társaságában, ami jellemzően 13-15 év, de megfelelő tartás és sok mozgatás mellett az együtt töltött évek száma elérheti a 15-16 évet is.

6. Border terrier

Ez a hazánkban sajnos ritka, de elképesztően életrevaló és aktív, kistermetű terrier fajta elsősorban munkaképességéről és mozgékonyságáról ismert. Mivel lábai valamivel hosszabbak, mint más, kistestű kutyafajtáké, apróságuk ellenére félelmetes sebességekre képesek. Élettartamuk jellemzően 13-15 év.

5. Törpe pincser

Ellentétben a hiedelmekkel, a színbeli hasonlóságok ellenére a törpe pincserek nem a dobermannok miniatürizált változatai, habár nagyon távoli rokonai egymásnak, hiszen mindkét fajta kialakításában szerepet kaptak a normál méretű pincserek Németországban. E napjainkban már elsősorban társasági kutyaként tartott fajta átlagos élettartama 13-16 év, ami a kistermetű fajták között is magasnak számít.

4. Golden retriever

Az egyetlen középtermetű kutya a mezőnyben a golden retriever, akik 3 fajta, a spánielek, a labradorok és a szetterek genetikai örökségét hordozzák és igen kedvelt családi kutyák napjainkban. Meglepő módon élettartamuk igen magas, gyakran eléri a 14-15 éves kort is, de előfordulnak 16 éves korú példányok is.

3. Si-cu

Ez a tibeti szerzetesek által a kolostorokban tenyésztett kutyafajta létrejötte pillanatától kezdve társasági kutyaként funkcionált. Napjainkra igen népszerűvé váltak mindenhol a világon, amiben komoly szerepe van az átlagban 14-16 éves élettartamuknak. Minden róluk szóló szakirodalom kiemelten említi a jó tenyészetekből történő vásárlás jelentőségét az örökletes betegségek elkerülése érdekében.

2. Papillon

A papillonok kistermetű, francia származású kutyusok, akik a fülméretükkel megegyező, vagy azt meghaladó szintű óriási egóval rendelkeznek. Értelmes és kiváló társasági kutyák, ugyanakkor – habár nem közismert – kiváló agility és apport képességek felmutatására is képesek. Szerencsére hosszúéletűek, jellemzően 15-16 évet is együtt tölthetnek a gazdáikkal.

1. Törpe tacskó

A tacskók három méretváltozata közül a legkisebb a törpe tacskó, akit az angol nyelvterületeken még napjainkban is gyakran sausage dognak, azaz „kolbászkutyának” neveznek. Az AKC statisztikai adatai szerint az összes kutyafajta közül talán a leghosszabb életűek. Ha az AKC regisztrált adatait vesszük figyelembe, életük hosszúsága általában eléri a 15 évet, sőt igen gyakran meg is haladja ezt a kort.

… és a 3 csúcstartó, akik a Guinness rekordok feljegyzései alapján leghosszabb életet éltek a kutyák közül:

  1. helyezett: Bluey, az ausztrál pásztorkutya, aki 29 évig és 160 napig volt együtt gazdájával,
  2. helyezett: Butch, a beagle, aki napra pontosan 28 évet élt,
  3. helyezett: Taffy, a wales-i collie, aki 27 éven és 211 napon át követte boldogan a gazdáját.

Titokban természetesen minden gazdi abban reménykedik, hogy hasonlóan szerencsés lesz és legalább ennyi időt tölthet majd együtt a kutyájával. A minimum amit kívánhatunk: legyen így minden kutyás esetében!

beagle border terrier Csupor Erik golden retriever idős kutya kis olasz agár leghosszabb életű kutyafajták papillon si-cu tacskó törpe pincser törpe uszkár uszkár világ legöregebb kutyái yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink