hirdetés

Ő a világ legidősebb kutyája: a kis csivava a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült

László Enikő

2022. április 29 - Kép: Instagram

A világ legidősebb élő kutyája, a TobyKeith nevű csivava megdöntötte a Guinness-rekordot. Bár a kistestű ebek sokáig élnek – akár több mint 15 évig is –, ez a kedvenc kivételesen hosszú életet tudhat magáénak.

hirdetés

A floridai TobyKeith nevű csivava nemrég világrekordot állított fel, ugyanis ő a jelenleg élő legidősebb kutya, a maga 21 évével. Az állat 2001 január 9-én született, ám múltja korántsem volt felhőtlen.

Örökbefogadott kutya a világrekorder

TobyKeith gazdája, Gisela Shore élete túlnyomó részében vele volt, miután néhány hónapos korában örökbe fogadta egy állatmenhelyről. „Önkéntes voltam a Peggy Adams Animal Rescue-nál, és az egyik alkalmazott mesélt nekem arról, hogy egy idős házaspár megpróbált átadni egy kiskutyát, mert nem tudtak tovább vigyázni rá. Találkoztam az idős házaspárral, és bemutattak egy pici csivavát. Peanut Butternek nevezték el. Később megváltoztattam a nevét TobyKeith-re.”– mondta Gisela.

És itt kezdődött TobyKeith és Gisela története, amely több mint két évtizedre nyúlik vissza. Gisela az eb 20 éves korában kezdett el gondolkodni azon, hogy TobyKeith lehet jelenleg a legidősebb élő kutya.

Az alábbi videóban láthatod a kis csivavát:

Miután megerősítették rekordját, Gisela családja és barátai izgatottak voltak. De nem csak az emberek ünnepeltek. TobyKeith megfürdött, a karmait levágták, és különleges élvezetként elment autózni, amikor a rekord megerősítésre került.

Nem meglepő, hogy a páros nagyon szoros kapcsolatban áll egymással „Tobykeith az én kis testőröm. Követ engem mindenhova. Rám fekszik, amikor tévét nézünk. Imádom őt!”– mondta Gisela.

Így él TobyKeith, a világ legidősebb kutyája

A veterán csivava osztozik gazdája szeretetén két másik kutyával, Lunával (7 éves amerikai bulldog) és Lalával (3 éves kínai meztelen kutya). Ezen kívül Giselának van két papagája is, Coco, aki 28 éves, és Coqui, aki 32. TobyKeith szeret Lunával és Lalával játszani, de különleges kötelék fűzi Cocóhoz, és gyakran sétál vele közösen.

Az öregúr egy átlagos napján reggel 6:30-kor ébred fel, majd sétálni indul, mielőtt megenné reggelijét (kedvenc csemegéje egy szelet pulyka). Napjának további része rövid sétákból áll, és amikor Gisela otthonról dolgozik, a csivava mellette fekszik.

TobyKeith szívbeteg, de ez nem okoz neki túl sok gondot, hiszen a cikk megjelenésekor 21 éves 3 hónap 20 napos TobyKeith messze túllépte egy átlagos csivava várható élettartamát, amely 12 és 18 év között mozoghat. Gazdája szerint, aki találkozik kedvencével, el sem hiszi, mennyi idős, olyan jól tartja magát. Úgy véli, hogy TobyKeith egészségének megőrzését segíti a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás, amely zöldségekből, rizsből és csirkehúsból áll, és nem tartalmaz cukros nyalánkságokat. Gisela úgy gondolja, hogy a magas életkor kulcsa a jó genetika, az egészséges táplálkozás, és ami a legfontosabb, a szerető otthon.

Az elmúlt 20 évben Gisela több mint 150 kutyát nevelt a Peggy Adams Animal Rescue szervezetnél, ahol annyi évvel ezelőtt találkozott TobyKeith-tel.

A világ hivatalosan is elismert legidősebb kutyája 29 évesen hunyt el. Az eb 1910-ben látta meg a napvilágot, és 1939-ben halt meg. Bluey, az ausztrál pásztorkutya egész életében egy ausztrál farmon élt, Victoria államban.

csivava érdekesség Föld legidősebb kutyája Guinness-rekord idős kutya legidősebb kutyák öreg kutya rekord rekorder kutyák világ legöregebb kutyái

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink